Társoldalunk:

A belgák favorithoz illően bedarálták a vb-újoncot

2018.06.18. 18:54

A világbajnokság egyik, nem is titkos esélyese, Belgium a G-csoport első mérkőzésén a várt magabiztos játékkal 3-0-ra győzte le az újonc Panamát. A gól nélküli első félidő után a második játékrészben előbb Dries Mertens lőtt szépségdíjas gólt, majd Romelu Lukaku duplázott.

Nem volt nehéz dolga Roberto Martíneznek, a belgák szövetségi kapitányának, amikor egy bombasztikus kezdőt szeretett volna feltenni a pályára. A 23-as keretből csak a Celticben futballozó középső védő, Dedryck Boyata, és a kínai duó, Axel Witsel és Yannick Carrasco nem az öt topliga egyikéből érkezett, mindenki más igen.

A panamai csapat viszont ebből nem csinált ügyet: számukra sokkal fontosabb volt, hogy történelmet írt a pályára lépő tizenegy játékos, miután első ízben képviselhették a közép-amerikai országot futball-világbajnokságon.

Ahogy az várható volt, belga letámadással és belga helyzetekkel kezdődött a mérkőzés, előbb Romelu Lukaku maradt le Carrasco centerezéséről, majd Mertens lövését kellett Penedónak védenie. Egyszer-kétszer a panamaiak is megpróbáltak a belga kapu felé indulni, de legfeljebb Courtois tizenhatosáig jutottak, miközben De Bruyne egyszer az oldalhálót zörgette meg, egyszer pedig a kapu fölé tüzelt 18 méterről.

A panamaiak húsz perc után teljesen feladták a támadásvezetés lehetőségét, és ha a belgáknál volt a labda - és általában náluk volt -, ügyeltek rá, hogy akkor se lépjék át a felezővonalat, ha az európaiak esetleg a saját térfelük közepén adogattak.

Jellemző kép az első félidőből: a panamai kapus a labdán, védői körülötte, és egy gólra éhes belga a kép szélénForrás: AFP/Odd Andersen

Egy szöglet így is összejött nekik a 34. percben, amivel látszólag meg is elégedtek.

Az első negyedóra rohamai után a fentiek ellenére is egészen a 38. percig kellett várni az újabb komoly belga helyzetre, de Hazard 12 méterről leadott lövését Peneda kapus biztos kézzel ütötte ki a rövid oldali kapufa mellől.

Eden Hazard azért mutatott valami szépet:

A 41. percben láttunk először igazán szépet: De Bruyne ívelt egy szabadrúgást a tizenhatos bal oldaláról a jobbra, ahol Dries Mertens várta a labdát a vonalon, és kapásból nem sokkal tüzelt a kapu mellé. A csapatok 0-0-val vonultak végül az öltözőbe.

Egy félidei statisztika, hogy miért is volt eredménytelen a belgák támadójátéka. Romelu Lukakunál csak a két kapus, és a közép-amerikaiak két, alig játékba avatkozó támadója passzolt kevesebbet.

Az első félidőt levezető unalom szerencsére csak három percig tartott a második játékrészben, a 48. percben ugyanis Dries Mertens tizenhat méterről mesterien lőtte ki kapásból a kapu hosszú oldalát.

A góltól észbe kaptak a panamaiak, és több kisebb-nagyobb helyzettel jelezték, hogy azért nekik is vannak terveik a vébén, sőt, Murillo kísérleténél Courtoisnak komoly bravúrt kellett bemutatnia.

A belgák persze ettől még uralták a meccset, de látszott, hogy nem igazán élesek: rossz cselek, rossz passzok, meg nem értés a támadásoknál. De azért a két csapat között mégiscsak hatalmas a különbség, ami a hajrára ki is domborodott. A 69. percben például az addig csak a támadások kerékkötőjeként jeleskedő Romelu Lukaku bólintotta be De Bruyne tűpontos beadását.

Hat perc elteltével a Manchester United támadója Eden Hazardtól kapott egy hibátlan indítást, és lehet bármilyen indiszponált, az ilyeneket azért nem rontja le. Ezzel a góllal pedig le is zárta a mérkőzést.

A belgák személyében ezzel végre láttunk egy olyan esélyes csapatot, amelyik a várakozásoknak megfelelően hozta az eredményt gyengébb riválisa ellen, egyúttal üzentek a formájukról a G-csoport másik sztárcsapatának, a Tunézia ellen 20 órakor bemutatkozó Angliának is.