Volt már csoda nyitómeccsen

WC2002-MATCH01 Horizontal WORLD CUP MATCH FOOTBALL LOGO JOY
Members of the Senegal team celebrate after midfielder Pape Bouba Diop (2nd L) scores in the opening match against France of the 2002 FIFA World Cup Korea/Japan tournament in Seoul, 31 May 2002. Senegal jumped out to a 1-0 first half lead over defending world champions France in their opening Group A match. AFP PHOTO/JACQUES DEMARTHON / AFP PHOTO / JACQUES DEMARTHON
Vágólapra másolva!
Az Oroszország–Szaúd-Arábia nyitómérkőzésnél izgalmasabb párosítás rengeteg lesz a csütörtökön rajtoló világbajnokságon. Mégsem érdemes előre simfölni ezt a meccset, mert akár 4-4 is lehet a végeredmény. A viccet félretéve és a nyitómeccsek történetében elmerülve inkább azon drukkol az ember, hogy ne 0-0 legyen a vége. Az 1-0 is elég, ha az olyan, mint az 1990-es és 2002-es vb nyitánya volt.
Vágólapra másolva!

Beleremegtek az ablakok idősebb Knézy Jenő ordításába, amikor Milánóban

a kameruni Oman Biyik fejesgóljával Kamerun megszerezte a vezetést az 1986-os világbajnok Argentína ellen Milánóban.

Ennél nagyobb szenzációval nem is indulhatott volna az 1990-es olaszországi vb.

Nagyon ráfért a világbajnokságokra ez a szenzációs nyitány. Nemcsak azért, mert az amúgy emberhátrányban focizó Kamerun csodát csinált, hanem azért is, mert az ezt megelőző vb-k nyitómeccsei nem vésődtek be az emberek emlékezetébe. Fel is soroljuk, miért.

1966: Anglia-Uruguay 0-0
1970: Szovjetunió-Mexikó 0-0
1974: Brazília-Jugoszlávia 0-0
1978: NSZK-Lengyelország 0-0
1982: Argentína-Belgium 0-1
1986: Olaszország-Bulgária 1-1

Hat világbajnokság, hat nyitómeccs összesen három góllal, négy 0-0-s döntetlennel. A sportsajtó nem véletlenül aggatta rá a vb-nyitányokra az unalmas jelzőt. Pedig a világbajnokságokon a döntő után ezeket a mérkőzéseket nézik meg legtöbben a tévében. A döntő mellett ezekre az összecsapásokra érkezik meg a legtöbb díszvendég. 1986-ban az olasz-bolgárt a tévében közvetítő Vitray Tamás kis híján belealudt a meccsbe. Nem volt ezzel egyedül.

Kamerun mellett Szenegál is emlékezeteset alakított a 2002-es vb nyitómeccsén.

A Szöulban rendezett nyitányon Papa Bouba Diop a 30. percben szerzett vezetést az afrikai csapatnak az 1998-as világbajnok francia válogatott ellen. A franciák annyira benyelték ezt a pofont, hogy mire az ütés végigszaladt rajtuk, addigra ki is estek a csoportból és mehettek haza.

Az Origo Sportrovatának szinte minden munkatársa emlékezett arra, melyik volt az 1998-as franciaországi vb nyitómeccse, de a 2006-os Mundial első mérkőzéséről szinte alig tudtunk valamit felidézni. Az 1998-as brazil-skót összecsapás nem is a dél-amerikai, hanem a lelkes skót válogatott miatt maradt emlékezetes.

Szerencsétlen lelkes skótok, egy ilyen öngóllal kikapni, számukra igazi borzalom volt. meg mindazoknak, akik Skóciának drukkoltak. Persze az ellenhangok itt is elég erősek voltak, a legtöbben úgy vélekedtek, hogy a skót favágók csak kettőt kaptak a futball művészeitől.

2006? Egy teljesen jellegtelen mérkőzés, amikor már nem a regnáló világbajnok, hanem a házigazda lépett először pályára. Németország-Costa Rica 4-2. A meccs legfeljebb azért maradhatott volna emlékezetes, mert 1966 és 2006 között, azaz 40 éven keresztül a tíz nyitómeccsen összesen kilenc gól esett, ezen az egyen meg hat. Azért megmutatjuk, ha már erről írtunk.

A legutóbbi, 2014-es brazil-horvát nyitányon ugyan 3-1-re a brazilok győztek, de az éles szeműek már akkor észrevették, hogy valami van, de nem az igazi. (Most nem arra gondolunk, hogy már ez a mérkőzés előrevetítette a német-brazil 7-1-et, hanem arra, hogy a módfelett magabiztos brazilok kissé nehezen léptek túl horvát ellenfelükön.)

A csütörtöki Oroszország-Szaúd-Arábia mérkőzés egy szempontból mindenképpen egyedi lesz. Ázsiai csapat ugyanis még sosem játszott vb-nyitómérkőzést. Szerdán már megírtuk, hogy a szaúdiak edzésén mekkora izgalmat okozott egy sejk berohanása. 1982-ben a Kuvait-Franciaország összecsapáson volt már egy ilyen. Nézzék meg, mit váltott ki a kuvaiti sejkből a szovjet Stupar bíró ténykedése.

A csütörtöki nyitányon nagyobb veszítenivalója természetesen az orosz válogatottnak van. Több okból is. A jelenlegi világranglista helyezések alapján ezen a vb-n nincs gyengébb csapat az oroszoknál. A szbornaja 2017 októberében nyert legutóbb meccset Dél-Korea ellen (4-2), azóta nyeretlenek.

Ugyanakkor ezt a meccset az oroszoknak mindenképpen meg kell nyerniük, ha tovább szeretnének jutni az A-csoportból.

Már csak azért is, mert a másik két ellenfél, azaz Uruguay és Egyiptom jóval nagyobb játékerőt képvisel, mint Szaúd-Arábia.

A 17 órakor kezdődő nyitómérkőzést az Origo élőben közvetíti.