Lefixált meccsek miatt került bajba a ghánai focielnök

2006 labdarúgó vb futball foci ghána szurkolók
A group of Ghanaian fans took to the streets in Accra, 27 June 2006, during the secound round World Cup match opposing Ghana vs Brazil in Dortmund. Brazil won the match 3-0 to advance to the World Cup quarter-finals. AFP PHOTO KAMBOU SIA
Vágólapra másolva!
A ghánai futballszövetség elnöke, Kwesi Nyantakyi belement, hogy a válogatott pénzt kapjon azért, hogy olyan meccseken szerepeljen, aminek előre lefixálták az eredményét.
Vágólapra másolva!

A Telegraph és a Channel 4 munkatársai hat hónapos nyomozást végeztek, miután azt az információt kapták, hogy bizonyos futballszövetségek bűnszervezetekkel együttmüködve befolyásolnak válogatott mérkőzéseket.

A Telegraph újságírója és egy nyomozó egy befektetéssel foglalkozó cég tagjaiként mutatkoztak be a ghánai elnöknek, és felajánlottak, hogy minden olyan meccsért 170 000 dollárt (38 millió forintot) fizetnek, amelyekre a nem létező befektetési cég jelöli ki a bírókat.

A tárgyalásokon jelen volt egy regisztrált FIFA-ügynök, Christopher Forsythe, aki azt mondta, hogy a fogadási csalások a világ minden táján előfordulnak, és még Angliában is képesek a bírók az előre megbeszéltek szerint befolyásolni a meccseket.

A kilétüket titkoló újságírók egy ötcsillagos miami szállodában találkoztak Kwesi Nyantakyival, aki megegyezett a fiktív céggel, és abban is megállapodtak, hogy próba gyanánt a vébé után két meccset is lekötnek, amelyen a legismertebb ghánai játékosok, Kevin-Prince Boateng és Michael Essien is pályára lépnek. A leleplezés a Telegraphban megjelent cikkel megtörtént, kíváncsian várjuk, ezek után mi lesz a ghánai elnök sorsa.