Cristiano Ronaldo a Juventusba igazolt

fbl WC Horizontal
Viszonylag gyorsan lezárult a nyár legkomolyabb átigazolása
Vágólapra másolva!
A Real Madrid elfogadta a Juventus által kínált 105 millió eurót, Cristiano Ronaldo a következő idényben már a torinóiak mezét viseli majd.
Vágólapra másolva!

A portugál, ötszörös aranylabdás kilenc év után hagyja el a Real Madridot, melynek színeiben összesen 451 gólt szerzett.

A Real Madrid hivatalos oldalán jelentette be, hogy eleget téve Cristiano Ronaldo akaratának, elengedi őt a Juventushoz. A madridiak kifejezték hálájukat a portugálnak, aki bebizonyította, hogy ő a világ legjobbja. A klub közleménye kitér rá, hogy a játékos összesen 16 trófeát nyert Madridban, köztük négy BL-trófeát és 438 meccsen 451 gólt szerzett.

„A Real Madrid mindig a játékos otthona lesz" – áll a közlemény végén.

A Real Madrid támadója világbajnoki nyolcaddöntőig jutott a portugál válogatottal, de Uruguay ellen már nem sikerült a továbbjutás. A kiesést követően röppentek fel újra a pletykák, hogy Cristiano Ronaldo el kívánja hagyni a Real Madridot.

Viszonylag gyorsan lezárult a nyár legkomolyabb átigazolása Forrás: AFP/Yuri Kadobnov

A híresztelések viszonylag hamar realitássá váltak, az első pillanattól kezdve emlegetett Juventus végül megkötötte az év üzletét. A híradások szerint az olaszok 100-120 millió euró közötti összegért (a legtöbb helyen 105 millióról írnak) szerezték meg az ötszörös aranylabdást, akinek köszönhetően újabb sztárok igazolhatnak nemcsak a Juventusba, de az olasz bajnokság többi csapatához is.

Ronaldo négy évre ír alá a Juventushoz, évi nettó 30 millió euró lesz a fizetése, ezzel elérte, amit akart, azaz egy szinten fog keresni Lionel Messivel és Nemyarral. Ha minden igaz, ezt nem a Juventus teremti elő egyedül, szponzorok is beszállnak a portugál fizetésébe, többek között a Fiat is beleteszi a maga részét.

Ronaldo tiszteletére teljesen megtelt a Bernabéu, amikor aktuális aranylabdásként a Real Madridhoz igazolt 2009-ben Forrás: AFP/Dani Pozo

A Juventus elnöke, Andrea Agnelli kedden Görögországban találkozott az éppen nyaraló Ronaldóval és minden részletben megállapodtak, eközben Jorge Mendes, Ronaldo menedzsere Madridban egyeztetett a Real képviselőivel.

A játékost várhatóan szombaton mutatják be a Juventus stadionjában.

Ronaldo 2009-ben, akkor világrekordot jelentő összegért igazolt a Manchester United csapatától Madridba, ahol két bajnoki címet, két Király-kupát és négy Bajnokok Ligáját nyert.

Hogy jutottunk idáig?

Cristiano Ronaldo kivásárlási árát télen vitték lejjebb, egymilliárd euróról, azzal a feltétellel, hogy nem igazol közvetlen riválishoz. A játékos sokak szerint már ezt is úgy értékelte, hogy a klub nem akarja őt eléggé, mások szerint pont a játékos kérte, hogy tegyék ezt meg.

Április elején lépett pályára a Real Madrid Torinóban, amikor Cristiano Ronaldo fantasztikus gólt ollózott Gianluigi Buffon kapujába. A gólt követően a Juve-szurkolók állva tapsolták a portugált.

Gianluigi Buffon is gratulált Cristiano Ronaldo felejthetetlen ollózós góljához Forrás: AFP/Javier Soriano

Május 26-án a Bajnokok Ligáját megnyerte a Real Madrid, Cristiano Ronaldo már akkor meghökkentett mindenkit, mondván „jó volt Madridban focizni". A zsinórban harmadik BL-siker után még visszakozott, mondván, nem a legjobbkor került szóba az esetleges klubváltás.

Július elsején robbant a bomba, miszerint a játékos ügynöke, Jorge Mendes azon dolgozik, hogy összehozza az üzletet a Real és a Juventus között.

Július 3-án már a Marca is arról írt, hogy tartanak a tárgyalások a két klub között, hamarosan pedig már olasz újságok írtak arról, hogy sikerült megállapodni a játékossal, évi 30 millió fontos fizetésben, méghozzá szponzorok segítségével.

Július 9-én tette meg hivatalos ajánlatát a Juventus, amit kedden el is fogadott a Real Madrid.

Kedden a Juventus elnöke, Andrea Agnelli Görögországba repült, hogy a nyaraló Ronaldóval egyeztessen, majd nem sokkal később megtörtént a hivatalos bejelentés is.

Ronaldo búcsúlevele

A Real Madridban és a spanyol fővárosban töltött évek talán életem legboldogabbjai voltak.

Csak óriási hálával és köszönettel tudok a klubra és a szurkolókra gondolni. Köszönöm mindenkinek a szeretetet, amit itt kaptam.

Úgy érzem, most jött el az ideje annak, hogy új fejezetet nyissak az életemben, ezért kértem a klubot, hogy fogadja el az értem tett ajánlatot. Tudom, mit éreztek, de kérek mindenkit, főleg a szurkolókat, hogy értsenek meg engem.

A szurkolók fantasztikusak voltak az elmúlt kilenc évben. Kilenc kivételes év volt, különleges érzés volt itt játszani, de ugyanakkor nagyon nehéz is volt, mert a Real Madridnál hatalmasak az elvárások, de tudom, hogy soha nem fogom elfelejteni, mennyire élveztem itt focizni.

Madridi búcsúvideó:

Kivételes csapattársaim voltak, a pályán és az öltözőben is. Éreztem a szurkolók szeretetét, közösen sikerült zsinórban három, összesen négy Bajnokok Ligáját nyernünk, öt év alatt. Velük együtt sikerült négy Aranylabdát és három Aranycipőt nyernem.

A Real Madrid meghódította a szívemet és a családomét is, ezért különösen szeretnék köszönetet mondani. Köszönöm a klubnak, az elnöknek, az igazgatóknak, a csapattársaimnak, a személyzetnek, orvosoknak, gyúróknak, és mindenkinek, aki a klubnál azon dolgozik, hogy minden apró részlet a helyén legyen.

Köszönöm még egyszer a szurkolóknak, a spanyol focinak. Kilenc elképesztő éven át a legjobbakkal szerepelhettem, mindenkinek a legnagyobb tiszteletem.

Sokat töprengtem, de tudom, hogy eljött az ideje a váltásnak. Elmegyek, de a mez, a címer, a Santiago Bernabéu mindig olyan lesz, mint azelőtt, a sajátomnak fogom érezni.

Köszönöm mindenkinek, és ahogy kilenc éve először mondtam most is megteszem: Hala Madrid!

Mi következhet ezután?

Gyakorlatilag bármi. Az biztos, hogy a Real Madrid és Florentino Pérez szeretné majd betölteni az űrt, amit Ronaldo távozása jelent. Az biztos, hogy nem lesz egyszerű, a szurkolók minden bizonnyal Neymar vagy Kylian Mbappé szintű játékos megszerzése esetén lennének csak valamennyire elégedettek. Ha egyikük érkezik, még meg lehet szerezni melléjük Mohamed Szalah, Harry Kane vagy Eden Hazard közül valakit.

Sergio Ramos már el is búcsúzott: „Amit elértél, önmagáért beszél. Kiemelkedő helyed marad a madridiak történelemkönyvében, mindig emlékezni fognak rád. Öröm volt veled egy csapatban szerepelni."

Cristiano Ronaldo dos Santos Aveiro

Született: 1985. február 5., Funchal (Portugália)
Magasság/testsúly: 185 cm/83 kg
Klubjai: Sporting Lisboa (2002-2003), Manchester United (2003-2009), Real Madrid (2009-2018), Juventus (2018-)
Posztja: támadó
Válogatottság/gól: 154/85
Első mérkőzés a válogatottban: 2003. augusztus 20. (Kazahsztán ellen, 1-0)
Első gól a válogatottban: 2004. június 12. (Görögország ellen, 1-2)
Eredményei: FIFA-Aranylabda (2013, 2014), Aranylabda (2008, 2016, 2017), Európa-bajnok (2016), Európa-bajnoki ezüstérmes (2004), Bajnokok Ligája-győztes (2008, 2014, 2016, 2017, 2018), klubvilágbajnok (2008, 2014, 2016, 2017), Európai Szuperkupa-győztes (2014, 2017), angol bajnok (2007, 2008, 2009), FA Kupa-győztes (2004), angol Ligakupa-győztes (2006, 2009), angol Szuperkupa-győztes (2007), Európai Aranycipő (2008, 2011, 2014, 2015), angol gólkirály (2008), spanyol bajnok (2012, 2017), spanyol Király Kupa-győztes (2011, 2014), spanyol Szuperkupa-győztes (2012, 2017), spanyol gólkirály (2011, 2014, 2015), Puskás-díj (2009)