Maradona még nem halott, de hamvait saját kezűleg szórja szét

fbl Horizontal
Diego Maradona vállalhatatlanul viselkedett a VIP-páholyban
Vágólapra másolva!
Argentína eddig három mérkőzést játszott az oroszországi labdarúgó-világbajnokságon, ezeken pedig a világbajnok Maradona vitte el a show-t. A tévétársaságok és a helyszínen lévő fotósok minden meccsen megmutatják, a világ nagyobb része röhög rajta. Mindazok, akik látták őt fénykorában, akik tudják, hogy cselezte át magát a félpályától a kapuig 1986-ban Anglia ellen, az orbitális nevetések közepette is picit mást gondolnak erről. Maradona fizikailag még él, hamvait éppen saját kezűleg szórja szét.
Vágólapra másolva!

Az eddigi „visszafogott” Maradona-show-k szintet léptek a kedd esti Argentína-Nigéria mérkőzésen. Abban biztosak lehetünk, hogy az egykori világsztár azt sem tudta, hol van. Szentpéterváron idejekorán foglalta el a díszpáholyt ahhoz, hogy minden szem és objektív őt keresse. A külső szemlélő azt is gondolhatta volna, hogy a népszerűségben fürdik, valójában azonban egy súlyosan beteg ember vergődését láthatta az egész világ.

Mérpedig - ne legyünk álszentek - ezt mindenképpen mutogatni kell. Mutattuk mi is kedd este, ahogy megtáncoltatott egy odatévedő nőt, ahogy elaludt, majd felébredt, de tényleg nem tudta, hol van. Ez a jelenet bekerült a meccs televíziós közvetítésébe, több százmillió ember nézhette a mentálisan teljesen leépült egykori sztár agóniáját.

Így „örült” Maradona Rojo góljának Szentpéterváron Forrás: AFP/Olga Maltseva

Tekintete zavaros, imbolyogva mozog, agyát teljesen szétmarta a szer, olyan, mintha éppen most esett volna ki a záróra pillanatában a sarki 424-es talponállóból. Félreértés ne essék, nem ő az egyetlen olyan volt világsztár, akinek ez a sors jutott. George Best, Paul Gascoigne átélte ugyanezt, de nekünk, magyaroknak is kijutott ebből bőven, hiszen Törőcsik András éppen olyan borzalmas helyzetben tengeti mindennapjait, mint Maradona. A különbség csak az, hogy az ő leépülésük stációit nem adta élőben a világ összes televíziója.

Csak tragédia lehet a vége - ehhez a megállapításhoz sem orvosnak, sem mentálhigiénés szakembernek nem kell lenni. Már csak az a kérdés, mikor érkezik a gyorshír annak az embernek a haláláról, aki 1986-ban erre volt képes.

A dolgok végtelen leegyszerűsítése lenne, ha azt mondanánk: Maradona egye meg, amit főzött, magának kereste a bajt. A végtelen éjszakákon át tartó kokózások, a nápolyi dolce vita, a mindig mindenhol felbukkanó jóbarátok juttatták oda ezt az alapvetően nem túl okos, végtelenül gyenge embert, hogy mára a világ legnagyobb és legnézettebb eseményének ügyeletes bohóca legyen.

Csak egyszer mindennek vége lesz. A meccsnek, a tévéközvetítésnek, az ünneplésnek. És akkor következik ez.

Maradona olyan, mint Al Pacino A sebhelyesarcúban. A kábítószertől teljesen kábult Tony Montanát lelövik, ő a medencébe zuhan, felette a felirat: „The world is yours!”. Azaz, a világ a tiéd.

Egykor a tiéd volt a világ, Diego Maradona. Mára csak egy élőhalott vagy. Fizikailag még élsz. És tudod, hogy készülnöd kell a következő show-ra.

Szombaton Argentína a francia csapattal játszik a vb nyolcaddöntőjében. Ha Maradona ott lesz Kazanyban, az csak egyetlen dolog miatt lesz jó. Hogy még nem kell befűznünk a papírt, és fogalmaznunk a nekrológot.