Algéria óriási meccsen verte Dél-Koreát

dél-korea - algéria, vb 2014, h-csoport, gól, gólöröm, Yacine Brahimi
Algeria's midfielder Yacine Brahimi (R) celebrates with defender Rafik Halliche (L), forward Islam Slimani (2nd-L) and defender Madjid Bougherra (2nd-R) after scoring his team's fourth goal during the Group H football match between South Korea and Algeria at the Beira-Rio Stadium in Porto Alegre during the 2014 FIFA World Cup on June 22, 2014. AFP PHOTO / PEDRO UGARTE
Vágólapra másolva!
Algéria az első félidőben feltörölte a pályát Dél-Koreával, az afrikaiak szép gólokat szerezve 3-0-ra elhúztak, de a koreiak a második félidőben kétszer is szépíteni tudtak. Nem sokan számítottak rá, de a világbajnokság egyik legjobb meccsét játszotta Algéria és Dél-Korea. 
Vágólapra másolva!

Labdarúgó-világbajnokság, 2. forduló, H csoport:
Dél-Korea - Algéria 2-4
(0-3) - Élő közvetítés
Porto Allegre, Beira-Rio stadion, 42 732 néző
v: Roldan (kolumbiai)
Dél-Korea: Dzsung Szung Rjong – Li Jong, Hong Dzsong Ho, Jun Szuk Jung, Kim Jung Gvon – Han Kuk Jung (Dzsi Dong Von 78.), Ki Szung Jung - Ku Dzsa Csol, Li Csung Jong (Li Kun Ho, 64.), Szon Hung Min – Pak (Kim Sin Vuk, 56.).
Algéria: M'Bolhi – Mandi, Bugerra (Belkalem, 89.), Hallis, Meszbah – Medzsani, Bentaleb – Feguli, Brahimi (Laszen, 77.), Dzsabu (Gilasz, 73.) - Szlimani.
gól: Szon Hung Min (50.), Ku Dzsa Csol (72.), illetve Szlimani (26.), Hallis (28.), Dzsabu (37.), Brahimi (62.)
sárga lap: Li Jong (53.), Han Kuk Jung (68.) illetve Bugerra (66.)

Mivel mindkét válogatottat keveset látjuk játszani, csak a vb-meccsekből próbáljuk megítélni őket, így legtöbben valószínűleg azt várták, az oroszok ellen jól futballozó Dél-Korea simán kifekteti a belgák ellen jobbára csak védekező Algériát. Ezzel szemben az afrikaiak bátor játékkal kezdtek, és a kapujukhoz szögezték a koreaiakat: két veszélyes lövés után egy erősen büntetőgyanús jelenet is mutatta, hogy Algéria nem csak védekezni tud.

Minden benne van - a galériáért kattintson a képre! Forrás: AFP/Pedro Ugarte

Pár percre alább hagytak az afrikai rohamok, Dél-Korea átvette a játék irányítását, de mire beleélhették volna magukat a dologba, Algéria két gyomrost is kiosztott nekik. A 26. percben egy előre vágott labdánál Iszlam Szlimani lefutotta a két koreai középső védőt, majd átemelte a labdát a kifutó kapus fölött. Egy perccel később pedig Dzsung Szung Rjong kapus jött ki tragikusan egy algériai szögletre, Rafik Hallis megelőzte, és az üres kapuba bólintott. Algéria két perc alatt sokkolta Dél-Koreát.

Az első meccsen az algériaiak vezetésük tudatában visszaálltak, csak a védekezésre koncentráltak, most azonban szó sem volt erről. A 34. percben kapura lövésekben 10-0-ra oktatták Koreát, három perccel később pedig jött a harmadik gól is: a nagyszerűen futballozó Szlimani magára húzott két védőt, középre passzolt, Abdelmouene Dzsabu pedig pontos lövést küldött a bal alsóba. A két koreai középső védő megint össze-vissza szaladgált.

A 35. perc statisztikája nem sokat változott a szünetig Forrás: OptaSports

Algéria az első félidőben földbe döngölte ellenfelét, a koreaiak a szünetig magukhoz sem tértek a sokkból: rengeteg volt az elrontott könnyű passz, alig tudtak értelmes támadást vezetni, sőt, Kim Jung Gvon kis híján öngólt szerzett. A szünetben 3-0-ra vezetett Algéria, az ázsiaiak nemhogy nem találták el az algériaiak kapuját, de meg sem próbálták.

A szünetben sikerült rendet tenni a fejekben, Dél-Korea keményen beleállt a lehetetlennek tűnő feladatba, és öt perc alatt közelebb is araszolt ellenfeléhez. Egy hosszú indítást Szon Hung Min háttal (!) megszelídített, majd egy tétova testcsellel kapura fordult, és M’Bolhi lábai között 8 méterről a kapuba bombázott.

Aki háttal veszi le, annak ez már gyerekjáték - a galériáért kattintson a képre! Forrás: AFP/Pedro Ugarte

Innentől már nem csak Algéria miatt volt jó a meccs. Dél-Korea átvette a játék irányítását, és egyre nyomasztóbb fölénybe került, de még mielőtt elhihette volna, hogy a bab is hús, Algéria a világbajnokság egyik legszebb góljával visszaállította a háromgólos különbséget. Szofiane Feguli és Jaszin Brahimi passzolták ki a védőket, utóbbi ziccerbe került, és 10 méterről nem hibázott.

Dél-Korea érthetően összetört, a felcsillanó remény pillanatok alatt odalett, és kellett 10 perc, mire összeszedték magukat az ázsiai játékosok. A 72. percben azonban újra góllal jelezték, bármi lesz is, ők végig fogják darálni a meccset: az első gólt szerző Min okos beadását Ku Dzsa Csol közelről térdelte a kapuba.

A gól után néhány percig még lebegett a levegőben a kérdés, mindkét kapu előtt volt egy-egy ígéretes helyzet, de amikor már csak 10 perc volt hátra, érezni lehetett, hogy nincs több fordulat a mérkőzésben. Lassan mindkét fél elfogadta a végeredményt, a hátralevő percekben néhány ápoláson kívül nem sok érdemleges történt.

Van mit ünnepelni - a galériáért kattintson a képre! Forrás: AFP/Pedro Ugarte

Algéria káprázatos első félidei játékával nem csak Dél-Koreát, hanem az egész világot meglepte. Az afrikaiak 45 perc alatt a feltörölték a gyepet ellenfelükkel, de a második félidőben a koreaiak is hozzátették a magukét ahhoz, hogy nagyszerű mérkőzést láthattunk.

A meccs góljait itt nézheti meg.