Kaptak a könnygázból a vébé ellen tüntető hajléktalanok és gyerekek

TOPSHOTS
An indigenou man protests against the upcoming FIFA World Cup in Brasilia on May 27, 2014. Police in the Brazilian capital fired tear gas Tuesday to break up a protest by Indian chiefs and groups opposed to the money being spent to host the World
TOPSHOTS An indigenou man protests against the upcoming FIFA World Cup in Brasilia on May 27, 2014. Police in the Brazilian capital fired tear gas Tuesday to break up a protest by Indian chiefs and groups opposed to the money being spent to host the World Cup. AFP PHOTO / Evaristo Sa
Vágólapra másolva!
Könnygázt vetett be a június 12-én kezdődő brazíliai labdarúgó-világbajnokság magas költségei miatt az ország fővárosában tüntető emberek mintegy ezerfős csoportja ellen a rendőrség.
Vágólapra másolva!

A megmozdulás résztvevői jórészt őslakosok voltak, de számos hajléktalan, idős és gyerek is velük együtt tiltakozott. A demonstrálók békésen meneteltek a világbajnokság brazíliavárosi helyszíne, a Nemzeti Stadion felé. Miután a rendőrök könnygázt vetettek be ellenük, néhányan kövekkel kezdték dobálni a hatóság embereit.

Előzőleg mintegy ötszáz, hagyományos öltözetet viselő őslakos felmászott a törvényhozás épületének tetejére és ott tiltakozott a torna megrendezésére fordított jelentős összegek miatt. Brazíliában a világbajnoksággal kapcsolatos hatalmas kiadások miatt sokan a hatóságok ellen fordultak és elpártoltak a nagyszabású sporteseménytől. Az utóbbi hónapokban és hetekben sok erőszakba torkolló tüntetés volt. A demonstrálók azzal vádolják a kormányt, hogy túl sok pénzt ölt a projektbe és elhanyagol más fontos területeket.

A megmozdulás résztvevői jórészt őslakosok voltak, de számos hajléktalan, idős és gyerek is velük együtt tiltakozott. Forrás: AFP/Evaristo Sa

Az országban az utóbbi években jelentősen romlott a közbiztonság, egy kedden ismertetett jelentés szerint 2012-ben több mint 56 300-an, vagyis 2011-hez képest hét százalékkal többen váltak gyilkosság áldozatává. A tanulmány szerint 1980 óta nem voltak ilyen rosszak a statisztikák.

A belügyminisztériumtól származó adatok szerint a százezer lakosra jutó átlagosan 29 emberöléssel Brazíliában az egyik legmagasabb a gyilkossági ráta. A számok 50-100-szor magasabbak, mint a fejlett országokban, például Japánban. Az északkeleti Alagoas szövetségi államban a legrosszabb a helyzet, ott 2012-ben 64,6 gyilkosság jutott százezer főre.

A labdarúgó-világbajnoksággal kapcsolatban a Ferenc pápa és az Egyesült Államok vatikáni képviselete által támogatott apácák nemrég felhívták a figyelmet arra, hogy a tornára érkező jelentős számú turista miatt kiterjedtebbé válhat az emberkereskedelem, és nőhet a szexuális turizmus, illetve a rabszolgamunkára vagy prostitúcióra kényszerített emberek száma.