Társoldalunk:

Öngólokat rugdos majd Belgium és Anglia?

2018.06.25. 05:56

Rém egyszerűnek látszik, mégis nagyon kusza a helyzet a labdarúgó-világbajnokság G-csoportjában. Az angol és a belga válogatott 6-6 pontos, mindketten továbbjutottak már, egyebekben az összes mutatóban azonos eredményt értek el. Ugyanannyi gólt lőttek, ugyanannyit kaptak. Ha az utolsó fordulóban döntetlent játszanak egymással, akár a Fair Play-verseny, extrém esetben a sorsolás dönthet arról, melyik jut tovább az első, melyik a második helyen. Csakhogy van itt még egy kis bökkenő.

A helyzet megértéshez nézzük a táblázatot.

A nyolcaddöntőben a G-csoport első és második helyezettje szétválik egymástól. Előbbi a fölső, utóbbi az alsó ágra kerül.

Út a döntőigForrás: The Yomiuri Shimbun/Yomiuri/Kenichi Unaki

A G1-es csapat (azaz ennek a csoportnak a győztese) a legjobb tizenhat között a H-csoport második helyezettjét kapja (ez most lehet Kolumbia, Japán vagy Szenegál.) Továbbjutás esetén jönnek a gondok, mert július 6-án a kazanyi negyeddöntőben az E1-F2-es nyolcaddöntő győztese érkezik. Az E1-F2 meccs nagyon könnyen lehet egy brazil-német szuperrangadó, azaz annak a győztese jön vagy az angoloknak vagy a belgáknak jelen állás szerint.

Márpedig ez az, amit sem a belgák, de legfőképp az angolok nem akarnak.

A G2-es csapat (azaz ennek a csoportnak a másodikja) az alsó ágra esik, ahol először a H-csoport első helyezettje jön (Kolumbia, Japán vagy Szenegál.) Utána azonban az F1-E2-es párosítás győztesével játszanak Moszkvában, ez pedig jelenleg a Mexikó-Svájc nyolcaddöntő győztese. 

A G-csoportba kerültekForrás: BELGA/AFP/Dirk Waem

Nagyon nem ugyanaz, nagyon nem mindegy. A helyzet tehát az, hogy a G-csoportban jelenleg jobban megéri másodikként továbbjutni, mint elsőnek. Ráadásul, mire az Anglia-Belgium meccset elkezdik, az E és F-csoportban is befejeződnek a küzdelmek, azaz az angol és a belga válogatott úgy lép pályára, hogy mindent tud.

Mivel az összes mutatójuk azonos, a csoportmásodik hely vereséggel érhető el. De mi van akkor, ha egyik sem akar első lenni? Akkor majd hátrafelé támadnak és öngólokat rúgnak?

Már nagyon várjuk a kalinyingrádi angol-belgát.