Szép kis vébének nézünk elébe

Cuiaba Stadion, focivébé
TO GO WITH AFP STORY BY MOISES AVILA (FILES) Aerial view of the Arena Pantanal stadium, under construction, in Cuiaba, Mato Grosso state, Brazil on 12 December, 2013. When the World Cup will finish on July 14, at least four of the twelve stadiums used during the cup --in Brasilia, Manaus, Natal and Cuiaba-- will be in cities with small football teams which won't use them in their full capabilities. AFP PHOTO/Christophe Simon
Vágólapra másolva!
Gyakorlatilag az utolsó pillanatban készülnek el a brazíliai focivébé stadionjai - lesz olyan, ahol teljes értékű főpróba nélkül futnak neki az első világbajnoki mérkőzésnek -, a repülőterek és a pályaudvarok egy része talán akkor sem. Nem sikerült megfékezni a bűnözést, és a tüntetők sem pihennek, a helyiek szerint hatalmas a káosz.
Vágólapra másolva!

Tavaly novemberben már írtunk arról, hogy nem biztos, hogy jó ötlet volt Brazíliának adni a 2014-es focivébé rendezését. Már akkor is sejthető volt, hogy a nyomornegyedeket és a droghálózatokat nem tudják néhány hónap alatt felszámolni, de abban azért lehetett bízni, hogy a tüntetések és a szurkolói botrányok visszaszorulnak, a stadionok pedig rendben felépülnek. A szervezők azonban még mindig nem állnak a helyzet magaslatán.

A Sao Pauló-i stadion például messze nincs kész, többek között azért sem, mert heteket álltak a munkálatok azután, hogy egy munkás meghalt az építkezésen. A férfi nem viselt biztonsági felszerelést, és nagy magasságból lezuhant egy ideiglenes állványról. A szakvélemény szerint védőhálóval megelőzhető lett volna a tragédia. Korábban ugyanitt egy daru rádőlt a stadionra (videó itt), akkor két munkás halt meg, a héten pedig nyolcra emelkedett azon áldozatok száma, akik a különböző stadionépítkezéseken vesztették életüket.

Tesztelni sem tudják a stadionokat

Áramütés következtében ugyanis meghalt csütörtökön egy 32 éves munkás a 40 ezer férőhelyesre tervezett cuiabai stadionnál, amelynek építése az egyik legkomolyabb lemaradásban van. Bár az előző hónapban már rendeztek egy tesztmeccset a helyszínen, a munkások még mindig dolgoznak, székeket szerelnek fel, vezetékeket húznak a helyükre. A legtöbb helyen, így Cuiabában is, a legnagyobb elmaradás az internetes hálózat kiépítésében tapasztalható, a 12 stadionból hat létesítményben ez még mindig jelentős problémát okoz.

Gyülekeznek a viharfelhők a cuiabai stadion felett (a kép április közepén készült) Forrás: AFP/Christophe Simon

Június 12-én a már említett Sao Pauló-i stadionban rendezik a Brazília-Horvátország nyitómeccset. Magát a stadiont januárban kellett volna átadni, de a tervezett főpróbára sem lesz százszázalékos állapotban. A Corinthians és a Figueirense találkozója lesz az a bizonyos főpróba május 18-án, de biztosan nem lesz telt ház, mivel nem készül el addigra a teljes nézőtér. A vébére 68 ezer férőhelyes lesz, a megnyitó előtti utolsó meccsre azonban csak 50 ezer embert engednek be, így a telt ház több mint valószínű, hogy a vébé nyitómeccsén debütál majd, annak minden kockázatával.

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) május közepén veheti át a stadionokat "kizárólagos használatra", így akkortól nyílik lehetősége az összes olyan rendszer telepítésére, amely a közvetítésekhez szükséges. "Decemberben kellett volna megkapnunk a stadionokat, ehelyett május 15-től rendelkezhetünk velük. Ez kicsit később van, mint ahogy terveztük, de tudunk alkalmazkodni" - mondta erről Jérome Valcke, a FIFA főtitkára. Rögtön hozzátette, hogy hasonló nem ismétlődhet meg 2018-ban. "Ha egyetlen üzenetet küldhetek hivatalosan, akkor az az, hogy Oroszország ne tekintse a május 15-ei stadionátadást referenciának. Remélem, ott betartják majd a határidőket."

A Sao Paulo-i stadion. Jól néz ki, de az sincs kész Forrás: AFP/Nelson Almeida

A késések ellenére azért a főtitkár igyekezett optimista maradni. "Nem mondom, hogy minden elkészül, de ami a stadionokat illeti, rendben lesznek a dolgok az újságírók, a csapatok, a szurkolók és a hivatalos személyek fogadására". Azért egy olyan megjegyzést is elejtett, hogy a FIFA "pokolként élte meg" az előkészületeket.

Sao Paulo legnagyobb pályaudvarát is felújítják, de az sem lesz kész időben, így akik vonattal érkeznek a nyitómeccsre, a szerelvényről leszállva azonnal betekintést kaphatnak a városban uralkodó állapotokba. Ugyanez a helyzet a buszpályaudvarral, és a stadion és a legközelebbi metróállomás közötti út felújításával sem végeznek a nyitómeccsig.

A repülőterek átépítése is csúszik, Sao Paulóban a Viracopos-repülőtér új termináljának építése leállt, mert a munkások tiltakoznak a rossz biztonsági körülmények miatt (a munkálatok során két ember életét vesztette). "Ez egy versenyfutás az idővel, ezért hatalmas a káosz" - mondta a tartományi munkavédelmi szervezet (CEREST) egyik képviselője, Mario Antonio Gomes. A leállás azt jelenti, hogy a vb-helyszínek 12 repülőtere közül legalább ötnek a bővítése várhatóan nem készül el határidőre. A helyi média szerint a világbajnokság idején az országba érkező turistáknak órákat kell majd sorban állniuk a repülőtereken.

Vécécsészével öltek szurkolót

Az is erősen kérdéses, hogy megússzuk-e halálos áldozat nélkül a tornát. A minap egy férfi úgy halt meg a Santa Cruz-Paraná másodosztályú bajnoki után, hogy a hazai szurkolók kitéptek több vécécsészét az Arruda Stadionban, és az éppen az utcán tartózkodó rivális táborra dobták őket. A 26 éves Ricardo Gomes da Silva azonnal meghalt, amikor eltalálta a porcelán, három szurkolótársa pedig súlyosan megsérült. A város túlfelén nemrég épült fel a Pernambuco Aréna, ahol négy meccset rendeznek.

Közben a Sao Pauló-i stadiontól nem messze, látótávolságon belül, hajléktalanok elfoglaltak egy területet, több mint 4000 család kezdett el berendezkedni, a hatóságok pedig egyelőre semmit nem tettek ez ellen. Áprilisban a rendőri egységek behatoltak egy riói favelába, összecsaptak a kábítószercsempészekkel, és lelőtték Brazília egyik ismert táncosát, Douglas Pereirát. Hogy a 25 éves férfi mit keresett a nyomornegyedben, nem tudni, mindenesetre tömegtüntetések követték a halálát, előbb a híres Copacabana strand közelében volt rendbontás, majd Rio belvárosában is megütköztek a tüntetők a rendőrökkel, két ember meghalt.

Egy másik összecsapásban, három hete egy 17 és egy 21 éves férfit lőttek le a rendőrök, mire válaszul buszokat és autókat gyújtottak fel a tüntetők a Rio de Janeiróval szemben található kikötővárosban, Niteróiban. A riói nemzetközi repülőtértől nem messze lévő Mare nyomornegyedben április közepén több mint kétezer rendőr és tengerészgyalogos támadta meg a helyi drogkartellt. Tavaly 4700 utcai rablást regisztráltak Brazíliában, az idén már most 6800-nál tartanak, az ENSZ statisztikája szerint évente 50 ezer embert ölnek meg az országban.

Rióban mindennaposak a harcok a nyomornegyedekben Forrás: AFP/Christophe Simon

A brazil focistákat is megtámadták

A tüntetések azért is zajlanak, mert a brazil lakosság többsége szerint nem stadionokat kellene építeni és focivébét rendezni, hanem az oktatásra és az egészségügyre kellene költeni azt a pénzt, és a tüntetők szerint az egész vébérendezést belengi a politikai korrupció.

A játékosok sincsenek biztonságban, februárban például száz Corinthians-szurkoló betört a csapat Sao Paulo-i edzőközpontjába, hogy felelősségre vonja a csapatot a gyengébb szereplés miatt. Az edzőközpontot körülvevő kerítést drótvágóval átvágták, majd bántalmazták az edzőt és több játékost. Ezt a Sao Pauló-i edzőközpontot fogja majd használni például az iráni válogatott is a vébén.

A Daily Mail felvételei a cuiabai helyszínről:


A vébé egyik nagykövete, a háromszoros világbajnok Pelé is csak könyörögni tud az elégetlenkedőknek. "A játékosok és az országba érkező szurkolók nem tehetnek arról, hogy milyen körülmények vannak Brazíliában, ezért nem szabad őket büntetni. A focisták és a drukkerek is mindent meg fognak tenni azért, hogy tökéletes legyen a vébé, arra kérek minden brazil honfitársamat, hogy ne mi tegyük tönkre a világbajnokságunkat!"