Sztrájkolnak a metróban

Sao Paulo metró
A Sao Pauló-i metróállomás
Vágólapra másolva!
A brazíliai labdarúgó-világbajnokság csütörtöki nyitómérkőzésének helyet adó Sao Paulóban részlegesen helyreállt a metróközlekedés, bár a metró alkalmazottjai csütörtök óta sztrájkolnak.
Vágólapra másolva!

Az alkalmazottak szakszervezete helyi idő szerint szombat este közölte, hogy az öt vonalat jelenleg a napokban felvett új dolgozók, valamint a menedzsment tagjai üzemeltetik. A metrót irányító vállalat szerint egyes vonalakon teljesen, másokon részlegesen helyreállt a közlekedés.

A sztrájk miatt a napokban hatalmas dugók alakultak ki a húszmilliós agglomerációban, ahol naponta mintegy három és fél millióan használják a metrót. A metró a legfontosabb közlekedési eszköz az Itaquerao futballstadion megközelítéséhez is, ahol a vébé nyitómeccse és öt másik mérkőzés lesz.

A szakszervezet szóvivője közölte, hogy addig folytatják a munkabeszüntetést, amíg nem elégítik ki bérköveteléseiket. A dolgozók legalább 12,2 százalékos béremelést akarnak - engedve a korábbi 16,5 százalékból -, de a metró üzemeltetője állítása szerint csak 8,7 százalékos bérnövekedést engedhet meg magának. A Sao Pauló-i munkaügyi bíróság vasárnap dönt arról, hogy jogszerű-e a sztrájk.

A Sao Pauló-i metróállomás Forrás: AFP

Brazíliában a közelmúltban számos jelentős munkabeszüntetés történt, miután a szakszervezetek a közelgő világbajnokságot kihasználva próbáltak érvényt szerezni követeléseiknek. Többek között rendőrök, tanárok, buszvezetők, polgárőrök és hulladékkezelők sztrájkoltak Brazília-szerte azért, hogy bérük kövesse az elszaladó árakat, miután az országban az elmúlt 12 hónapban 6,37 százalékos volt az infláció.

A világbajnokság kapcsán emellett számos tüntetés is kitört, résztvevői korrupcióval vádolták a szervezőket és a politikai elitet, és amellett szálltak síkra, hogy stadionépítés helyett a szegények helyzetének javítására kellett volna költeni a dollármilliárdokat.