A vb négy legnagyobb sztárja kicsavarhatja Ronaldo és Messi kezéből az Aranylabdát

GALA FIFA BALLON D'OR 2013 MEDIA GALA PRESS CONFERENCE PORTRAIT FOOTBALL HORIZONTAL
Real Madrid's Portuguese striker Cristiano Ronaldo (L) and FC Barcelona's Argentinian striker Lionel Messi attend the FIFA Ballon d'Or 2013 press conference at the Kongresshalle in Zurich, Switzerland, on January 13, 2014.
Vágólapra másolva!
Az elmúlt tíz évben az argentin Lionel Messi és a portugál Cristiano Ronaldo is egyaránt öt-öt Aranylabdát nyertek, ezzel pedig a díj értéke szépen lassan érdektelenségbe fulladt. Sokan úgy vélik, 2018-ban jöhet el az őrségváltás ideje, és a világbajnokságon nyújtott kiemelkedő teljesítmény elég lehet ahhoz, hogy végre valaki más is felülhessen a labdarúgás képzeletbeli trónjára.
Vágólapra másolva!

Antoine Griezmann

A francia válogatott sztárjátékosa négy mérkőzésen már három gólt szerzett, és kiosztott egy gólpasszt is a világbajnokságon. A 27 éves támadó évek óta az Atlético Madrid meghatározó embere. Az idei szezonban 49 mérkőzésen 29 gólt szerzett, mellette pedig 15-öt előkészített.

Csapatával az idény végén Európa-liga-győzelmet ünnepelhetett, a spanyol bajnokságban pedig ezüstérmet nyert megelőzve a BL-győztes Real Madridot.

Griezmannt az utóbbi években rendszeresen összeboronálták a Manchester Uniteddal és az FC Barcelonával is, azonban a világbajnokság előtt meghosszabbította a szerződését az Atlético Madriddal, ezzel is bizonyítva klubhűségét.

Antoine Griezmann szinte minden francia támadásból kiveszi a részét Forrás: Anadolu Agency/2018 Anadolu Agency/Gokhan Balci

Ha a válogatottal a világbajnokságon felérne a csúcsra, és főszerepet játszana a döntőben – mint Zinédine Zidane 20 évvel ezelőtt, amikor duplázott a brazilok ellen – akkor minden bizonnyal Cristiano Ronaldo legnagyobb kihívója lehetne az Aranylabdáért folytatott harcban.

Luka Modric

A Real Madridnak évek óta Cristiano Ronaldo (volt) a legfényesebb csillaga, azonban a horvát Luka Modric a csapat motorja, akiről mindig akkor derül ki, hogy mennyit is ér valójában, amikor nincs a pályán. A lassan a 33. életévét betöltő középpályás zsinórban háromszor nyert Bajnokok Ligáját a Real Madriddal, ráadásul büszke tulajdonosa a 10-es dressznek, amit nem osztogatnak csak úgy a világ legnagyobb csapatánál.

A horvát karmester a világbajnokságon is ellenállhatatlanul futballozik. Már két gólt is szerzett, ráadásul fáradhatatlanul uralja a középpályát. Az oroszok elleni negyeddöntőben is parádézott: 140 labdaérintés, 102 passz, 87 százalékos passzpontosság, nyolc egy az egy elleni párharc, három lövés, egy gólpassz és négy kidolgozott helyzet. Nem is csoda, hogy Michael Cox, a világ egyik legismertebb és legelismertebb futball taktikai elemzője, a méltán legendás Zonal Marking blog gazdája szerint a Real Madrid középpályása a 2010-es Xavira emlékeztet.

Luka Modric a horvát válogatott legfontosabb embere Forrás: Sputnik/Alexander Vilf

Az Aranylabda-szavazásnál sokat nyomnak a latba az egyéni trófeák. Ha a horvát válogatott megnyerné a világbajnokságot, akkor Luka Modric Bajnokok Ligája- és vb-győztesként potenciális esélyes lenne a France Football díjára.

Kevin De Bruyne

A belga válogatott játékmestere a Panama elleni csoportmeccsen adott egy gólpasszt, de ezt leszámítva nem brillírozott a világbajnokságon. A Japán elleni nyolcaddöntőben már kulcsszerepe volt a továbbjutásban, majd Brazíliának a világbajnokság egyik legnagyobb gólját lőtte.

A Manchester City játékmestere 12 góllal és 21 gólpasszal zárta a Premier League idei szezonját. Sokáig úgy tűnt, ő lesz az év játékosa Angliában, végül Mohamed Szalah lett a befutó, aki 32 találatával gólrekordot döntött a szigetországban.

De Bruyne a világbajnokság első félében a középpálya közepén futballozott, viszont a brazilok ellen a támadószekcióban kapott helyet, és valósággal lubickolt eredeti szerepkörében. A 27 éves karmester nem a világ legfeltűnőbb játékosa. Nincsenek sztárallűrjei, sem nagyon komoly marketingje, csak csendben teszi a dolgát, de azt világklasszis szinten.

Kevin De Bruyne álomgólt lőtt a brazilok elleni nyolcaddöntőben Forrás: BELGA/AFP/Dirk Waem

Ha a belga válogatott továbbmenetel a világbajnokságon, és De Bruyne újabb gólokkal és gólpasszokkal venné ki a részét a sikerből, akkor nem elképzelhetetlen, hogy a szezon végén a szakíróknál versenyben lenne a futballvilág legfontosabb egyéni díjáért.

Harry Kane

Az angol válogatott nem a legszebb futballt játssza a világbajnokságon, de az eredményessége vitathatatlan. Ebben kulcsszerepe van a csapatkapitány Harry Kane-nek, aki már hat gólt szerzett a tornán, és komoly esélye van a gólkirályi címre.

A Hurrikánnak becézett támadó ipari mennyiségben termeli a gólokat: 2016-ban és 2017-ben is gólkirály volt a Premier League-ben, az idei szezonban minden sorozatot figyelembe véve 48 meccsen 41-szer volt eredményes.

Az angolok csapatkapitányának még a sarkáról is bepattan a labda.

A Tottenham játékosa klubszinten még soha nem nyert egy trófeát sem, de a válogatottal könnyen felérhet a csúcsra.

A 24 éves játékos eddig kilencszer vezette Angliát csapatkapitányként, ez alatt pedig 12-szer volt eredményes.

Harry Kane nem a közösségi média sztárja. Nem változtat hetente frizurát, nem feltűnősködik. Szimplán csak a góljaival és a játékával hívja fel magára a figyelmet. Ha az angol válogatott surranó pályán bejutna a döntőbe, és Kane netán aktív szerepet vállalna abban, hogy a háromoroszlánosok 1966 után újra felemelhessék a vb-trófeát, akkor könnyen lehet, hogy vb-győztesként és vb-gólkirályként már júliusban elkezdenék felvésni a nevét az Aranylabdára.

Harry Kane minden bizonnyal a világbajnokság gólkirálya lesz Forrás: AFP/Yuri Cortez

Nyilván júliusban még korai odaítélni bárkinek is a labdarúgás legrangosabb egyéni díját, de a hagyományok szerint a világbajnokság évében gyakran a győztes csapat legjobb játékosa kapja meg az Aranylabdát.

Márpedig a legnagyobb esélyesként emlegetett Cristiano Ronaldo, Lionel Messi és Neymar már csak televízión keresztül nézheti, ahogy július 15-én világbajnokot (és talán új aranylabdást) avatnak.

Szavazzon!

Ön szerint ki nyeri idén az Aranylabdát?