Erről az 1-7-ről száz év múlva is beszélni fognak

Németország-Brazília, foci-vb, vébé, Brazília 2014
Luiz Felipe Scolari nevéhez köthető a brazil válogatott legutóbbi vb-győzelme és a legnagyobb kudarca is
Vágólapra másolva!
A brazilok fájdalmas vb-csúcsokat döntögetnek azzal, hogy 7-1-re kikaptak a németektől. Milyen nagy győzelmek színesítik a focivébék történetét?
Vágólapra másolva!

Egyetlen vb-elődöntőben sem volt még ekkora különbség két csapat között. Volt már három 6-1-es meccs, 1930-ban kettő is (Argentína-Egyesült Államok és Uruguay-Jugoszlávia), majd 1954-ben egy (NSZK-Ausztria).

Brazília hét gólt még sohasem kapott vb-n, mínusz hatos gólkülönbsége viszont már volt, méghozzá egy 1920-as Copa América-meccsen, amikor Uruguay rámolt be fél tucatot. Legutóbb Magyarország rúgott legalább négy gólt Brazíliának vb-n: 1954-ben 4-2-re nyertek a mieink.

A brazilok ugyanúgy 11 gólt kaptak a mostani vb-n, mint az 1938-ason - igaz, az ideinek még nincs vége. Tétmeccsen 1975 óta nem kaptak ki hazai pályán, akkor Peru 3-1-re győzte le őket a Copán. Hétnél összesen egyszer kaptak több gólt, 1934-ben Jugoszlávia 8-4-re nyert ellenük.

Klose mindent visz

A németek nagy rekordere Miroslav Klose. Ő lett az első játékos, aki négy vb-elődöntőben szerepelt, ráadásul 16 góljával - Ronaldót megelőzve - ő minden idők legeredményesebb vb-gólszerzője.

Egy másik brazil, Cafú eddig egyedül tartotta a vb-meccseken elért győzelmek rekordját, de most már Klosénak is 16 diadala van. Ha a németek nyernek a döntőben, akkor ez a rekord is egyedül csak az övé lesz.

Klose (jobbra), a vb-specialista Forrás: FIFA via Getty Images/2014 FIFA/Alex Livesey - Fifa

Thomas Müller szerezte a németek kétezredik gólját - minden meccset beleszámítva. Az elsőt Fritz Becker lőtte 1908-ban.

8-0, 8-3, 9-0 és a többiek

A Goal.com összegyűjtötte a leghíresebb vb-fiaskókat. Bekerült a németek Szaúd-Arábia elleni 8-0-s sikere 2002-ből, amelyen Klose három gólt szerzett. 1954-ben a Sebes Gusztáv vezette magyar válogatott 8-3-ra kiütötte NSZK-t a négygólos Kocsis Sándor vezérletével, úgy, hogy előtte Koreát 9-0-ra lemosta. Puskásék aztán óriási meglepetésre kikaptak a döntőben ugyanettől a német csapattól - emlékeztet a weboldal. Ugyanez a német csapat az osztrákokat 6-1-re legyőzte.

1974-ben Jugoszlávia gurított kilencet Zairének, az afrikaiak mínusz 14-es gólkülönbségénél csak a koreaiak mérlege volt rosszabb 1954-ben (mínusz 16).

Négy évvel később a Copa-győztes Perut verte el Argentina 6-0-ra - úgy, hogy legalább 4-0-ra kellett nyernie hazai pályán a döntőbe jutáshoz. Ez - egy azóta is sokat vitatott, bundagyanús meccsen - sikerült is: Mario Kempes és Leopoldo Luque két-két gólt szerzett, Alberto Tarantini és Rene Houseman egyet-egyet vállalt. Ezek után a finálét is behúzták Hollandia ellen.

De hol a 10-1?

A Goal.com egy meccset felejtett ki az összeállításból, a magyarok 1982-ben 10-1-re legyőzték El Salvadort. Azóta is ez a vb-történelem legnagyobb arányú győzelme, két számjegyű gólig egyetlen más válogatott sem jutott el.