Társoldalunk:

Neymar sérülése miatt nyernek a brazilok

2014.07.06. 07:31

Brazíliavárosban járva brazil szurkolókat kérdeztünk arról, hogy mire mehet a házigazda válogatott a Németország elleni világbajnoki elődöntőben két legjobbja, Thiago Silva és Neymar nélkül. A brazilok tőlük szokatlan módon rendkívül pesszimistán állnak a meccshez, sokuk szerint így nincs esélyük Joachim Löw együttese ellen. Van azonban olyan szurkoló is, aki szerint pont Neymar hiánya miatt fognak továbbjutni.

Brazíliaváros egyik kocsmanegyedében néztük a Brazília-Kolumbia világbajnoki negyeddöntőt. Szinte végig fantasztikus volt a hangulat, csupán három alkalommal kaptak a fejükhöz a brazilok, először a kolumbiai szépítő gólnál, majd amikor Thiago Silva sárga lapot kapott, hiszen ezzel eltiltás miatt nem játszhat az elődöntőben, végül pedig Neymar súlyos sérülésénél. Aznap este még csak arról szóltak a hírek Brazíliában, hogy a csatár nem játszhat a németek elleni elődöntőben, azóta azonban tudjuk, hogy csigolyatörése miatt véget ért a vébéje. A helyieket arról kérdeztük a meccs után, hogy mire mehet a házigazda válogatott a két legjobbja nélkül.

Az egyik szurkoló, Roberto azt mondta, hogy Neymar kiesése is hatalmas érvágás, ám ha választhatna, akkor a csapatkapitányt, Thiago Silvát kívánná vissza a csapatba. "Thiago pótolhatatlan. Neymarról is sokan így gondolják, de ezen a meccsen sokkal fontosabb lesz, hogy stabil legyen a védelmünk, márpedig Thiago nélkül nincs stabilitás. A szélsőhátvédeink gyengék, rengeteget hibáznak, és David Luiz sem fog ilyen jól játszani Thiago nélkül."

Vannak, akik szerint Thiago Silva jobban fog hiányozniFotó: Mudra László - Origo

"Lehet, hogy még jó is lesz, hogy Dante kezd, mert ő ismeri a német csatárokat. Bár őt is inkább Thiago mellett tudnám elképzelni" - szólt közbe barátja, Henrique, aki eddig még látott halvány esélyt arra, hogy a brazilok megnyerjék a vébét, ám szerinte Neymar kiesésével végérvényesen elbukták a világbajnokságot.

"Persze ugyanitt leszek a németek elleni elődöntő alatt, ugyanígy fogok szurkolni, de mégis ki fog gólt rúgni? Fred? Jo? Még a kaput sem találták el. Most is a két középhátvédünk lőtte a két gólunkat. Szégyen, hogy régen Ronaldo és Romario szaladgált elől, most meg olyan csatárokat kell néznünk, akik a saját lábukban elesnek. És nem túloztam, nézd csak meg, tényleg sokszor a saját lábukat rúgják össze!"

Mi lesz veled, brazil válogatott?Fotó: Mudra László - Origo

Henrique azt is mondta, hogy Luiz Felipe Scolari szövetségi kapitány Neymarra építette a teljes csapatot, nemcsak a támadásokat, hanem a középpályás védekezést is úgy szervezte meg, hogy a Barca sztárjának ne kelljen részt vennie benne, cserében viszont minden támadás tőle indult, és teljesen szabadon szervezhetett. "Neymart nem fogjuk tudni pótolni. Nincs még egy olyan játékos, akit ha beteszünk a helyére, ugyanazt meg tudja csinálni. Persze Oscar és Willian is ügyes, de nagyon kevés ahhoz, hogy világbajnokságot nyerjen Brazíliának. Neymar képes lett volna erre."

Megkérdeztünk egy lányt, Julianát is, aki láthatóan nemcsak szereti, de érti is a focit. Szerinte ez minden idők egyik leggyengébb brazil válogatottja, amely világbajnokságon szerepelt, és csak három tényezőnek köszönheti, hogy továbbjutott a csoportból. "A közönségnek, Thiago Silvának és Neymarnak. Ebből kettőt most elveszítettünk, ezért elveszítjük a németek elleni elődöntőt is. Ezek nem fognak megkönyörülni rajtunk, a csatárainkat leveszik a pályáról, a védelmünket pedig kegyetlenül felőrlik."

A lányok is értik a focit BrazíliábanFotó: Mudra László - Origo

Nem mindenki ért azonban egyet a fentiekkel, Joao Pedro azt mondja, pont ezért fogják legyőzni a németeket, mert az ellenfélnek fogalma sincs, hogy mire készüljön. "Ha Neymar játszik, akkor tudják, hogy őt le kell venni a pályáról, és a brazil csapat meghalt. Most viszont, fogalmuk sem lesz majd, hogy mire készüljenek. Én Scolari helyében Hulkot tolnám előre, egyre jobb formában van, most megforgathatja a német védőket, arról nem is beszélve, hogy végre mások is szerephez jutnak. Mindenképp Oscar kezébe kell adni a karmesteri pálcát, itt az ideje, hogy megmutassa, hogy felnőtt a feladathoz. Az biztos, hogy ez tipikusan az a meccs lesz, amikor eggyel többet kell lőni, mint amennyit kapunk, ugyanis Thiago nélkül hátul olyan tanácstalanok leszünk, mint a szűz kisfiú a bordélyházban."