Nem a közmédia tiltja meg a külhoni magyaroknak a focivébé nézését

Székely Dávid, az M4 Sport csatornaigazgatója
Székely Dávid, az M4 Sport csatornaigazgatója
Vágólapra másolva!
Hajdu B. István, Knézy Jenő, Lukács Viktor, Újvári Máté és Varga Ákos. Ez a közmédia kommentátorcsapata a csütörtökön kezdődő oroszországi labdarúgó-világbajnokságon, amelyet a külhoni magyarok továbbra sem láthatnak az M4 Sporton és annak internetes kiadásában. A csatornaigazgató, Székely Dávid azt mondja, hogy ez a képtelen helyzet hamarosan megváltozik. A vb legnagyobb kihívása a helyszínek közötti közlekedés lesz, a meccsek közvetítése közben pedig elhangzanak majd statisztikai adatok. Interjú.
Vágólapra másolva!

Önkéntes labdarúgó szövetségi kapitányból van több ebben az országban, vagy futballkommentátorból?
Talán szövetségi kapitányból, de a két adat lassan közelít egymáshoz. Ebből is látszik, hogy a foci népszerűsége Magyarországon továbbra is töretlen.

A kommentátorok egy-egy világbajnokság alatt pillanatok alatt a világ legostobább emberei lesznek, hiszen az internetet elárasztják az őket szidó hozzászólások. Ilyen ez a popszakma, mondták erre az öregek, de ön mit mond az Oroszországba kiutazó öt kollégájának?
Azt, hogy gondolják végig, kiknek közvetítenek. Aki akar, az úgyis mindenben megtalálja a hibát. Egy ilyen hosszú eseményen óhatatlan, hogy valaki elnéz valamit, hibázik.

Hajdú B. István közvetíti a nyitómeccset és a döntőt is Moszkvából az M4 Sporton Fotó: Adrián Zoltán - Origo

Minden kommentátornak azt mondtam, hogy ha mindent megtett a felkészülés idején, s mégis elront valamit, ne omoljon össze. Emberek vagyunk.

Magyar sajátosság a tévériporterek ilyen szintű kritizálása?
Dehogyis. A német köztévé magyar származású riportere, a számtalan vb-döntőt közvetítő Réthy Béla ugyanúgy megkapja a magáét. Gary Lineker is remek műsorvezető, mégis ostorozzák. Emberi dolgok ezek, amelyekben sok minden benne van, például az is, hogy nagyon sokan szeretnének a kiutazó riporterek helyében lenni.

Ha már ennyire leragadtunk az internetnél, talán épp ez a zseniális találmány alakította át teljesen a sportközvetítések stílusát. Azaz: kell, vagy nem kell statisztikát ismertetni a közvetítés alatt, amikor ma már minden adat megtalálható a világhálón?
Kell a statisztika, csak éppen válogatni kell belőlük. Nincs olyan kommentátor a világon, aki a 32 csapat 23-23 játékosáról mindent tudna. Mert ez 736 futballista. Őrületes szám, adatsor, halmaz.

Kellene tudnia?
Nem. De tisztában vagyok azzal, hogy az internetet naponta hosszú órákon át böngésző rajongók közül néhányan tényleg tudják egy-egy csapat valamennyi játékosáról is a legapróbb részleteket. Velük nem lehet és nem is kell versenyezni. Viszont, nekünk mind a 32 csapatról kell tudnunk minden lényeges információt. De visszatérve a statisztikához.

„A közmédia azonban az elmúlt időszakban olyan sikeresen tárgyalt, hogy a következő három olimpiát, a szeptemberben kezdődő Nemzetek Ligája labdarúgótornát, az Európa-bajnokságot és a 2022-es labdarúgó vb-re selejtező sorozat magyar vonatkozású meccseit is tudják majd nézni a külhoni magyarok” Fotó: Hirling Bálint - Origo

A Gracenote és az Opta rendszere is rendelkezésünkre áll, ezeket használni fogjuk. Ezek olyan fontos adatokat adnak, amelyek sokat tesznek hozzá egy-egy meccsközvetítéshez.

Nem fogom megmondani a kommentátoraimnak, hogy mikor mit mondjanak. Öt különböző egyéniségű ember utazik ki. Van köztük olyan – Lukács Viktor – akit két éve még egyáltalán nem ismert a nagyközönség. Van olyan, akit mindenki ismer. Hajdu B. István és Knézy Jenő ezek közé tartozik. Hajdu B. István biztosan mond statisztikát. Knézy Jenő nem biztos. Ez utóbbival sincs semmi baj.

Egy Erdélyben élő magyar ember, aki év közben az M4 Sportot nézi, a világbajnokságot láthatja a magyar közszolgálati sportcsatornán?
Nem láthatja.

Egy Norvégiában dolgozó magyar ember az M4 Sport internetes oldalán tudja majd nézni a vb meccseit?
Ő sem tudja.

Jól van ez így?
Nincs,

de ez a két szituáció nem a közmédia hibája.

A mostani vb-re évekkel korábban, 2012-ben kötötte meg a szerződést az MTVA korábbi menedzsmentje, amiben még nem szerepelt a területi korlátozás feloldása.

A brazil-horvát nyitómeccset nézik a szurkolók a 2014-es vb-n Brazíliában Forrás: AFP/Inga Kjer

A közmédia azonban az elmúlt időszakban olyan sikeresen tárgyalt, hogy a következő három olimpiát, a szeptemberben kezdődő Nemzetek Ligája labdarúgótornát, az Európa-bajnokságot és a 2022-es labdarúgó vb-re selejtező sorozat magyar vonatkozású meccseit is tudják majd nézni a külhoni magyarok.

A jelenlegi helyzet ugyanis senkinek sem jó. Picit más példa, itthon élőként én nem fizethetek elő legálisan az angol Sky Sports adására. Uniós tagország állampolgáraként nem értem, miért nincsenek meg azok a jogaim, hogy legalább az EU-n belül mindent szabadon nézhessek.

A FIFA mondhatná, hogy ez az egész egy idejétmúlt megcsontosodott valami.
A FIFA mossa kezeit. Ők azt mondják, hogy ha a román köztévé engedélyt ad arra, hogy Románia területén az M4 Sportot bárki szabadon nézhesse, akkor ezt a blokkolást fel lehet oldani. De a román tévések nem mondják ezt.

A focivébé a világ legnagyobb televíziós sporteseménye Forrás: AFP/Mauricio Lima

A piac diktál. A terméket pedig csak úgy lehet jól eladni, ha országonként értékesítik. A románok azt mondják erre, hogy ha az erdélyi magyarok nem őket, hanem bennünket néznek, akkor az nekik veszteség, kevesebben kapcsolnak oda, kevesebben kattintanak az oldalukra. Nem tudunk ezzel mit kezdeni. Rengeteg visszajelzést kapunk, az emberek nem örülnek ennek.

Manapság minden szerződést úgy kötünk meg, hogy ez az egyik legfontosabb pont a részünkről.

Presztízskérdés volt, hogy az M4 Sport a világbajnokság 64 meccséből 64-et a helyszínről közvetítsen?
Egy labdarúgó-vb népszerűbb, mint a nyári olimpia. Természetesen el lehetett volna engedni a két legtávolabbi helyszínen, a Jekatyerinburgban és Szaranszkban megrendezett meccseket. De honnan tudjuk, hogy ezeken a mérkőzéseken nem lesz egy-egy olyan esemény, ami miatt mindenképpen ott kell lennünk?

Egy játékos lefejeli a másikat Jekatyerinburgban, mi nem vagyunk ott, hanem Budapestről próbáljuk kitalálni, mi történt.

Székely Dávid szerint ennek a világbajnokságnak a legnagyobb kihívása a közlekedési nehézségek leküzdése lesz Fotó: Hirling Bálint - Origo

Ez szerintem nem járható út. Nekünk, a kommentátorainknak kell közelebb vinnünk a nézőket a világbajnoksághoz.

Ha egy kollégám hétfőn Szentpéterváron, kedden pedig Volgográdban közvetít, akkor nem tud közvetlenül elrepülni, mindig át kell szállnia Moszkvában. Ez alól csak a Moszkva-Pétervár viszonylat a kivétel. Mi tavaly októberben kezdtük el szervezni az utazásokat, de ekkor volt olyan vb-rendező város, ahol a reptér nem is volt kész, ergo, járatok sem voltak.

A FIFA mit mond erre?
Semmit. Azt üzeni, oldjuk meg. Vagy ha ez nem tetszik, menjél éjszakai vonattal, azon úgyis lehet aludni. Ebből a szempontból tényleg az a legnagyobb kérdés, hogy a kommentátoraink odaérnek-e mindenhova.

De erre az esetre nem szeretnék gondolni.

A szakértők személye is megosztó egy-egy ilyen világeseményen. Mire számíthatunk ezen a téren?
Azokra a szakértőkre, akik eddig is közreműködtek az M4 Sport futballközvetítéseiben, illetve ott lesz két újságíró-blogger, Hegedűs Henrik és Koppányi Gergely. Óriási változások történtek az elmúlt időszakban szakértők terén.

Egy-két meccsre különleges vendég is érkezik majd.