Franciaország félgőzzel is csoportelső

Ecuador-Franciaország, foci-vb, vébé, Brazília 2014
RIO DE JANEIRO, BRAZIL - JUNE 25: Antonio Valencia of Ecuador challenges Lucas Digne of France during the 2014 FIFA World Cup Brazil Group E match between Ecuador and France at Maracana on June 25, 2014 in Rio de Janeiro, Brazil. Valencia was sent off with a red card for the foul. (Photo by Jamie Squire/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Nem rágtuk tövig a körmünket az E csoport zárófordulójában: ahogy sejteni lehetett, Ecuador nem tudta legyőzni a tartalékos Franciaországot, de még emberhátrányban is szimpatikusan harcolt a kissé unott franciákkal. Ecuador kiesett, Franciaország megnyerte a csoportot, és Nigériával találkozik a nyolcaddöntőben. 
Vágólapra másolva!

Labdarúgó-világbajnokság, E csoport, 3. forduló:
Ecuador - Franciaország 0-0
(0-0) - Élő közvetítés
Rio de Janeiro, Maracana, 73 749 néző
v.: Doue (elefántcsontparti)
Ecuador: Dominguez - Paredes, Guagua, Erazo, W. Ayovi - Minda, Noboa - A. Valencia, Montero (Ibarra, 63.) - E. Valencia, Arroyo (Achilier, 81.).
Franciaország: Lloris - Sagna, Koscielny, Sakho (Varane, 61.), Digne - Pogba, Schneiderlin, Matuidi (Giroud, 67.) - Sissoko, Benzema, Griezmann (Remy, 79.)
piros lap: A. Valencia (50.)

Bár matematikailag még előfordulhatott, hogy Franciaország kiesik, Didier Deschamps szövetségi kapitány nem érzékelt komoly fenyegetést az utolsó fordulós ellenfél, Ecuador oldaláról, és gyakorlatilag a fél kezdőcsapatát a kispadra ültette.

A tartalékos francia válogatott aztán ugyanúgy nekiesett Ecuadornak, mint a legerősebb csapat tette volna, az első percekben a kapujához szegezte ellenfelét. A franciák remek kezdése könnyen megtorpanhatott volna, ha Mamadou Sakho megkapja teljesen megérdemelt piros lapját, amiért szándékosan arcon könyökölt egy ecuadori játékost egy szöglet előtt. A kiállítás elmaradt, a franciák tovább nyomtak.

Blaise Matuidi harcol. A képre kattintva galéria nyílik! Forrás: AFP/Franck Fife

20 perc elteltével alábbhagytak a francia rohamok, és Ecuador is eljutott odáig, hogy vezetett néhány támadást, sőt, az első félidő végén ők hagyták ki a legnagyobb helyzetet is: a végig aktívan játszó Enner Valencia egy szöglet után tiszta helyzetből fejelhetett, Hugo Lloris kapusnak szerencséje volt, hogy a lábához jött a labda, és védeni tudott.

A nem különösebben izgalmas mérkőzés második félideje már kiegyenlítettebb játékot hozott, Franciaország birtokolta többet a labdát, de Ecuador megindulásaiban is volt veszély. Antoine Griezmann kis híján megszerezte a vezetést a franciáknak, de szép perdítése elakadt Alexander Dominguez kapusban, és még csak az 50. percben jártunk, amikor döntő esemény következett a meccsen.

Antonio Valencia hosszan tolt meg egy labdát, Lucas Digne becsúszott elé, a ManUnited szélsője pedig előbb a labdára, majd a francia balhátvéd combjára is rátalpalt egyet. Az elefántcsontparti játékvezető némi hezitálás után kiállította az ecuadoriak legnagyobb sztárját.

Valencia rondán odataposott. A képre kattintva galéria nyílik! Forrás: Getty Images/2014 Getty Images/Jamie Squire

Érdekes módon nem sokat változott a játék képe: a franciák rohamoztak, az ecuadoriak próbáltak kontrázni, és néha sikerült is lövőhelyzetig jutniuk, de inkább a franciák vezetőgólja lógott a levegőben. Jöttek a helyzetek, és ahogy fáradtak az ecuadoriak, egyre könnyebben kerültek lövőhelyzetbe az európaiak, de hiába jött be Olivier Giroud, csak nem akart megszületni a meccs első gólja.

Mivel a másik mérkőzésen Svájc felmosta a pályát Hondurasszal, Ecuadornak már két góllal kellett volna nyernie a továbbjutáshoz. Mivel ennek elég kis esélye volt, a franciák pedig nem törték össze magukat, hogy gólt szerezzenek, lassan csordogált a meccs a 0-0-s végeredmény felé. Az utolsó 10 percben Ecuador kétszer is meg tudta kontrázni Franciaországot, de az akciók befejezésére már nem maradt erejük a játékosoknak.

Az ecuadoriak szimpatikusan próbálkoztak, még 10 emberrel is mertek kockázatot vállalni, aminek köszönhetően megsokasodtak a francia helyzetek is, de Benzema nem igazán érezte a kaput, Loic Remy kísérleténél hatalmasat védett Dominguez, a legvégén pedig Giroud pontosan a kapus kezébe bólintott az ötösről. Maradt a 0-0, a döntetlennel Franciaország megnyerte a csoportot (egy egygólos vereséggel is megnyerte volna), a nyolcaddöntőben Nigériával találkozik.

A meccs összefoglalóját itt nézheti meg.

A csoport végeredménye:

Forrás: OptaSports