Izland legalább a nyolcaddöntőbe jutna a foci-vb-n

Horizontal
Iceland's defender Kari Arnason holds up the national flag as the team celebrate their 2-1 win over England during Euro 2016 round of 16 football match between England and Iceland at the Allianz Riviera stadium in Nice on June 27, 2016. / AFP PHOTO / TOBIAS SCHWARZ
Vágólapra másolva!
A 2016-os nagyszerű Európa-bajnoki szereplésen felbuzdulva az ambiciózus izlandi válogatott célja az, hogy legalább a legjobb 16-ig eljusson a nyári, oroszországi labdarúgó-világbajnokságon.
Vágólapra másolva!

Heimir Hallgrímsson szövetségi kapitány tudja, hogy nehéz a csoportjuk, amelyben még Argentína, Horvátország és Nigéria szerepel, de mint mondta, ez nem tántorítja el őket attól, hogy eredményesen akarjanak szerepelni.

"Három nagyon kemény mérkőzés vár ránk olyan csapatok ellen, amelyeknek van vb-rutinjuk, nekünk pedig ugye semennyi nincs" – fogalmazott a szakember arra utalva, hogy a szigetországi együttes újoncként lép majd pályára.

– tette hozzá a civilben fogorvosz szakember.

A 2016-os Európa-bajnokságon megcsinálták, miért ne sikerülne most is? Forrás: AFP/Tobias Schwarz

A 340 ezer lakosú Izlandnak alig 100 profi futballistája van, és a legkisebb ország, amely valaha kijutott világbajnokságra. Két éve, a franciaországi kontinensviadalon is újonc volt, ott a csoportkörben döntetlent játszott a későbbi győztes portugálokkal, valamint a magyarokkal, és megverte Ausztriát, majd később a nyolcaddöntőben Angliát is legyőzte, s végül csak a házigazda franciák tudták megállítani a legjobb nyolc között.

Nem nagyon találkozhatunk sokkal erősebb ellenfelekkel, mint ez a három" – mondta a vb-célokról Hallgrímsson.

Hozzátette, az izlandiak optimista emberek, mindig hisznek abban, hogy nyerhetnek. Ezzel együtt hangsúlyozta: az oroszországi szerepléstől függetlenül a legfontosabb az, hogy tovább fejlődjenek.

– fogalmazott.

A labdarúgó-világbajnokság június 14-én kezdődik.