Futballellenes futball, egy uruguayi gól - Szalah újra könnyezett

fbl Horizontal
Uruguay's defender Jose Gimenez (L) rises above the Egyptian defence to head the ball and score the opening goal during the Russia 2018 World Cup Group A football match between Egypt and Uruguay at the Ekaterinburg Arena in Ekaterinburg on June 15, 2018. / AFP PHOTO / JORGE GUERRERO / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - NO MOBILE PUSH ALERTS/DOWNLOADS
Vágólapra másolva!
Előzetesen sokan hozsannáztak az Egyiptom-Uruguay vb-csoportmeccs párosítása láttán, de a jekatyerinburgi előadás csak altatónak volt jó, a sportág népszerűsítésének nem. Mohamed Szalah nem állt be az egyiptomi csapatba, a két uruguayi csatárcsillag, Edinson Cavani és Luis Suárez néhány helyzetet kihagyott, Cavani kapufát is lőtt. Aztán Giménez fejelt egy gólt, szóval, nyert Uruguay 1-0-ra és ezzel az oroszokat követi a tabellán.
Vágólapra másolva!

A világbajnokság legkeletibb helyszínén, az Ural mellett fekvő Jekatyerinburgban rendezték meg az A-csoport Egyiptom-Uruguay mérkőzését. Ebben a négyesben csütörtökön az oroszok 5-0-ra nyertek Szaúd-Arábia ellen a torna nyitómérkőzésén. Az első meglepetés pedig akkor érhette a nézőket, illetve a szervzőbizottságot, amikor a stadionban meglátták a rengeteg üres széket. A pálya két kapuja mögötti, szabadba kitolt lelátók megteltek, de a legdrágább helyeket nem sikerült százszázalékosan értékesíteni.

Mohamed Szalah szomorúan néz a kispadon Forrás: Sputnik/Pavel Lisitsyn

Azzal, hogy Egyiptom legnagyobb csillaga, a Liverpoolban játszó Mohamed Szalah a kispadon kezdett, kiderült, hogy a kiváló futballista még nem épült fel teljesen a Bajnokok Ligája döntőjében szerzett sérüléséből. Vagy, ha mégis, akkor csak Hector Cúper szövetségi kapitány nem akart kockáztatni.

Az uruguayi Rodrigo Bentancur (balra) és az egyiptomi Mohamed Elneny csatázik Jekatyerinburgban Forrás: AFP/Anne-Christine Poujoulat

Az első negyedórában az égvilágon semmi sem történt, majd a 16. percben Egyiptom rúghatott szabadot, de veszély nem alakult ki az uruguayi kapu előtt. Aztán a 23. percben Cavani csinált egy esernyőcselt, majd a lövését Gabr fejelte ki. Ha nem ment az egyiptomi védő, könnyen megszülethetett volna a dél-amerikai csapat első gólja. Egy perc múlva Godin lábáról került Suárezhez a labda, de az uruguayi csapat legnagyobb csillaga az oldalhálóba lőtt.

Fáradt erőművészeknek tűntek a dél-amerikaiak, de azt mindenki látta, hogy nekik elég egyetlen villanás. Illetve, ebben a mindenki látta kitételben nem vagyunk biztosak, mert a stadion kapuja mögötti mobillelátón üldögélők nem sokat láthattak az egészből.

Luis Suárez hagy ki nagy helyzetet az Egyiptom elleni mérkőzésen Forrás: AFP/Hector Retamal

Az első félidő gyakorlatilag úgy csorgott le, hogy semmi sem történt. Se gól, se nagy helyzet, se sárga lap. Jó, volt egy oldalháló. Az egyiptomi csapat nagyon jól megszervezte a védelmét, amelyet Uruguay nem tudott feltörni. Az afrikaiak nem nagyon támadtak, mert a dél-amerikai csapat jól védekezett. Kábé ennyi. Jött a szünet.

Még azt is meg tudjuk mutatni, hogy Suárez oldalhálójánál a televíziós feliratozó már beírta a gólt.

Az egyiptomi Tarek Hamed elterült a gyepen Forrás: AFP/Jorge Guerrero

A második félidő jobban indult, mert Suárez közeli lövését hatalmas bravúrral kellett, hogy védje az egyiptomiak kapusa. Élénkebb volt a játék, de ez, mondjuk, nem nagy újdonság, mert az első félidőben csak sétálgattak a játékosok. Aztán mintha megint elvágták volna. Az egyiptomi válogatott csak arra figyelt, hogy ne kapjon gólt, bár nem egészen érthető, hogy ez miért volt jó nekik. Mondjuk az egy pont is pont, de ettől még támadhattak volna. Mindenestre ez a fotó sokkal látványosabbra sikerült, mint a mérkőzés.

Az uruguayi Jose Gimenez (fehér mezben) és az egyiptomi Marwan Mohsen futballbalettje Forrás: AFP/Jorge Guerrero

Az utolsó félóra kérdése az volt, behozza-e Cúper edző Szalahot. Közben a 73. percben Suárez újabb nagy helyzetet puskázott el, El-Senavi, az egyiptomi kapus megint védett. Az az igazság, hogy Suárez egymaga megnyerhette volna ezt a meccset, de nem tette. A 79. percben Trézéguet - nem a korábbi francia klasszis, hanem a nevét tőle kölcsönző egyiptomi támadó - lódult meg, ígéretes kontra volt ez, de aztán elhalt az uruguayi védelmen. Három perccel később kiderült, hogy Szalah ezen a meccsen nem lép pályára, mert az egyiptomi válogatott kihasználta utolsó cserelehetőségét is. A 83. percben Cavani kihagyta a meccs legnagyobb helyzetét, 16 méterről leadott lövését védte a mezőny legjobbja, El-Senavi.

Ekkor végre már nagyon nyomott a dél-amerikai csapat, amely csak az utolsó tíz percben kezdett el focizni. A 88. percben Cavani 22 méteres szabadrúgását a kapufa mentette, a kipattanót viszont nem tudták bekotorni a dél-amerikaiak. Ekkor már élvezetesebb volt a meccs, kár, hogy az első 80 percben semmit sem csináltak a csapatok. Majd a 90. percben jött Giménez, aki egy szöglet utáni fejessel vette be az egyiptomi kaput. Uruguay nyert, Szalah pedig a kispadon újra könnyezett.

Ezzel vége is lett a meccsnek, mert az uruguayi csapat innentől kezdve látványosan húzta az időt és 1-0-ra megnyerte a meccset. Úgy, ahogy csak ők tudják.

Az uruguayi José Gímenez gólöröme Forrás: AFP/Anne-Christine Poujoulat

Ezzel Uruguay három pontot szerzett és tapad az oroszokra.

1. félidő
1
2. félidő
96
95Ahmed Hegazy
90Sam Morsy
90Ahmed Hegazy
90
89Jose Gimenez
89Carlos Sanchez
87Matias Vecino
87Matias Vecino
82Amr Warda
82Amr Warda
63Marwan Mohsen
62Marwan Mohsen
59Giorgian De Arrascaeta
59Giorgian De Arrascaeta
58Nahitan Nandez
58Nahitan Nandez
50Tarek Hamed
50Tarek Hamed
47
46
Összeállítások
Egyiptom4-2-3-1
Uruguay4-4-2
Football Pálya
23
Mohamed
El Shenawi
7
Ahmed
Fathi
2
Ali
Gabr
6
Ahmed
Hegazy
13
Mohamed
Abdel-Shafy
17
Mohamed
Elneny
8
Tarek
Hamed
22
Amr
Warda
19
Abdalla
El Said
21
9
Marwan
Mohsen
1
Fernando
Muslera
4
Guillermo
Varela
2
Jose
Gimenez
3
Diego
Godin
22
Martin
Caceres
8
Nahitan
Nandez
15
Matias
Vecino
6
Rodrigo
Bentancur
10
Giorgian
De Arrascaeta
9
Luis
Suarez
21
Edinson
Cavani

Egyiptom

Kezdők
23Mohamed El Shenawi
7Ahmed Fathi
2Ali Gabr
6Ahmed Hegazy
95
90
13Mohamed Abdel-Shafy
17Mohamed Elneny
8Tarek Hamed
50
50
22Amr Warda
82
82
19Abdalla El Said
21Trezeguet
9Marwan Mohsen
63
62
1Essam El Hadary
16Sherif Ekramy Ahmed
3Ahmed El Mohamady
4Omar Gaber
5Sam Morsy
90
10Mohamed Salah
11Mahmoud Kahraba
12Ayman Ashraf
14Ramadan Sobhi
15Mahmoud El Wensh
18Shikabala
20Saad Samir
Cserék

Uruguay

Kezdők
1Fernando Muslera
4Guillermo Varela
2Jose Gimenez
89
3Diego Godin
22Martin Caceres
8Nahitan Nandez
58
58
15Matias Vecino
87
87
6Rodrigo Bentancur
10Giorgian De Arrascaeta
59
59
9Luis Suarez
21Edinson Cavani
12Martin Campana
23Martin Silva
5Carlos Sanchez
89
7Cristian Rodriguez
11Cristhian Stuani
13Gaston Silva
14Lucas Torreira
16Maximiliano Pereira
17Diego Laxalt
18Maximiliano Gomez
19Sebastian Coates
20Jonathan Urretaviscaya
Cserék

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Hollandia 3 2 0 1 5-1 4 7
GY
D
GY
2.
Szenegál 3 2 1 0 5-4 1 6
V
GY
GY
3.
Ecuador 3 1 1 1 4-3 1 4
GY
D
V
4.
Katar 3 0 3 0 1-7 -6 0
V
V
V