Van Gaal: Lúzerként mehetünk haza

Netherlands' coach Louis van Gaal (R) speaks with forward Robin van Persie during a training session at the Paulo Machado de Carvalho Stadium, in Sao Paulo on July 08, on the eve of the 2014 FIFA World Cup semi-final against Argentina.  AFP PHOTO / NELSON
Netherlands' coach Louis van Gaal (R) speaks with forward Robin van Persie during a training session at the Paulo Machado de Carvalho Stadium, in Sao Paulo on July 08, on the eve of the 2014 FIFA World Cup semi-final against Argentina. AFP PHOTO / NELSON ALMEIDA
Vágólapra másolva!
Louis van Gaal szerint most rosszabb a hollandoknak, mint Brazíliának, mert igaz, hogy nem kaptak hetet, de egyenlő felekként harcoltak, mégis mehetnek haza. A holland szövetségi kapitány elmagyarázta a cseréit is. 
Vágólapra másolva!

A 0-0-s rendes játékidő után tizenegyesekkel veszítő holland válogatott szövetségi kapitányától a mérkőzést követő sajtótájékoztatón azt kérdezték először, hogy nem gondolta-e, hogy előny lesz lelkileg a Costa Rica ellen korábban megnyert büntetőpárbaj Argentína ellen.

"Ugyanezt kérdeztem magamtól én is. Erőt kellett volna, hogy adjon, de Vlaar például hiába volt a mezőny legjobbja a meccsen, az első büntetőt mégis elrontotta" – mondta Van Gaal.

Kérdezték Van Gaalt a cseréiről is, és arról, hogy nem lett volna-e jobb, ha a büntetőket jól rúgó Van Persie-t fennhagyja. "Robin el volt fáradva, nem hagyhattam fent tovább. Martins Indinek sárgája volt, azért hoztam be a helyére Janmaatot, De Jong pedig remekül játszott, de Clasie sokkal jobb az előre játékban, azért cseréltem be."

Louis van Gaal Forrás: AFP/Nelson Almeida

Az utolsó kérdés az volt, hogy szerinte hogy rosszabb kikapni, így, vagy úgy, ahogy a brazilok tették, amikor 7-1-es vereségbe szaladtak bele a németek ellen. "Rosszabb most nekünk, mint a braziloknak. Mi egyenlőek voltunk az argentinokkal, és csak büntetőkkel kaptunk ki. De hát egy vébé ilyen. Lehet, hogy végig nagyon jól játszol, aztán elveszítesz egy vagy két meccset, és lúzerként mész haza."

Van Gaal viccelt egy sort azzal, hogy ő tanította meg annak idején büntetőket védeni Romerót, de amikor komolyan felmerült az ő felelőssége a büntetőknél, megvédte magát. "A 11-esek mindig csak a szerencsén múlnak. Most is így volt. Ha lett volna még egy cserém, behoztam volna a büntetőkre Krult, de sajnos mire odaértünk, le kellett cserélnem a fáradt Van Persie-t."

A holland sajtó úgy tudja, Van Gaal két kijelölt rúgója sem vállalta a büntetőket, így kerültek oda olyan játékosok, akik nem olyan biztos lábú ítéletvégrehajtók. Lehet, hogy ez csak szenzációhajhászat, mert a két hibázó, Vlaar és Sneijder biztos lövőnek számít.

"Hollandiának nagyszerű tornája volt, senki nem gondolta, hogy ilyen messzire juthatunk. Argentínának remek csapata van, tele van a keretük világklasszis játékossal, mi pedig megőriztük a veretlenségünket velük szemben. Büszke vagyok a csapatomra - tette hozzá Van Gaal.