Vágólapra másolva!
Alejandro Sabella jól kitalálta, mit kell csinálnia a németek ellen Argentínának a világbajnoki címhez, és ült is, amit kigondolt, de arra nem számíthatott, hogy csatárai az ordító ziccereket is képesek lesznek elhibázni. A németek aztán összekapták magukat, remek passzjátékukkal és rengeteg beadásukkal nyomás alatt tartották az argentinokat, és végül behúzták a győzelmet a büntetők előtt. 
Vágólapra másolva!

Argentína játéka az első félidőben nagyon ült: a saját térfelükre tömörültek, három játékosuk (Higuain, Messi és Lavezzi) viszont folyamatosan zaklatta a németek labdakihozatalait, tördelte a játékot. Sikerült is megzavarniuk őket néhányszor, az első félidőben veszélyesebbek is voltak, és csak azért nem vezettek már a meccs elején – sőt valójában ezért veszítették el a döntőt –, mert képtelenek voltak eltalálni a kaput.

Németország passzjátéka nem érvényesült olyan markánsan, mint például Brazília ellen, ennek az volt az oka, hogy mind a védők, mind a védekező középpályások nagyszerűen játszottak (ez igaz a németekre is). Sabella kapitány ötlete bevált, nem akart dominálni, sok helyzetet kialakítani, hanem bízott abban, hogy néhány helyzetből sikerül begyötörniük egy gólt, amit aztán meg tudnak védeni a vébén látott biztos bekkeléssel.

A németek lassan átvették a játék irányítását, bár a második félidőben is Argentína előtt adódott a legnagyobb helyzet, Németország passzjátékával egyre nehezebben bírtak az argentinok. A világbajnok 747 passzát 87 százalékos pontossággal juttatta célba (Argentína: 427, 77 százalék), és jöttek sorban a Klose, majd Müller fejét kereső beadások is (összesen 25, aminek negyede jó is volt). Végül a győzelmet is egy beadás hozta meg, aminél óriásit hibáztak az addig magabiztosan romboló argentin középhátvédek.

Németország-Argentína 1-0 Forrás: Origo

Nem mondhatnánk, hogy jellemző adat, hiszen nem rendszerszintű tényezőről beszélünk, hanem egyéni játékról, de Argentína nem találta el a német kaput, pedig pontosan ugyanannyiszor próbálkozott, mint ellenfele (10). Ez kiegyenlített mérkőzést feltételez (ami azért túlzás, hiszen a játékidő csaknem kétharmadában a németeknél volt a labda), egyszerűen a német támadóknak annyival jobb napjuk volt, hogy ők 5-ször is eltalálták Romero kapuját. És egy jóval kisebb helyzetből, mint amit Palacio és Higuain kihagytak, megnyerték a meccset.

A mérkőzés két legjobbja Bastian Schweinsteiger és Javier Mascherano voltak, mindketten közel tökéletesen látták el a feladatukat, de a német belső középpályás az egész mezőnyből kiemelkedett. Schweinsteiger kapott is rendesen, őt faragták a legtöbbet az argentinok, miközben ő mindössze két szabálytalansággal hozta le a meccset.

Schweinsteiger - Mascherano statisztikák Forrás: Origo

Schweinsteiger 105-öt passzolt majdnem 90 százalékos pontossággal, emellett négy szerelése és két felszabadítása is volt, ami gyakorlatilag tökéletes teljesítmény. Pedig nem volt könnyű dolga, Khedira sérülése össze is zavarta a németek középpályás védekezését, de Schweinire így sem lehetett panasz: 11 visszaszerzett labdájával toronymagasan verte a mezőnyt.

Mascheranónak nem ez volt a legjobb meccse, de az egész világbajnokságon megbízhatóan, jól teljesített. Németország ellen váltakozó kimenetelű csatát vívott a német középpályásokkal, de megint sokat volt játékban, és jó százalékban meg is oldotta a feladatát.