Pazar meccsen verte Ghánát az USA

ghána - usa, vb 2014, g-csoport, gól, top, clint dempsey
NATAL, BRAZIL - JUNE 16: Clint Dempsey of the United States reacts after scoring his team's first goal during the 2014 FIFA World Cup Brazil Group G match between Ghana and the United States at Estadio das Dunas on June 16, 2014 in Natal, Brazil. (Photo by Michael Steele/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Végig remek iramú, nyílt meccset játszott egymással Ghána és az Egyesült Államok. Dempsey meglőtte a vébétörténet ötödik leggyorsabb gólját, Ghána a hajrában szépségdíjas találattal egyenlített, de csak négy percen át örülhetett.
Vágólapra másolva!

G csoport, 1. forduló:
Ghána-Egyesült Államok 1-2 (0-1) - élő közvetítés
Estadio das Dunas, Natal, 38 ezer néző, játékvezető: Jonas Eriksson (svéd)
Ghána: Kwarasey - Opare, Mensah, Boye, K. Asamoah - A. Ayew, Rabiu (Essien, 71.), Muntari, Atsu (Adomah, 77.)- J. Ayew (Boateng, 58.), Asamoah Gyan
USA: Howard - Johnson, Cameron, Besler (Brooks, 46.), Beasley - Beckerman, Jones, Bradley, Bedoya (Zusi, 77.) - Dempsey, Altidore (Johannsson, 23.)
gól: A. Ayew 82., illetve Dempsey 1., Brooks 86.
sárga lap: Rabiu 30., Muntari 92.

A Ghána-USA meccs az émelyítő, 0-0-s Irán-Nigériát követte a sorban, és villámgyorsan feledtette a drukkerekkel a korábbi megpróbáltatásaikat. Clint Dempsey nyomban a kezdés után jobbról a védők mögé szlalomozott, és a 29. másodpercben megszerezte a vébék történetének ötödik leggyorsabb gólját.

Ghána azonnal ellencsapásokba kezdett, a szélekről igyekezett a védelem mögé kerülni, de ziccerig nem jutott el. Az iram kiváló volt, a játék lüktető, a hangulat pazar, a lelátón zúgott a jú-esz-éj, jú-esz-éj!

Jürgen Klinsmann csapata is ment az újabb gólért, nem véletlenül: a Team USA csak kétszer nem kapott gólt az eddigi 23 vébémeccsén. Ráadásul korábban mindkét Ghana-USA meccs 2-1 lett.

John Boye orrbarúgja a gólszerzőt - a galériéárt kattintson a képre! Forrás: AFP/Javier Soriano

Az afrikaiak ezúttal is megtettek mindent, hogy ugyanez az eredmény szülessen, átlövésekkel próbálkoztak, záporoztak a beadások, Tim Howardnak résen kellett lennie. A kemény játék miatt egy-két ápolás szükséges volt, de még a sportszerűség határain innen folyt a játék. Még a Muntari-Jones konfliktust is sikerült békés úton rendeznie Eriksson játékvezetőnek.

Térfélcsere után Ghána még jobban rátett egy lapáttal: Atsu és Muntari távoli lövéssel, Asamoah Gyan fejessel próbálkozott. Az első amerikai kontráig még egy Gyan-fejest, és még egy Atsu-lövést láthattunk, továbbra sem lassult a tempó. Kwadwo Asamoah lövése megpattant egy védőn, itt már Howardnak nagyot kellett védenie, benne volt a levegőben a harmadik 2-1-es Ghána-győzelem.

Rabiu Jones és Beckerman mellett oson - a galériéárt kattintson a képre! Forrás: AFP/Emmanuel Dunand

James Appiah kapitány nem akármilyen cserékkel tartotta frissen a csapatát: előbb Kevin-Prince Boateng, majd Michael Essien érkezett, támadásban is maradt a fehér mezes csapat a hajrára.

A harmincadik ghánai beadás pontos volt, de az érkező Asamoah Ayew nem találta el jól a labdát. Bezzeg a túloldalon Dempsey igen, ám Kwarasey kapus kiszedte a jobb felsőbe tartó lövést. Végül csak gólt fialt Ghána erőfeszítése, Asamoah Gyan sarokkal adott asszisztot André Ayewnek.

Érett a harmadik 2-1-es Ghána-győzelem, de a második félidőben halovány USA a semmiből, vagyis egy szögletből ismét vezetést szerzett, a csereember John Brooks fejelt gólt. Ahogy az első félidő végén, ismét öt perc hosszabbítást rendelt el Eriksson. Ebben Muntari összeszedett egy sárgát, fölé durrantott távolról, de az amik jól ölték az időt, győzelemmel nyitották a vébét.

John Brooks jó csere volt - a galériéárt kattintson a képre! Forrás: Getty Images/2014 Getty Images/Kevin C. Cox

E két csapat a németekkel és a portugálokkal van egy csoportban - bárhogy is alakuljon a folytatás, fix, hogy az első meccsüket elvesztő portugáloknak vért kell majd izzadniuk Ghána és az USA ellen is.