Társoldalunk:

Elcsalták az 1998-as focivébé sorsolását

2018.05.18. 13:43

A francia Michel Platini azt mondta, hogy az 1998-as franciaországi focivébé sorsolását elcsalták. A cél az volt, hogy a házigazda csapat és a brazil válogatott csak a döntőben találkozhasson. Ehhez persze az is kellett, hogy mindkét együttes megnyerje saját csoportját. Megnyerték.

Az UEFA volt elnöke egy rádióműsorban nevetve ismerte be a csalást. Voltaképpen saját csalását, mert Platini 1998-ban a vb szervezőbizotságának a társelnöke volt.

A mindenfajta futballügyektől 2019-ig eltiltott egykori sportvezető azt nyilatkozta, hogy "trükköztek" a sorsoláskor. Rendezőként nem lehetett más a céljuk, mint az, hogy a világbajnoki címvédő brazilokkal legfeljebb a döntőben találkozhassanak. Ez meg is történt, a párizsi finálét a francia csapat 3-0-ra nyerte meg.

Michel Platini, az 1998-as franciaországi vb társelnöke Didier Deschampsnak gratulál a döntő utánForrás: AFP/Gabriel Bouys

Nevetve tette hozzá, hogy gyakorlatilag minden vb-rendező ugyanezt csinálja, azaz trükköznek. Platini nem mondta el, hogyan érték el azt, hogy a brazil csapat mindenképpen az A-csoportba kerüljön (a házigazdák az C-csoportban voltak.) 

Ez volt az előfeltétele annak, hogy a két gárda legkorábban a döntőben találkozzon egymással. Az akkor a vb társelnökeként dolgozó Platini azt is elmondta, hogy nem azért dolgoztak 6 éven át, hogy ne vessenek be mindent a francia válogatott sikeres előmenetele érdekében. Azt is hozzátette, hogy a francia-brazil vébédöntő "sokak álma" volt akkoriban.

A két csapat útja a döntőbe:

Brazília-Skócia 2-1
Brazília-Marokkó 3-0
Brazília-Norvégia 1-2
nyolcaddöntő: Brazília-Chile 4-1
negyeddöntő: Brazília-Dánia 3-2
elődöntő: Brazília-Hollandia 1-1 (tizenegyesekkel 4-2)

Franciaország-Dél-Afrika 3-0
Franciaország-Szaúd-Arábia 4-0
Franciaország-Dánia 2-1
nyolcaddöntő: Franciaország-Paraguay 1-0 (hosszabbítás után, aranygóllal)
negyeddöntő: Franciaország-Olaszország 0-0 (tizenegyesekkel 4-3)
elődöntő: Franciaország-Horvátország 2-1

Döntő: Franciaország-Brazília 3-0