Társoldalunk:

Müller beállított egy vb-rekordot, és két másikat hajszol

2014.07.09. 12:05

Bár egyelőre Miroslav Klose előtt hajt fejet a futballvilág, amiért 16 góljával megelőzte a vb-góllövőlistán Ronaldót, nem kizárt, hogy Klosét éppen egy honfitársa löki majd le a trónról.

Amikor Thomas Müller a brazilok ellen a 11. percben egy szöglet után megszerezte a németek vezető gólját, fellépett a második helyre a mostani vb góllövőlistáján a hatgólos James Rodriguez mögé, egyben beállított egy vb-rekordot.

Müller ugyanis zsinórban a második világbajnokságán ért el legalább öt gólt, és ilyenre korábban csak két játékos volt képes, az egyik éppen Klose volt (2002 és 2006), a másik pedig a perui Teofilo Cubillas (1970, 1978). Müller eddig összesen 12 vb-meccsen szerepelt, és ezeken a 10 gólja mellett 6 gólpasszt is kiosztott, úgyhogy igazán hasznos tagja a német válogatottnak.

Forrás: AFP/Andreas Gebert

Tíz góljával müller olyan neveket ért utol, mint Helmut Rahn (az 1954-es, számunkra máig fájó berni döntő hőse), Gabriel Batistuta (Argentína válogatott gólrekordere), Gary Lineker, Gregorz Lato vagy a már említett Cubillas.

És akik előtte vannak: Jürgen Klinsmann, Kocsis Sándor (aki magasan a legjobb gólátlaggal bír, mert 11 gólját 1954-ben 5 meccsen érte el), Pelé, Just Fontaine, Gerd Müller, Ronaldo és Klose. Mivel a Bayern csatára még csak 24 éves, két vébén még simán szerepelhet, úgyhogy minden esélye megvan, hogy Klosét is megelőzze. Ha pedig a döntőben is betalált, ő lesz a vébék első kétszeres gólkirálya, mert ha két játékos ugyanannyi góllal végez, akkor a több gólpassz rangsorol, Müller pedig ebben veri Rodriguezt.