Társoldalunk:

Sergio Ramos Cristiano Ronaldót is levadássza?

2018.06.14. 20:58

Már a második napon csúcsrangadót rendeznek az oroszországi labdarúgó-világbajnokságon, pénteken este ugyanis a B-csoport két nagyágyúja, Spanyolország és Portugália csap össze egymással. Az ibériai El Clásico több szempontból is pikánsnak ígérkezik, elég csupán Cristiano Ronaldo személyét, vagy a Lopetegui-ügy miatt kirobbant hispán botrányt említeni.

Bár abban szinte mindenki egyetértett a világbajnokságot megelőzően, hogy talán minden eddiginél kiélezettebb harc várható a végső győzelemért, a szakértők és a fogadóirodák három válogatottat a többinél is esélyesebbnek láttak az aranyéremre: a brazilt, a németet és a spanyolt.

Előzetesen mindenki a torna egyik nagy esélyeseként tartotta számon a spanyolokat, a kialakult helyzet miatt viszont nagy kérdés, mire megy a Vörös Fúria OroszországbanForrás: AFP/Pierre-Philippe Marcou

Utóbbi aztán gyakorlatilag egy nappal a torna előtt 20-ra lapot húzott, a szövetség ugyanis azonnali hatállyal menesztette Julen Lopeteguit, amiért a szakember a színfalak mögött megegyezett a Real Madriddal. Fernando Hierrót hívták tüzet oltani, de óriási kérdés, hogy ez a közjáték milyen hatással lesz a csapatra. A játékosok, köztük Gerard Piquet mindenesetre bizakodó, a Barcelona hátvédje Twitteren egy közel 30 éves amerikai példával állt elő.

„Michigan Egyetem. Kosárlabda. 1989. NCAA-bajnokok. Nem mi lennénk az elsők, ha megtörténne. Mindenki egységben, jobban, mint valaha.”

1989-ben az egyetemi bajnokságban szereplő Michigan Wolverines vezetőedzője, Bill Frieder a bajnoki címről döntő tornát megelőzően bejelentette, hogy az idény végén az Arizona State Egyetemhez távozik. Erre a Michigan sportigazgatója, Bo Schembechler azonnal menesztette, helyére az addigi másodedzőt nevezte ki, akivel a csapat megnyerte a sorozatot. 

Arra bő egy hónap múlva kapunk választ, hogy a történelem valóban ismétli-e önmagát, arra viszont, hogy a spanyolok mire mennek a portugálokkal, már egy napot sem kell várni.  

Alapesetben aligha lenne kérdés, melyik együttes az esélyesebb, ebben a helyzetben viszont korántsem reménytelen az Európa-bajnok-címvédő helyzete. Már csak azért sem, mert soraiban tudhatja a világ két legjobb játékosának egyikét, Cristiano Ronaldót, aki történetesen Spanyolországban halmozza a sikereket, a Real Madrid színeiben. Ezer szállal kötődik tehát a péntek esti riválishoz, amelynek kulcsembereit is jól ismerheti, nála többször aligha cselezte ki futballista Dani Carvajalt vagy éppen Sergio Ramost – igaz, nem éles szituációkban, maximum edzéseken.

Cristiano Ronaldo alighanem tudja: ahhoz, hogy a legnagyobbak között emlegessék, világbajnokságot kellene nyernieForrás: AFP/Fabrice Coffrini

Nagy kérdés persze, hogy Ramos, aki köztudottan nem megy a szomszédba egy kis keménységért, sőt, némi alattomosságért sem, hogy viszonyul majd Ronaldóhoz; a BL-döntőhöz és Szalahhoz hasonlóan inkább az elején levadássza, vagy kedveli annyira, hogy megkíméli a testi épségét. 

Sergio Ramos (balra) és Cristiano RonaldoForrás: AFP/Franck Fife

Az ötszörös aranylabdás támadón kívül Pepe ugyancsak lehúzott 10 évet Madridban, így ő is az egykori társak ellen bizonyíthat.

Az egymás elleni mérleg spanyol dominanciát mutat, eddigi 35 meccsükből 16-ot nyertek, 13 döntetlen és 6 portugál győzelem mellett.Legutóbb a 2012-es Eb elődöntőjében találkozott a két csapat, akkor egy 120 percnyi közönségszórakoztató és látványos 0-0 után végül 11-esekkel a spanyolok nyertek, akik meg sem álltak a kontinensbajnoki címig.

A találkozót a festői Szocsiban rendezik, a Fist Olimpiai Stadion zsúfolásig megtelt lelátói és közel 50.000 ezer ember előtt.

A mérkőzés helyszíne a Szocsiban található Fist Olimpiai StadionForrás: Sputnik/Iliya Pitalev

A közvélemény bemelegítés gyanánt egy békés döntetlent vizionál, mondván, majd Irán és Marokkó ellen dűlőre viszi a két csapat, aztán a gólkülönbség eldönti, melyik együttes nyeri a csoportot. Az elsőnek mindenesetre sokkal könnyebb dolga lesz, hiszen vélhetően Egyiptom vagy Oroszország jut neki osztályrészül a nyolcaddöntőben, a második viszont alighanem a Suárez és Cavani fémjelezte Uruguayjal meccsel majd a 16 között.

Pénteken 20.00 órakor tehát jön a világbajnokság első igazi rangadója, Spanyolország-Portugália élőben az M4 Sporton és az Origón.