Történelmi gólok a vb eddigi legjobb meccsén

németország - ghána, vb 2014, g-csoport, összefoglaló
Ghana's defender Harrison Afful (L) vies with Germany's forward Mario Goetze during a Group G football match between Germany and Ghana at the Castelao Stadium in Fortaleza during the 2014 FIFA World Cup on June 21, 2014. AFP PHOTO/ PATRIK STOLLARZ
Vágólapra másolva!
Talán a világbajnokság eddigi legjobb meccsét hozta Németország és Ghána összecsapása a G csoportban. A csapatok kilencven percen keresztül daráltak, akár még több gól is születhetett volna, de a 2-2-es döntetlen igazságos. Ugyanakkor felmerül a kérdés: miért esik ennyi gól a német válogatott mérkőzésein?
Vágólapra másolva!

Labdarúgó-világbajnokság, G csoport, 2. forduló:
Németország–Ghána 2-2 (0-0) – élő közvetítés
Estadio Castelao, Fortaleza
Játékvezető:Sandro Ricci (brazil)

Németország: Neuer - J. Boateng (Mustafi, 46.), Mertesacker, Hummels, Höwedes - Lahm - Khedira (Schweinsteiger, 70.), T. Kroos - M. Götze (Klose, 69.), Özil - T. Müller
Ghána: Dauda - Afful, Boye, Jonathan Mensah, Asamoah - Rabiu (Badu, 78.), Muntari - Atsu (Wakaso, 72.), K.-P. Boateng (J. Ayew, 53.), A. Ayew - Asamoah Gyan
Gól: Götze (51.), Klose (71.), illetve A. Ayew (54.), Asamoah Gyan (63.)
Sárga lap: Muntari (90+3)

Joachim Löw német szövetségi kapitány a vb-selejtezők során végig a 4-2-3-1-es felállást használta, ám a vébére némileg váratlanul 4-3-3-ra állította át a csapatát. Ezt a formációt láttuk a németektől az első fordulóban, és Ghána ellen sem változott sem a formáció, sem a kezdőcsapat. Az afrikai csapat kapitánya, James Kwesi Appiah viszont két helyen is váltott: Opare helyett Afful kezdett jobbhátvédben, és kimaradt J. Ayew is, őt Kevin-Prince Boateng váltotta a középcsatár mögött.

A ghánai válogatott legnagyobb problémája évek óta az, hogy felállt védelem ellen nem elég hatékony, ezt láthattuk az Egyesült Államok ellen is. Viszont hosszú ideje a legjobb afrikai kontracsapatnak számítanak, ezt 2010-ben is bizonyították Dél-Afrikában, így Németország sem ellen számítottak esélytelennek.

A meccs igazolta is a várakozásokat. A németek többet birtokolták a labdát, és a támadóhármas, Özil, Götze és Müller állandó helyváltoztatásaival próbálták áttörni a ghánai védelmet. Eközben Ghána a gyors lerohanásokra, az egyéni játékra és a távoli lövésekre építette fel a játékát. Az első félidőben tulajdonképpen mindkét játékkoncepció működött: német oldalról minden támadó előtt adódott lehetőség, de veszélyesek voltak a ghánai kontrák is, Neuert több iszonyatos erejű lövéssel is megkínálták, elsősorban Muntari volt elemében.

A második félidő elején a németek számítása jött be, Müller beadásából Götze szerezte meg a vezetést, de mintha túlságosan is megnyugodtak volna, Ghána előbb egy szép fejessel egyenlített, majd az ellenfél zavarodottságát újabb góllal büntették: ez volt Asamoah Gyan ötödik vb-találata, amivel utolérte Roger Millát a legjobb afrikai gólszerzők ranglistáján.

Joachim Löw kettős cserével frissítette csapatát, de csak posztra cserélt, szerkezetet nem váltott. A hamis kilences Götze helyett egy klasszikus középcsatárt, Klosét tette fel a pályára, a védekező középpályás Khedirát pedig az univerzális Schweinsteiger váltotta. A csere szinte azonnal kifizetődött, Klose nemcsak egyenlített, de 15. vb-találatával befogta Ronaldót az örökranglistája első helyén.

Beállítása után 112 másodperccel Klose máris megszerezte 15. vb-találatát - a galériáért kattintson a képre! Forrás: Getty Images/2014 Getty Images/Martin Rose

A meccs az utolsó percig nyílt csatát hozott, mindkét csapat megpróbálta megszerezni a győzelmet jelentő harmadik találatot, és a lehetőségeik is megvoltak hozzá. Végül a vb eddigi egyik legjobb meccsén maradt a 2-2-es döntetlen.

Egyéniségeket tekintve a németeknek Beckenbauerék óta nem volt ilyen tehetséges generációja - ők legalábbis ezt mondják magukról. Vészjósló lehet számukra azonban, hogy rengeteg gól esik a meccseiken, a vb-selejtezőkön a svédek ellen játszott 4-4 és 5-3 mellett is számos gólzáporos meccsük volt a felkészülés során: Kamerun ellen 2-2, Paraguay ellen 3-3, az Egyesült Államoktól pedig ki is kaptak 4-3-ra.

Ennek elsősorban az az oka, hogy a dél-afrikai vébét követően - amelyen még a német válogatott is kontrafutballt játszott - a Joachim Löw stílust váltott. Feladták a reaktív játékszervező elvüket, és - a Bayern München átalakulásával párhuzamosan - a válogatottat is labdatartásra építették fel. Értelemszerűen ezáltal ők kerültek kiszolgáltatott helyzetbe a kontrák ellen, az olaszok például úgy végezték ki őket az Eb-n, ahogy korábban a németek bántak el ellenfeleikkel, és erre a jelenségre volt jó példa a Ghána elleni meccs is.

A semleges nézők számára így vált Németország az egyik legszórakoztatóbb alakulattá: mivel a csapat védekezése és támadása nincs egyensúlyban, erős ellenféllel szemben szinte garantált a gólzápor.