Vb-csodára készülnek a horvátok

foci-vb, foci, Neymar
BRAZIL, Rio de Janeiro : Children pose with a poster of Brazilian football player Neymar and a Brazilian flag during their decorating work on a street for the FIFA World Cup 2014 in Rio de Janeiro, Brazil, on June 11, 2014, on the eve of the opening of the event. AFP PHOTO / YASUYOSHI CHIBA
Vágólapra másolva!
Mario Mandzukic nélkül is gólszerzésről, sőt győzelemről álmodik a horvát labdarúgó-válogatott az esti, Brazília elleni világbajnoki nyitómérkőzés előtt. Dario Srna arra is hajlandó Neymar megállítására érdekében, hogy hotelszobába zárja a hazaiak kedvencét.
Vágólapra másolva!

A csoport, 1. forduló:
22.00: Brazília - Horvátország
Sao Paulo, Corinthians Aréna
v.: Nisimura Juicsi (japán)
A várható kezdőcsapatok:
Brazília: Julio Cesar - Marcelo, Thiago Silva, David Luiz, Dani Alves - Paulinho, Luiz Gustavo, Oscar - Neymar, Fred, Hulk
Horvátország: Stipe Pletikosa - Darijo Srna, Vedran Corluka, Dejan Lovren, Sime Vrsaljko - Ivica Olic, Ivan Rakitic, Luka Modric, Mateo Kovacic, Ivan Perisic - Nikica Jelavic

Brazília már futball-lázban ég Forrás: AFP/Yasuyoshi Chiba

Nincs olyan fogadóiroda a világon, ahol ne Brazília lenne a csúcsfavoritja a labdarúgó-világbajnokság csütörtök esti, horvátok elleni nyitómérkőzésének. Olyan iroda is akad, amely pénzvisszafizetési garanciát ígér, ha Luiz Felipe Scolari tanítványai nem nyernek. Nem véletlen, Brazíliában óriási az elvárás, a selecao 64 év után ismét hazai pályán - az Corinthians Arenaban - játszik világbajnoki meccset, és a horvátok ellen nem lehet hibázni.

A házigazda bombaformában van, legutóbbi tizenhat mérkőzése közül tizenötöt megnyert, és Luiz Gustavo szerint a brazil szurkolók támogatásával bármi elérhető. "A csapat és a szurkolók együttes erővel, lépéről lépésre az aranyéremig menetelhetünk" - nyilatkozta a Wolfsburg középpályása.

A horvátok az Izland elleni pótselejtezőn (0-0, 2-0) vívták ki a vb-szereplés jogát, azóta három mérkőzést vívtak: a Svájc elleni 2-2-es döntetlen után Malit 2-1-re, Ausztráliát 1-0-ra verték.

Nem ereszkednének féltérdre a horvátok a brazilok előtt Forrás: AFP/Vanderlei Almeida

Niko Kovac szövetségi kapitány tisztában van azzal, hogy esélytelennek tartják csapatát, de azt mondta, nem adják meg magukat könnyen. "Mindenki tudja, hogy milyen sokat jelent nekünk, hogy Horvátországért küzdhetünk. Történelmi mérkőzésre készülünk, mindent beleadunk, és reméljük, hogy szurkolóink büszkék lesznek ránk" - nyilatkozta. "Megpróbáljuk meglepni a házigazdát, és ígérem, nem adjuk fel egy pillanatra sem a mérkőzést. Megfelelő körülmények között képesek lehetünk a bravúrra. Az biztos, hogy nem fogunk tíz emberrel védekezni. Támadni akarunk, mert tudjuk, Brazília olyan erős, hogy ha pontot akarunk szerezni, akkor gólt kell lőnünk."

Hasonlóképpen vélekedett Dario Srna, a Sahtar Donyeck védője, aki a Tportal.hr oldalon keresztül lelkesítette a horvát rajongókat. "Azt nem ígérhetem, hogy megnyerjük a vébét. Azt sem, hogy legyőzzük a brazilokat. De azt igen, hogy a pályán meghalunk a győzelemért, és minden horvát büszke lesz ránk. A világ legjobb csapata ellen kezdünk, de a futballban nem mindig a legjobb győz. Csodára készülünk."

Srna azt mondta, ő tudja, hogyan kell megállítani Neymart. "Ha máshogy nem lehet, akkor bezárom a szállodai szobájába. Rendkívül tisztelem, ő a brazilok egyik legfontosabb játékosa, de ugyanolyan ember, mint én vagy a csapattársaim.”

Scolari a szerdai sajtótájékoztatón úgy kezdte beszédét: "Készen állunk!" A szakember 35 percet szánt az újságírókra, többször dicsérte Neymart, aki a hírek szerint egészséges lesz, de elmondta azt is, nem egy ember alkotja a válogatottat.

Scolari szerint készen áll a brazil válogatott Forrás: AFP/Pedro Ugarte

"A vébén két mérkőzés fontos kiemelten: a nyitómeccs és a döntő. Ha most győzelemmel kezdünk, az óriási lökést és magabiztosságot ad a folytatásra. De mindig a következő ellenfélre kell koncentrálnunk. Mondtam a játékosaimnak, hogy az aranyéremhez hét mérkőzésen át vezet az út, de nem lehet ugrálni, mindig a soron következőre kell koncentrálni" - idézte a brazil kapitányt az OGlobo.

„Nem akarok a legjobb játékos lenni, nem vágyom a gólkirályi címre. Nem érdekel semmilyen egyéni cím, én világbajnok akarok lenni” - jelentette ki Neymar, akinek kisebb sérülése riadalmat okozott, de a Barcelona sztárja ott lesz a pályán.

A másik oldalon Danijel Pranjic szenvedett bokasérülést az ausztrálok elleni szombati meccsen, az ő játéka még kérdéses. A legnagyobb hiányzó azonban Mario Mandzukic, a Bayern csatára csak eltiltás miatt csak a lelátóról szurkolhat a horvátoknak. Kovac szerint azonban ez se lehet akadály: "Marióra most nem számíthatunk, de ha betartjuk a taktikai tervet, akkor biztosan szerzünk gólt nélküle is."

Nyitómeccs-történelem

A világbajnokságok történetében 1966 óta rendeznek hivatalos nyitómérkőzéseket, azelőtt egyidejűleg több találkozóval rajtoltak el a vb-k. Az egyetlen kivétel 1938-ra datálódik, amikor Németország és Svájc 1-1-es döntetlennel kezdte meg a harmadik seregszemlét Párizsban. Eleinte a házigazda játszotta a nyitómérkőzést, majd 1974-től a címvédő lépett pályára a vb első találkozóján. A nyolc évvel ezelőtti világbajnokságtól kezdve ismét a házigazda játszhatja a nyitómeccset, mivel a 2006-os vb-nek már nem volt automatikus résztvevője a címvédő válogatott.

A világbajnokságok hivatalos nyitómeccsei:
1966. július 11., London: Anglia - Uruguay 0-0
1970. május 31., Mexikóváros: Mexikó - Szovjetunió 0-0
1974. június 16., Frankfurt: Brazília - Jugoszlávia 0-0
1978. június 1., Buenos Aires: Németország - Lengyelország 0-0
1982. június 13., Barcelona: Belgium - Argentína 1-0
1986. május 31., Mexikóváros: Bulgária - Olaszország 1-1
1990. június 8., Milánó: Kamerun - Argentína 1-0
1994. június 17., Chicago: Németország - Bolívia 1-0
1998. június 10., Párizs: Brazília - Skócia 2-1
2002. május 31., Szöul: Szenegál - Franciaország 1-0
2006. június 9., München: Németország - Costa Rica 4-2
2010. június 11., Johannesburg: Dél-afrikai Köztársaság - Mexikó 1-1
2014. június 12., Sao Paulo: Brazília-Horvátország