Hitzfeld gyilkos cseréi döntöttek

scájc - ecuador, vb 2014, e-csoport, top
Switzerland's forward Haris Seferovic (C) celebrates scoring with his teammates during a Group E football match between Switzerland and Ecuador at the Mane Garrincha National Stadium in Brasilia during the 2014 FIFA World Cup on June 15, 2014. AFP PHOTO / EVARISTO SA
Vágólapra másolva!
Ottmar Hitzfeld két cserejátékosa, és a Napoli középpályása, Valon Behrami hihetetlen küzdeni tudása a hosszabbításban hozta meg a győzelmet Svájcnak a foci-világbajnokság E csoportjának első fordulójában. A világranglista hatodik helyén álló svájciak 2-1-re verték Ecuadort, ez volt az idei vébé ötödik fordítása.
Vágólapra másolva!

Focivébé, E csoport, 1. forduló:
Svájc - Ecuador 2-1 (0-1)
Brazíliaváros, 68 351 néző
v.: Ravshan Irmatov (üzbég)
Svájc: Benagli - Lichtsteiner, Djourou, Von Bergen, Rodríguez - Shaqiri, Behrami, Ínler, Stocker (Mehmedi, 46.) - Xhaka - Drmic (Seferovic, 76.)
Ecuador: Domínguez - Paredes, Erazo, Guagua, Ayoví - Montero (Royas, 77.), Noboa, Gruezo, Antonio Valencia - Enner Valencia, Caicedo (Arroyo, 70.)
gól: Mehmedi (47.), Seferovic (93.), illetve E. Valencia (22.)
sárga lap: Djourou (85.), illetve Paredes (53.)

A német Ottmar Hitzfeld által irányított svájci válogatott papíron fantasztikus mutatókkal rendelkezik, a csapat a hatodik a világranglistán, két év alatt 18 mérkőzésen csupán egyszer kapott ki, a keretében pedig olyan klubokból találhatóak játékosok, mint a német bajnok Bayern München (Xherdan Shaqiri), az olasz bajnok Juventus (Stephan Lichsteiner) vagy az olasz bronzérmes Napoli (Gökhan Inler, Valon Behrami). Ottmar Hitzfeld személyében a világ egyik legjobb edzője ül a padon, a német szakember a mérkőzései 58 százalékát megnyerte, és csupán 20 százalékát veszítette el, ez parádés mérleg.

A vasárnapi ellenfél, Ecuador a 26. a világranglistán, a Manchester Unitedben játszó Antonio Valencia révén szintén van egy sztárja, ám a legnagyobb előny a számára talán az, hogy játékosa jobban hozzá vannak szokva a dél-amerikai klímához. Ez a meccs első félidejében be is bizonyosodott, Svájc meglehetősen pontatlanul kezdett, és helyzeteket sem nagyon tudott kialakítani, csupán távolról próbálkozott. A találkozó első félideje ugyan kiegyenlített játékot hozott, és Svájc többet támadott, Ecuador mégis magabiztosabbnak tűnt, ez pedig egy Valencia-Valencia összjáték után góllá is érett. Antonio Valencia a bal oldali szögletzászló közeléből végezhetett el szabadrúgást, szépen ívelt középre, az üresen hagyott Enner Valencia pedig könnyedén fejelt a hálóba hat méterről, történt mindez a félidő derekán. (0-1)

Enner Valencia fejesével Ecuador vezetett - a galériáért kattintson a képre! Forrás: Getty Images/2014 Getty Images/Clive Brunskill

A svájciak nagyobb sebességi fokozatra kapcsoltak, de az ecuadoriak remekül védekeztek, és komolyabb helyzetet nem tudtak kidolgozni az európaiak. Nem úgy a második félidő elején, amikor a szünetben beállt Mehmedi hat méterről a kapuba fejelte Rodríguez szögletét. (1-1) Nyerő húzásnak bizonyulhatott volna ez Hitzfeld részéről, de Svájc nemhogy lendületbe jött volna a szerzett gól után, hanem visszavett a tempóból, Ecuador pedig elkezdett támadni. A pálya felborult, ezúttal a svájciak védekeztek jól, igaz, egy lesgólig ők jutottak el, de a játékvezető jogosan érvénytelenítette.

Sokáig úgy tűnt, hogy igazságos döntetlen születik, ám a 93. percben Hitzfeld egy másik cserejátékosa, Seferovic egy villámgyors kontra után közelről bekotorta Rodríguez beadását, eldöntve ezzel a meccset. (2-1)

Seferovic (középen) nyerő cserének bizonyult - a galériáért kattintson a képre! Forrás: AFP/Evaristo Sa

Az akció kulcsfigurája Behrami volt, aki becsúszva hatalmasat mentett a saját 16-osán belül, majd megindult előre, kapott egy hatalmas bodicseket, a játékvezető már épp befújta volna a szabadrúgást, ám a Napoli játékosa felpattant, így előnyszabályt adott a bíró, az akcióból pedig megszületett a mindent eldöntő gól.

Még csak az első forduló felénél járunk, de már most öt mérkőzésen volt fordítás, a legutóbbi világbajnokságon a 64 meccsen összesen háromszor fordult ez elő.