Ők vehetik el a nagyfiúk kedvét a vébén

belga válogatott, foci, futball, a vb esélyesei
20140526 - GENK, BELGIUM: Belgium's Marouane Fellaini, Belgium's Romelu Lukaku, Belgium's Axel Witsel and Belgium's Vincent Kompany pictured during a friendly game of Red Devils against Luxembourg soccer team in Genk, at the end of a training camp of Belgian national soccer team Red Devils in Genk, on Monday 26 May 2014. The Belgian Red Devils prepare for the Brazil 2014 World Cup during training camps that last from May 19th until June 8th 2014. BELGA PHOTO YORICK JANSENS
Vágólapra másolva!
A belgákat már most mindenki az egekig magasztalja, a hollandoknál csak a védelem a kérdés, Portugáliát a világ legjobb játékosa viszi a hátán, Kolumbia pedig Falcaóért imádkozik. Az árnyékban pedig ott melegít Svájc, Chile és Oroszország. A nyolc korábbi világbajnokon kívül alighanem róluk lesz emlékezetes a világbajnokság.
Vágólapra másolva!

Azt már számba vettük, hogy a korábbi vébégyőztesek közül miért nem lehet egyiket sem kikiáltani a nyári világbajnokság egyértelmű esélyesének, de legalább ilyen izgalmas kérdés, hogy a többi válogatott legígéretesebbjei közül most melyek lehetnek képesek odaférkőzni a történelmi nagyok közé.

Emlékezzünk csak, egy meglepetéscsapat szinte mindig beverekszi magát valahogy a legjobb négybe - ugyan ki gondolt volna korábban Bulgáriára, Horvátországra vagy Törökországra? De mivel ehhez nagy szerencse is kell, ne menjünk ilyen messzire: összeszedtük azokat a nem világbajnok csapatokat, amelyek odaérhetnek a nyolc közé.

Kolumbia: Falcaóval, vagy nélküle?

A kolumbiaiak esélyei első ránézésre nagyban függenek attól, sikerül-e összedrótozni a világbajnokság kezdetére Radamel Falcaót, de ez azért egyáltalán nem egyemberes csapat. Ha a Monaco csatára felépül a térdsérüléséből, nem kérdés, hogy a támadások befejezése az ő feladata lesz, de a keret hemzseg a gólerős játékosoktól. Jackson Martinez (Porto), Teo Gutierez (River Plate) és Hugo Rodallega (Fulham) akár Falcao helyetteseként, akár a sztárcsatár párjaként komoly fenyegetést jelent bárkire - ráadásul Kolumbia messze nem csak támadni tud.

Radamel Falcao Forrás: AFP/Daniel Garcia

Hogy mennyire nem, az abból is világos, hogy egy kis Serie A-válogatott jött össze Jose Pekerman keze alatt. Mario Yepes, Cristian Zapata, Juan Zuniga, Pablo Armero, Freddy Guarín és Juan Cuadrado egyaránt Olaszországban játszik, azaz a kezdőcsapat fele szinte biztos, hogy minden alkalommal Serie A-játékosokból áll majd. A taktikai fegyelemmel és a védekezéssel tehát vélhetően nem lesz gond.

A kolumbiaiak sorsolása viszont lehetne könnyebb. A csoportjuk még nem vészes (Görögország, Japán, Elefántcsontpart), de ha meg is nyerik, az olasz-uruguayi-angol hármasban kapnak ellenfelet, utána pedig jó eséllyel Brazíliával találkoznának a negyeddöntőben. Az lenne csak az igazi meglepetés, ha innen bemennének a négy közé.

Portugália: Egy ászra tesznek fel mindent

A felnőtt szinten nem sokat mutató Aranygeneráció után a mostaniak is simán hozhatják az elődök által rendre elért negyed-, illetve elődöntőket. Nem kérdés, hogy minden Cristiano Ronaldóval kezdődik, és vele is végződik: neki kell csúcsformában játszania, és magával húznia a társait, akik többnyire jó játékosok ugyan, de csak akkor lehetnek igazán esélyesek egy jó szereplésre, ha Ronaldo átmenti a realos formáját Brazíliára. A svédek elleni pótselejtezőben ez tökéletesen látható volt, az aranylabdás CR góljai híján most alighanem Zlatan Ibrahimovicról írnánk, egyébként nagyon hasonlót.

Cristiano Ronaldo Forrás: AFP/Pedro Nunes

A portugál válogatott mellett szól a játékosok jelentős nemzetközi rutinja. A vb-keretben szereplő hét védőből öt legalább elődöntőig jutott egy európai kupában az idén, a középpálya meghatározó tagjai (Joao Moutinho, Raul Meireles, Miguel Veloso) mind 70 válogatottság körül járnak, az összeszokott, erős csapatot pedig négy éve irányítja Paulo Bento. A gond az lehet, ami már többször előjött: nincs klasszis befejező csatár, emiatt óriási lesz a nyomás Ronaldón – és ezt nyilván az ellenfelek is pontosan tudják.

Portugáliában tehát benne van egy jó vébészereplés, de az út nem lesz könnyű: a csoportban Németországgal, Ghánával és az Egyesült Államokkal kell meccselni, és ha a csapat továbbmegy a nyolcaddöntőbe, ott a sokra tartott belgák és oroszok jöhetnek.

Belgium: A legjobb előjelekkel

Lassan már abban sem biztos az ember, hogy a belgák titkos esélyesek, akkora a felhajtás körülöttük. Nem alaptalanul, hiszen a keret játékosai nagy klubok kulcsjátékosai: Thibault Courtois BL-döntőt játszott az Aléticóval, Vincent Kompany angol bajnok a Manchester Cityvel, remek szezont futott a Chelsea-ben Eden Hazard, a Napoliban Dries Mertens, az Evertonban Romelo Lukaku, az Arsenalban Thomas Vermaelen. Még csak azt sem lehet mondani, hogy egyelőre ne értek volna csapattá. A kimondottan kemény selejtező csoportjukat (benne a horvátokkal, szerbekkel, skótokkal) simán megnyerték, a második helyezett horvátokat Zágrábban is legyőzték.

Adnan Januzaj Forrás:AFP/Belga/Dirk Waem

Marc Wilmots szövetségi kapitány még egy-két új csodafegyvert is előránthat szükség esetén - gondolunk itt elsősorban Adnan Januzajra, a Manchester Unitedban egyre többször szóhoz jutó szélsőre, akire vagy fél tucat válogatott ácsingózott, mielőtt eldöntötte, hogy márpedig ő belga lesz, illetve marad. Januzaj tipikusan az a futballista, aki akár szerepelhetett volna a vb-n várhatóan befutó tehetségek közül válogató összeállításunkban.

A belgáknak ráadásul elég jó a sorsolásuk is. A csoportjukban favoritnak számítanak, a fogadóirodák szerint az oroszokkal futnak majd versenyt az első helyért. Ha összejön, ha nem, a megtippelhetetlen párhuzamos csoport bármelyik továbbjutója ellen lehet majd lemérni, mire lehet képes a belga válogatott. Aztán ha a német, portugál, ghánai, amerikai válogatott bármelyikét kiejtve bemennek a legjobb nyolc közé, a negyeddöntőben az argentinok vagy a franciák ellen sem lennének esélytelenek.

Hollandia: Csak egy jó védelem kell

A háromszoros vb-ezüstérmes védelmén áll vagy bukik Hollandia vébéje. Robin Van Persie-vel, Arjen Robbennel, Wesley Sneijderrel a támadásaik rendben lesznek, de a csapat keretében szereplő védők közül Ron Vlaar a legrutinosabb játékos a maga 22 válogatottságával. A szurkolók joggal bízhatnak a szövetségi kapitányban, aki a kortárs labdarúgás egyik legnagyobb koponyája, Louis van Gaal - jobb híján el kell hinnünk neki, hogy a legjobbakat válogatta ki a jelenlegi holland védőkínálatból.

Arjen Robben Forrás: AFP/Ozan Kose

A hollandok játékerejéről mi első kézből kaptunk képet, a magyar válogatottra mért 8-1-es csapás az egész selejtezőkör egyik legnagyobb arányú győzelme volt. Annak a meccsnek is köszönhetik a hollandok, hogy ők szerezték a legtöbb gólt (28-at) az európai selejtezőkön.

A csapat sorsolása nagyban függ a teljesítményétől. A továbbjutásnak mennie kell, de nagyon nem mindegy, hogy hányadik helyen: ha nem sikerül megelőzni Spanyolországot, már a nyolcaddöntőben meg kell mérkőzni Brazíliával. Ha viszont összejön az első hely, akkor Mexikó, Horvátország, esetleg Kamerun ellen jóval könnyebb út vezet a legjobb nyolc közé. A spanyol és a brazil válogatott ellen vegyesek a hollandok közelmúltbeli tapasztalatai, 2010-ben az utóbbit kiejtették a negyeddöntőben, előbbitől viszont kikaptak. A döntőben.

Futnak még

A hollandokhoz hasonlóan az oroszoknál is az edző személye adhat reményt. Fabio Capello nem egy csapatépítő géniusz, de ha jó nyersanyag van a keze alatt, akkor azzal ő jó eredményt fog elérni, ha nem is szemet gyönyörködtetően. Svájctól szintén sokat vár a szakmai közvélemény, a Serie A-Bundesliga vegyes válogatott ráadásul a leggyengébb ágon vág neki a tornának. A svájci vb-keretben szereplő nyolc középpályás közül csak egy tősgyökeres svájci, szóval a fél Balkán támogatását élvezni fogja a Dzemaili-Shaqiri-Behrami-Inler fedezetsor.

Tekintve, hogy a vb-t Dél-Amerikában rendezik, Kolumbia mellett Chile sem lesz egy álomellenfél, Alexis Sanchezt és társai esélyeit csak azért nem taksáljuk többre, mert mégiscsak a spanyol-holland csoportban kellene érvényesülniük. Az afrikai csapatok erejét mindig abból szokás lemérni, milyen formában vannak az Európa nagy klubjaiban játszó játékosaik. Ez alapján meglepetés lenne, ha bármelyik nagyot robbantana, a papíron outsider kategóriából inkább tennénk az Edin Dzekóval és Miralem Pjaniccsal érkező bosnyákokra.