Tíz éve kezdődött a nagy spanyol korszak

81402956 Horizontal
Spanish forward Fernando Torres celebrates after scoring during the Euro 2008 championships final football match Germany vs. Spain on June 29, 2008 at Ernst-Happel stadium in Vienna, Austria. AFP PHOTO / MLADEN ANTONOV -- MOBILE SERVICES OUT -- / AFP PHOTO / MLADEN ANTONOV
Vágólapra másolva!
Ma tíz éve annak, hogy Fernando Torres átemelte Jens Lehmannt a 2008-as Európa-bajnokság döntőjében, megszerezve ezzel Spanyolország első trófeáját 1964 után. Mint később kiderült, ez csak a kezdet volt.
Vágólapra másolva!

Az Eb-győzelem után Vicente del Bosque váltotta Luis Aragonést a szövetségi kapitányi poszton. Del Bosque tökélyre fejlesztette a csapatot, amely egyszerre volt legyőzhetetlen és nézhetetlen. A 2010-es világbajnokságon úgy eldugták a labdát az ellenfelek elől, hogy az egyenes kieséses szakaszban gólt sem kaptak, majd ugyanezt megcsinálták két évvel később az Európa-bajnokságon is, ahol egészen az olaszok elleni döntőig nem voltak hajlandóak focizni. Ott viszont nagyon is, ennek eredménye lett mindenidők egyik legsimább döntője, a spanyolok 4–0-ra nyertek.

Ezzel a góllal kezdődött minden:

A legyőzhetetlennek hitt válogatott aztán a 2014-es vb-n óriásit égett: Hollandia 5–1-re, Chile 2–0-ra verte őket. Két meccs, két vereség, 1–7-es gólkülönbség. „Vége" – ezzel a címlappal jelent meg a madridi Marca másnapi száma, amely az „ízzé-porrá zúzott" csapatot siratta. A szurkolók körében is teljes volt a letargia. Volt, aki egy kanapén heverő csontváz fényképét posztolta ki a közösségi oldalára, volt, aki a Sikoly című festménybe illesztette be Del Bosque arcát. A legtragikusabb mindközül mégis az a fotó volt, amely egy sírkövet ábrázolt, rajta a felirattal: „Tiki-taka 2008–2014" (a kifejezést először az azóta már elhunyt Andrés Montes újságíró-kommentátor használta először 2008-ban). A spanyol stílust halottnak titulálták.

Spanyolország meccsei az Eb és a vb egyenes kieséses szakaszában:

2008 – Európa-bajnokság
Spanyolország – Olaszország 0-0 (tizenegyesekkel 4-2)
Spanyolország – Oroszország 3-0
Spanyolország – Németország 1-0
2010 - Világbajnokság
Spanyolország – Portugália 1-0
Spanyolország – Paraguay 1-0
Spanyolország – Németország 1-0
Spanyolország – Hollandia 1-0
2008 és 2012 között mindent megnyertek a spanyolok Forrás: AFP/Mladen Antonov

A 2016-os Eb-n a csoportból továbbjutottak, de a nyolcaddöntőben az olaszok simán verték őket. Del Bosque-t leváltották. Úgy tűnt, hogy Julen Lopetegui elhozza az évek óta várt generációváltást, azonban amikor kiderülhetett volna, hogy mit tud a csapata, Lopeteguit kirúgták. A helyét Fernando Hierro vette át, aki még mindig ugyanazokat a kizsigerelt, agyonnyert játékosokat játszatja az oroszországi világbajnokságon, akiket Del Bosque is: az Irán elleni meccsen heten (!) ott voltak a kezdőben azok közül, akik négy éve a Hollandiától elszenvedett vereség alkalmával is.

Vajon van még annyi ezekben a játékosokban, hogy újra a csúcsra érjenek egy világversenyen? Az első lépést Oroszország ellen tehetik meg július elsején, vasárnap a nyolcaddöntőben.