Tizenöt éve válogatott, három Eb-n játszott, de az első vébéjére készül

Horizontal FOOTBALL HEADSHOT
Portugal's forward Ricardo Quaresma stands prior to the international friendly football match between Portugal and Netherlands at Stade de Geneve stadium in Geneva on March 26, 2018. / AFP PHOTO / Fabrice COFFRINI
Vágólapra másolva!
Ricardo Quaresma 2003 óta portugál válogatott, 2016-ban Európa-bajnokságot nyert, és most életében először megkapta a behívót a világbajnoki keretbe is.
Vágólapra másolva!

Quaresma 2003 júniusában debütált a válogatottban egy Bolívia elleni barátságos mérkőzésen. Azt nem lehet mondani, hogy meghatározó és kihagyhatatlan tagja lett a csapatnak, de így is játszott 76 meccset, amelyeken kilenc gólt szerzett. Megjárt három Európa-bajnokságot, közte a 2016-os franciaországit, amelyet Portugália nyert a házigazdák elleni döntőben.

Quaresma 15 éve debütált a válogatottban Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

Tapasztalt, rutinos játékos tehát, aki hazájában, a Sportingban kezdett futballozni, onnan került a Barcelonához. Nevet mégis a Portóban szerzett, ahol 2004 és 2008 között játszott, 114 meccsen 24 gólt szerzett. Tudják, ő az, aki azokat az elképeszető gólokat lövi jobb külsővel.

Hiába azonban a jó szereplés, a 2006-os világbajnokságra nem vitte őt ki Luiz Felipe Scolari.

Ahogy négy évvel később sem került szóba a neve. A 2012-es Európa-bajnokság után - ahol egyetlen percet sem játszott - két évig a válogatott közelébe sem került - nem is csoda, hisz eltűnt a futballtérképről: 2013-ban az Arab Emirátusokban szereplő Al Ahlihoz igazolt.

2014-ben visszatért a Portóhoz, ahol újra magára talált, Paolo Bento pedig nevezte is őt a portugálok bő keretébe a 2014-es világbajnokságra. Keretszűkítéskor azonban kimaradt.

- magyarázta döntését a szövetségi kapitány.

Quaresma 2015-ben tért vissza a Besiktashoz Forrás: Anadolu Agency/2018 Anadolu Agency/Salih Zeki Fazlioglu

A 2018-as selejtezősorozatban kilenc meccsen kapott szerepet, gólt nem lőtt, de így is bekerült Fernando Santos 23 fős, végleges keretébe. Quaresma a Besiktasban nyújtott teljesítményével győzhette meg: 26 bajnokin négy gólt szerzett, és

csapatával megnyerte a csoportját a Bajnokok Ligájában, a nyolcaddöntőben a Bayern München ejtette ki őket.

Tizenöt év után tehát Quaresma ott lesz élete első világbajnokságán. Hogy szerepet kap-e, az már a kapitányon múlik.