Társoldalunk:

Argentína 120 perc futballhorror után döntős

2014.07.10. 00:59

Alacsony színvonalú, gyenge meccset hozott a Hollandia-Argentína vb-elődöntő. A csapatok alig vezettek veszélyes támadásokat, Hollandia a rendes játékidőben a kaput sem találta el. Argentína némileg veszélyesebb volt, de csak büntetőkkel tudott a hollandok fölé kerekedni. 24 év után újra Németország-Argentína döntőt rendeznek a világbajnokságon. 

Hollandia-Argentína 0-0, tizenegyesekkel 2-4 - Élő közvetítés
Arena de Sao Paulo, vezette: Cuneyt Cakir

Hollandia: Cillessen - Vlaar, De Vrij, Martins Indi (Janmaat, 46.) - Blind, De Jong (Clasie, 60.), Wijnaldum, Kuyt - Sneijder, Robben - Van Persie (Huntelaar, 96.) Szövetségi kapitány: Louis van Gaal

Argentína: Romero - Zabaleta, Garay, Demichelis, Rojo - Biglia, Perez (Palacio, 82.), Mascherano - Messi - Higuaín (Agüero, 82.), Lavezzi (Rodriguez, 100.) Szövetségi kapitány: Alejandro Sabella

Sárga lap: Martins Indi (45.), Sneijder (49.)

A várakozásoknak megfelelően hiába épült fel Sergio Agüero, az argentin válogatott csatársorát Lionel Messi, Gonzalo Higuian és Ezequiel Lavezzi alkották, visszatért viszont eltiltásából a balhátvéd Marcos Rojo. A hollandoknál varázslatos sebességgel felgyógyult Nigel De Jong (Louis van Gaal által „isteni csodának” minősítette a visszatérését), és ha már így alakult, a holland kapitány fogta, és ráakasztotta a Milan verőemberét Lionel Messi nyakára.

Argentína kezdett aktívabban, folyamatosan a holland térfélen zajlott a játék, de kibírhatatlan nyomásról szó sem volt. Többet volt az argentinoknál a labda, de Messi nyakán folyamatosan ott lihegett De Jong, így a labdabirtoklási fölényből nem lettek helyzetek, de még kapura lövések is csak ritkán.

Szoros őrizetet kapott. A képre kattintva galéria nyílik!Forrás: Getty Images/2014 Getty Images/Ronald Martinez

A 15. percben Messi egy remek szabadrúgásból eltalálta a kaput, Jasper Cillessennek védenie kellett, de ez volt az első félidő egyetlen pontos lövése, és egyébként is csak háromszor próbálkoztak a játékosok. Unalmas mezőnyjáték folyt a pályán, egy szöglet után Ezequiel Garay fejelhetett (fölé ment, és közben még fejbe is rúgta Vlaar), majd Robin Van Persie-t vitte a földre az ötösön az argentin védelem, de már lesen volt előtte.

Valaki igazán futballozhatna egy kicsit

Az első félidőben a két holland támadó, Van Persie és Arjen Robben összesen hatszor passzolt, Hollandia semmiféle veszélyt nem jelentett Argentina kapujára, de az argentinok játékában sem volt sok elképzelés, és a jól levédekezett Messi nélkül a támadások tempója sem ígért sok jót.

A második félidő elejére kicsit megélénkül a játék, a hollandok is próbáltak néhány támadást vezetni, és a labdabirtoklást ki is egyenlítették, de a kaput továbbra sem találta el egyik csapat sem. Érdekes, hogy mindkét csapat jó százalékkal passzolt (86 ill. 84 százalék), de annyira nem vállaltak semmiféle kockázatot, hogy se folyamatos játék, se helyzetek nem jöttek össze az egyébként emberes számú passzból.

Küzdelem volt, játék semmi. A képre kattintva galéria nyílik!Forrás: Getty Images/2014 Getty Images/Julian Finney

A 60. percig bírta De Jong, de hiába kellett lecserélni a piócát Messiről, a Barca klasszisa sem tudott igazán lendületet vinni az argentinok játékába (bár próbálkozott becsülettel). Már a hajrában jártunk, amikor a jobb szélre kihúzódó Messi tökéletes passzát Higuain bevetődve az oldalhálóba lőtte, de mindegy is lett volna, ha belövi, mert a partjelző (tévesen) lest jelzett.

Az utolsó tíz perc kezdetén az argentinok vállaltak némi kockázatot egy kettős cserével, a hajrá mégis a hollandoké volt, sőt, egy remek Sneijder-lekészítés után Robben tört be a 16-oson belülre, de mielőtt lőhetett volna, Mascherano bevetődött elé. Ez a 90. percben történt, és hiába volt a mérkőzés legnagyobb helyzete, Hollandia kaput eltaláló lövés nélkül zárta a rendes játékidőt. Jöhetett az újabb hosszabbítás, már a hetedik a világbajnokságon.

Ezt a hosszabbítást senki nem kívánta

Ott folytatták a csapatok, ahol abbahagyták: Hollandia dominált, többet birtokolta a labdát, és Robben egy előretörése után újabb komoly helyzetet dolgozott ki, de az alapvonalról nem tudta begyötörni a labdát a gyengén játszó Van Persie helyére beálló Huntelaarnak. Hasonló helyzettel válaszoltak az argentinok is, de a másik kapu előtt sem született gól. Robben az első félidő végén eltalálta a kaput is. Gratulálunk.

Sneijder büntetője, Romero védése. A képre kattintva galéria nyílik!Forrás: Getty Images/2014 Getty Images/Julian Finney

A hosszabbítás második félidejében kétszer is eldönthették volna a meccset az argentinok: előbb Rodrigo Palacio került ziccerbe, de fejjel nem sikerült átemelnie Cillessent, majd Messi remek elfutását követő beadása után Maxi Rodriguez nem tudott rendesen rádőlni a labdára. A 120. percben még Dirk Kuyt lőhetett egyet jó helyzetből, de az ő kísérletét is blokkolták a védők, jöhettek a büntetők.

A hollandok első lövője, Vlaar lövését egyből kivédte Sergio Romero, és már vezetett is Argentína, mivel Messi belőtte a saját büntetőjét. A második párban Robben és Garay sem hibázott, a harmadikban viszont Sneijder lövését nagy bravúrral védte Romero. Agüero és Kuyt nem hibáztak, így Maxi Rodriguez úgy állhatott oda, hogy ha belövi, Argentína döntős. A Newell’s Old Boys játékosa erős, de rosszul helyezett lövésébe beleütött Cillessen, de a felső lécről a kapuba vágódott a labda.

24 év után döntős Argentína. A képre kattintva galéria nyílik!Forrás: Getty Images/2014 Getty Images/Ronald Martinez