Bosznia szépen halt meg a vébén

nigéria - bosznia-hercegovina, vb 2014, f-csoport, gól
CUIABA, BRAZIL - JUNE 21: Peter Odemwingie of Nigeria (L) celebrates scoring his team's first goal with teammate Emmanuel Emenike during the 2014 FIFA World Cup Group F match between Nigeria and Bosnia-Herzegovina at Arena Pantanal on June 21, 2014 in Cuiaba, Brazil. (Photo by Clive Brunskill/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Második világbajnoki mérkőzésén is egygólos vereséget szenvedett a bosnyák labdarúgó-válogatott, miután az argentinok után ezúttal Nigéria verte 1-0-ra. A története első vébéjén szereplő európai együttes ezzel biztosan kiesett, míg Nigéria nagyon jó helyzetbe került a nyolcaddöntőbe jutást illetően.
Vágólapra másolva!

F csoport, 2. mérkőzés
Nigéria - Bosznia-Hercegovina 1-0 (1-0) - az élő közvetítés
Arena Pantanal, Cuiaba
v.: Peter O’Leary (új-zélandi)
Nigéria: Enyeama - Ambrose, Yobo, Oshaniwa, Omeruo - Musa (Ameobi, 66.), Onazi, Mikel, Babatunde (Uzoenyi, 74.) - Odemwingie, Emenike
Bosznia: Begovic - Mujdza, Sunjic, Spahic, Medunjanin (Susic, 64.) - Pjanic, Besic - Misimovic, Hajrovic (Ibisevic 54.), Lulic (Salihovic, 56.) - Dzeko
gól: Odemwingie (28.)
sárga lap: Medunjanin (5.), Mikel (81.)

16 éves nyeretlenségi szériát szeretett volna megtörni a nigériai labdarúgó-válogatott, amely 1998-ban szinte napra pontosan Bulgáriát verte 1-0-ra Viktor Ikpeba góljával. Azóta hiába szerepelt a 2002-es és 2010-es vébén is, nem sikerült győznie - Brazíliában az első meccsen 0-0-t ért el Irán ellen. A bosnyákok viszont nem vallottak szégyen történetük első világbajnoki mérkőzésén, de végül 2-1-re kikaptak Argentínától.

Peter Odemwingie szerezte a mérkőzés egyetlen gólját - a galériáért kattintson a képre! Forrás: Getty Images/2014 Getty Images/Clive Brunskill

Az afrikai együttesnél a középső védő Godfrey Oboabona bokasérülés miatt kidőlt, helyére Joseph Yobo került, de várható volt, hogy a gól nélküli első meccset követően Stephen Keshi kapitány csatasorba állítja majd a Stoke csatárát, Peter Odemwingie-e is. De meglepetésre bekerült a kezdőcsapatba Michael Babatunde is, így végül Oboabona mellett Victor Moses és Ramon Azeez maradt ki.

A bosnyákok edzője, Safet Susic nem váltott a 4-4-2-es formációra, így Vedad Ibisevic ismét a kispadon kezdett, és Edin Dzeko maradt az egyetlen támadó. Emir Spahic felépült térdsérüléséből, Ermin Bicakcic, illetve Sead Kolasinac helyett azonban Toni Sunjic és Haris Medunjanin kapott lehetőséget.

A két csapat korábban még sohasem találkozott egymással, de Nigéria gyorsan bemutatkozott a bosnyákoknak, és az első negyedórát úgy meghajtotta, ahogy arra Irán ellen kilencven percen keresztül nem volt példa.

Minden helyzetből lőttek, Odemwingie és Babatunde mellé trafált, Onazi löketét pedig Begovic kapus védte. A 20. percben a jött egy válaszcsapás, de Misimovic hiába ugratta ki tökéletesen Dzekót, az asszisztenst valami megzavarhatta, mert tévesen lest intett - biztos góltól megfosztva ezzel a bosnyákokat.

Átvette az irányítást a Susic-legénység, Enyeama előbb Dzeko, majd Pjanic lövését védte bravúrral. És ahogy ilyenkor lenni szokott, jött az ellencsapás: a 28. percben Emenike a jobb oldalon kis kézimunkával egybekötött futóverseny során legyűrte Medunjanint, a bíró nem jelzett semmit, így a középre adott labdát Odemwingie könnyedén lőtte Begovic lába között közelről a hálóba (1-0). A gól történelmi jelentőséggel bírt, ez volt az ország 18. vb-gólja, ennél többet egy afrikai válogatott sem ért még el a világbajnokságok történetében, a második helyezett Kamerun 17 találatnál jár.

A félidőben már nem történt változás, és miután a második játékrész is hasonló stílusban folytatódott, Safet Susic mester az 54. percben döntött úgy, átáll a kétcsatáros játékra, és becserélte Ibisevicet. Sőt, kicsit később Salihovicot, majd Tino Sven Susicot is.

Nigéria teljesen átadta a területet, csak a védekezésre és az időhúzásra koncentrált. Utóbbiban a legjobb emberét, Babatundét a 74. percben le is cserélte edzője, mert már túlzásba vitte a fetrengést és ápoltatást. A ferencvárosi Besic is ezt unhatta meg, amikor egy szabálytalansága után rettenetesen mondta a magáét a fetrengő ellenfélnek.

A hosszabbításban még Dzeko egyenlíthetett volna, de előbb Pjanic beadását követően öt méterről pont a kapus kezébe fejelt, majd a Manchester City csatára még a jobb kapufát is eltalálta. Ezzel el is dőlt, hogy Bosznia nem juthat tovább a csoportból, Nigéria viszont szerdán az argentinok ellen kivívhatja a nyolcaddöntőbe jutást.