Itt a foci-vb tíz legmenőbb szerelése

foci vb mezek
Vágólapra másolva!
A nemzetközi focitornákon már legalább akkora szerepe van a csapatok megjelenésének, mint a játéknak. A 2018-as világbajnokságon is biztosan lesz mit néznünk - még akkor is, ha kikapunk egy-egy unalmasabb meccset -, mert a válogatottak hivatalos mezei igazán jól sikerültek. Az Origo teljesen szubjektív összesítésében megmutatjuk a szerintünk legszebb tízet, plusz egyet, ami szinte már minden mezek fölött áll. Többségében idegenbeli szerelések kerültek a listára, a dizájnerek és a divattervezők a jelek szerint bátrabbak voltak a második számú kollekciók esetében, a hazai szetteknél pedig jobban előtérbe helyezték a hagyományokat.
Vágólapra másolva!

10. Costa Rica hazai

A 2014-es brazíliai vb meglepetés negyeddöntős csapatának tagjai idén klasszikus kerek nyakú futballmezt viselnek Oroszországban. A hazai vagy első számú kollekcióban a mélypiros pólót fehér szegély keretezi a nyaknál, kék rövidnadrággal és fehér sportszárral teljes a szett. Costa Rica az E-csoportban Brazíliával, Svájccal és Szerbiával küzd majd a továbbjutásért.

Costa Rica meggypiros-fehérben küzd az E-csoportban Forrás: Twitter

9. Belgium idegenbeli

A belgák második számú mezét az 1984-es Európa-bajnokságon védő kapusuk szerelése ihlette. Az volt az első, és mostanáig egyetlen sárga belga mez. A domináns szín anyagában csíkos, a vállrészen a gyártó háromcsíkos logójában a belga nemzeti zászló színei is megjelennek. Belgiumra a G-csoportban Anglia, Panama és Tunézia vár.

Sárgában a belga bikák Forrás: Twitter

8. Japán idegenbeli

Messziről fehérnek tűnő, közelről halványszürke mezben játszanak majd idegenbeli meccseiken a japánok. A tradicionális japán utcai divatot idéző összhatás az 1991-es hazai trikójuk modern értelmezése. A nyak belső oldalán különleges szimbólumokkal idézik fel a nemzet futballtörténetének fontos pillanatait. Japán ellenfelei a H-csoportban: Kolumbia, Lengyelország, Szenegál.

Keleti kifinomultság világos színekben Forrás: Twitter

7. Izland

A teljes izlandi felszerelés elképesztően jól sikerült, egy darab textilen képesek voltak megmutatni a tűz és jég országának minden jellemzőjét. Az első számú szerelés izlandi kékje a szokásos, de a korábbi, a törzsön végighúzódó hosszanti csíkozás helyett most apró vörös pöttyöket találunk a vállrésznél.

A fehér és a vörös a jég és a tűz találkozását szimbolizálja, amiből a vizet jelképező kék lesz.

Ugyanez a motívum köszön vissza az idegenbeli hófehér mezen is. A nyakrészen belül a FYRIR ÍSLAND, vagyis az Izlandért mottó olvasható. Az öltözet vörös változatát a kapus viseli. A D-csoportban Argentína, Horvátország és Nigéria vár a története első futball-világbajnokságára készülő izlandiakra.

6. Kolumbia idegenbeli

Nem túlzás, hogy a világ legszebb kékjében lépnek pályára James Rodriguezék idén nyáron. A kolumbiaiak által különleges alkalmakkor viselt, hagyományos sálak mintáját idézi a mélykék ruhadarab. Világos narancssárgában látható a gyártó logója, az ujj szegélye, valamint hátul, a nyakrészre írt

„Unidos Por Un Pais” vagyis „Egy nemzetként egyesülni” szlogen.

Narancssárga rövidnadrág és kék sportszár tartozik hozzá. A H-csoportban Japán, Lengyelország és Szenegál lesz Kolumbia ellenfele.

A világ legszebb kékjében a világ egyik legjobbja Forrás: Twitter

5. Spanyol idegenbeli

Egy teljesen új és különleges színkombinációjú öltözetben láthatjuk a spanyolokat a második számú szerelésükben. A mez világos árnyalatú kéket tartalmaz különleges grafikus ábrázolásban, ami az 1980-as évekbeli mezeket idézi. Az ujj passzérésze és a gyártó logója élénkvörösen dobja fel a szettet. Fehér rövidnadrág és fehér sportszár teszi teljessé az új kollekciót. A spanyoloknak a B-csoportból Irán, Marokkó és Portugália mellől kell majd továbbverekedniük magukat.

Teljesen új színösszeállítás a spanyol idegenbeli mezen Forrás: Twitter

4. Szenegál

Az afrikai csapat mindkét szerelése mesésre sikeredett. Az első számú mezben a fehér a domináns, a zöld a kiegészítő, a második számú ennek az inverze. Mindkettőn kirajzolódik egy nyugat-afrikai művészeti jegyekkel készült oroszlán képe. A H-csoportban Kolumbia, Japán és Lengyelország ellen lépnek majd pályára a kivételesen jól sikerült mezben a szenegáliak.

3. Portugál idegenbeli

A 2016-os kontinenstorna győztese Európa királyaként utazik Oroszországba.

Ennek megfelelően lett egyszerre kifinomult és elegáns a csapat idegenbeli kollekciója.

A fehér alapon apró világoskék csillagok fehér összhatást keltenek, a címer helyén egy hatalmas portugál kereszt látható. A gyártó cég senior tervező-igazgatója azt mondta, azt akarják üzenni az öltözettel, hogy ez a válogatott még nagyobb sikerekre éhes. Első körben a B-csoportban Iránnál, Marokkónál és Spanyolországnál kell jobbnak lenniük ehhez.

Egyszerű, elegáns, lenyűgöző Forrás: Twitter

2. Francia teljes

A világhírű francia elegancia és divat a nemzet válogatottjának világbajnoki szerelésében is visszaköszön.

Mindkét garnitúra hibátlan: az első számú mez kifinomult sötétkékben pompázik, hátul a nyakrésznél egy feltűnő francia zászló motívum húzódik végig. Az idegenbeli együttes fehér alapon halványan hordozza a francia nemzeti színeket. A C-csoportban Ausztrália, Dánia és Peru lesz a franciák ellenfele, de a mezversenyt már biztosan megnyerték.

1. Argentína idegenbeli

A MEZ - csupa nagybetűvel. Még el sem kezdődött a vb, de Argentína máris nyert: ennél menőbb mezt nem találtunk a kínálatban, pedig kemény volt a verseny.

Az argentin foci történetében most először fekete a csapat második számú meze.

A válogatott 1993-as idegenbeli, sötétkék viseletére emlékeztet, az egészet átrakták feketébe, és a nemzeti lobogó színei által ihletett merész és progresszív grafikával korszerűsítették. A szett fehér shorttal és fekete sportszárral egészül ki. Horvátország, Izland és Nigéria lesz Messiék ellenfele a D-csoportban.

Telibe találták a színt, az arculatot, mindent. Hibátlan! Forrás: Twitter

+1: A németek retró meze

A megszokott fehér-fekete szerelés mellett retró zöld mezben is játszik a címvédő német válogatott.

Az újragondolt arculattal az 1990-ben Olaszországban vb-címet nyert csapat előtt tisztelegnek.

A zöld meznek nagy hagyományai vannak a Német Labdarúgó Szövetségnél: már az 1954-es első vb-diadalon is részben zöld trikót viseltek a játékosok, majd 1974-ben is ilyen színű szerelésben vezette győzelemre a csapatot Franz Beckenbauer és Gerd Müller. A németek az F-csoportban Dél-Koreával, Mexikóval és Svédországgal játszanak.

Pici retró hangulat Özilék mezében Forrás: Twitter

Szavazzon!

Melyik mez a legszebb?