A brazilok kockáztatnak, Neymar playboykodhat

brazil, edzés
Brazil's forward Neymar (C) leaps into the air as he vies for the ball in front of his teammates during a training session at the Sesc Club in Belo Horizonte on June 27, 2014, during the 2014 FIFA World Cup football tournament in Brazil. AFP PHOTO/VANDERLEI ALMEIDA
Vágólapra másolva!
A gólörömöt is gyakorolják már a chileiek elleni szombati nyolcaddöntő előtt, Neymar nem azért focizik, hogy a legjobb játékos legyen, és Luiz Felipe Scolari szerint hatalmas hiba lenne, ha eldugnák a világ elől, ezért nem zavarja, ha playboykodik. A brazil fociválogatottnál jártunk Belo Horizontéban.
Vágólapra másolva!

Sokan húzzák a szájukat, hogy ez a brazil válogatott nem az a brazil válogatott, amelyet megszoktunk, hogy a védelem jobban teljesít, mint a csatársor, hogy csak Neymarral épül a csapat, hogy messze van Luiz Felipe Scolari 2002-es válogatottjától, amely világbajnokságot nyert, és nem értik, hogy egy Fred hogyan lehet egy brazil válogatott első számú középcsatára, amikor korábban Ronaldók futkostak ezen a poszton.

A brazil csapat azonban így is egy teljesen más dimenzió, és erről a magyar idő szerint pénteken kora délután megtartott edzésen is meggyőződhettünk. Ramires-Marcelo-Fred egyérintős akcióra érkeztünk meg, amelynek végén a sokak által szidott, ám minden kétséget kizáróan gólerős csatár adott egy „no look” passzt Neymarnak (a Ronaldinhótól eredő máshova nézek, mint ahova passzolok mozdulat), a válogatott első számú sztárja pedig kapásból a bal felsőbe bombázott.

Számos ilyen akciót láthattunk az alatt a 20-25 perc alatt, amely az edzésből nyilvános volt a sajtó számára. Az egymás elleni játék során szinte végig Neymart keresték a társak, és a leszűkített területen sokszor egészen finom megoldásokkal játszották meg a labdát. Főleg Neymar és Willian trükközött, az alábbi videó végén távolról látható egy apró trükk Williantől, számos ilyen tarkította az edzést.

Hat gól esett, amíg mi ott voltunk, a brazilok a gólörömöt is gyakorolták, minden egyes találat után táncoltak, egymás nyakába ugrottak vagy térden csúsztak a füvön, mintha tétmeccs lenne, ugyanakkor végigmosolyogták az edzést. Miután Scolari lefújta a foglalkozást, Neymar és Dani Alves, a két szőkére festett hajú klasszis kint maradt szabadrúgásokat gyakorolni, Neymar közelebbről, Dani Alves távolabbról lőtt, az első néhány próbálkozást folyamatosan a sorfalba bombázták.

A sorfalhoz képest a kilenc métert Neymar számolta ki korábban, a stáb egyik tagja azonban a rossz próbálkozások után kilépte még egyszer, és legalább másfél méterrel hátrébb vitte a labdát. Csodák csodájára Neymar a következő két szabadrúgást azonnal bevágta, Dani Alves pedig egy kapufa után másodjára szintén betalált. Mintegy negyedórát rugdostak még kint, aztán Dani Alves is elhagyta a pályát, Neymar pedig három tizenegyes erejéig kint maradt. Az elsőt a bal alsóból kiszedte Julio Cesar, a másodikat a jobb felsőbe bombázta Neymar, a harmadikat pedig a bal kapufára lőtte, majd felpörgette a kipattanót, és háttal a kapunak beemelte. Csak nem fejezheti be egy kihagyott tizenegyessel az edzést…

Neymar tehát utolsóként távozott az edzésről, talán ennek a hozzáállásnak is köszönheti azt, hogy már barcelonai klubtársához, Lionel Messihez hasonlítják. Az edzés előtti sajtótájékoztatón Luiz Felipe Scolari szövetségi kapitány és Thiago Silva csapatkapitány jelent meg, az egyik újságírói kérdésre, amely szerint nem zavarja-e a brazilokat, hogy Messit és Ronaldót tartják a világ két legjobb játékosának, Scolari így válaszolt: „Melyik Ronaldóra gondol? Cristianóra, vagy a miénkre? Nekünk volt több is. A viccet félretéve, most valóban ők a világ legjobbjai, de Neymar nagyon jó úton halad, hogy utolérje Messit és Ronaldót. Ő azonban nem azért játszik, hogy a világ legjobbja legyen, hanem Brazíliáért, és azért, hogy a brazil válogatott világbajnok legyen.”

Thiago Silva szerint még most nem gondolják az emberek, hogy Neymar egy szinten lenne Messivel és Ronaldóval, de biztos abban, hogy a világbajnokság után ez megváltozik. Egy argentin újságíró felvetésére, amely szerint Neymar a pályán kívül playboyként viselkedik (számos plakáton feltűnik Brazíliában, itt megnézheti), Scolari először ismét komolytalanul reagált. „Playboy? Az mit jelent? Kérdezzétek inkább a mellettem ülő fiatalembert, ő biztos tudja. Thiago?”

A világ talán legjobb belső védője mosolyogva átvette a szót. „A pályán kívül azt csinál, amit akar, de ott is egy nagyszerű személyiség. Elképesztően koncentrált, mindent a focinak rendel alá, semmilyen más tevékenysége nem megy a sport rovására. Amikor sérült volt a Barcelonában, sokat chateltünk, és minden nap elmondta, hogy nagyon keményen dolgozik, hogy visszatérhessen, és csak az jár a fejében, hogy a világbajnokságra százszázalékos állapotban legyen. Hát most itt is van, tökéletes állapotban.”

Scolari érezte, hogy azért neki sem kellene kikerülnie a válaszadást. „Neymar rendkívül fiatal, ennek ellenére már most igazi vezére a csapatnak. Egy nagyon jó srác, akinek erős személyisége van, óriási hiba lenne, ha ezt a fantasztikus embert eldugnánk a világ szeme elől.”

Neymart nem szabad eldugni - A galériáért kattintson a képre! Fotó: Mudra László - Origo

Mi azt kérdeztük Scolaritól, hogy mennyire nehéz pszichésen felkészíteni a játékosokat egy nyolcaddöntő előtt, hiszen a hazai rendezésű világbajnokságon minden brazil szurkoló aranyérmet vár a csapattól, az egyenes kiesés szakaszban pedig már nem lehet hibázni.

„Játszottunk már ezen a vébén olyan meccset, amit ha elveszítünk, akkor ki is eshettünk volna, ez volt a Kamerun elleni találkozó, amelyet ugyanezzel a nyomással is megnyertünk. De a vébé egy ilyen verseny. Ha kikapsz, valószínűleg ki is esel. Mindenki tudta a vébét megelőzően, hogy nagy lesz rajtunk a nyomás, de közvetlenül a nyitómeccs előtt belenéztem a játékosaim szemébe, és azt mondtam mindenkinek, hogy nekik nem kell senkinek bizonyítani. Sem a szurkolóknak, sem a médiának, sem a kritikusoknak, senkinek. Én válogattam be őket, én gondolom azt, hogy ők alkotják a legjobb csapatot, enyém a felelősség. Persze mindenki nagyon ideges volt az első találkozó előtt, de ez csak addig tartott, amíg el nem kezdődött a meccs. Abból a szempontból mindegy, hogy Brazíliában, Portugáliában vagy Japánban lépsz pályára, hogy mindenhol ugyanazt a játékot játszod, amit focinak hívnak” – válaszolta az Origónak Scolari, aki 2002-ben már világbajnoki címet nyert szövetségi kapitányként a brazil válogatottal, a mostani vébét azonban pályafutása eddigi egyik legnehezebb küldetésének tartja.

Thiago Silva szerint is megbirkóztak már ezzel a nyomással, de az tény, hogy nem volt egyszerű dolguk. „Az emberek lépten-nyomon meg akarnak állítani bennünket, csak rólunk beszélnek a buszokon, a meccsek alatt több százezren vannak az utcákon és szurkolnak nekünk. Imádják itt az emberek a focit, imádják a Selecaót is, és ugyanaz velük az álmunk, hogy megnyerjük a vébét.”

A brazil válogatottat ért kritikákra a csapatkapitány csak annyit válaszolt, hogy a csapat középpályása, Luis Gustavo mindig azt hangoztatja, hogy ő nem szereti, ha dicsérik, mert abból soha nem fog tanulni, és fejlődni, ugyanez a helyzet a brazil csapattal is.

Scolari és Silva szerint sem okozhat gondot a nagy nyomás - A galériáért kattintson a képre! Fotó: Mudra László - Origo

A chilei válogatott háromszor jutott tovább az egyenes kieséses szakaszba a világbajnokságok történetében, és minden alkalommal a braziloktól kapott ki, 1962-ben az elődöntőben, 1998-ban és 2010-ben pedig a legjobb 16 között. „Ez csak önöknek, újságíróknak fontos, a statisztikákkal mi nem foglalkozunk” – reagált Thiago Silva.

Scolari is hasonlóan válaszolt. „Ez a Chile nem ugyanaz a Chile, mint amelyet 1962-ben, 1998-ban vagy 2010-ben megvertünk, ez egy teljesen más csapat. A szövetségi kapitány, Jorge Sampaoli egy új játékrendszert és egy új felfogást honosított meg náluk, amelyhez a játékosok tökéletesen tudnak alkalmazkodni, és ennek köszönhetően a maximumot tudják kihozni magukból. Mára a világ egyik legjobb csapata lett ez a rendkívül dinamikus chilei válogatott. Nekünk azonban kockáztatnunk kell, mert ha nem kockáztatunk, akkor biztos, hogy nem jutunk el a döntőig.”

A két csapat magyar idő szerint szombaton 18 órakor csap össze a legjobb nyolcba kerülésért. Egy nappal korábban a chilei válogatott edzésén és sajtótájékoztatóján jártunk, az akkori helyszíni riport itt olvasható.