Kit érdekel a foci-vb döntője, ha éppen Federer játszik Wimbledonban?

tennis Horizontal
Federer nem indul Torontóban, a nagyobb tornákra koncentrál
Vágólapra másolva!
Szinte biztos, hogy a wimbledoni tenisztorna vasárnapi férfi egyes döntője nem ér véget, mire elkezdődik a focivébé utolsó mérkőzése. Az egybeesés elől az All England Club biztosan nem kíván kitérni, cserébe szokatlanul engedékenyek a mobiltelefonok használatát illetően. A nyolcszoros bajnok Roger Federer viszont azon a véleményen van, hogy éppenséggel Moszkvában bánja majd mindenki, hogy rászervezték a döntőt az év legfontosabb teniszmeccsére.
Vágólapra másolva!

Azóta, hogy Anglia számára reális lehetőséggé vált egy értékelhető szereplés felmutatása az oroszországi labdarúgó-világbajnokságon, állandó téma, hogy mi lesz a wimbledoni tenisztorna férfi egyes döntőjével akkor, ha Gareth Southgate csapata bejut a vasárnapi döntőbe?

Semmi nem lehet olyan fontos, mint a férfi egyes döntője Forrás: AFP/Yuri Cortez

A kérdés abból adódik, hogy a füves Grand Slam utolsó mérkőzését hagyományosan 14 órakor kezdik, míg a moszkvai vb-döntő brit idő szerint 16 órakor kezdődik - két óra alatt pedig csak kivételes esetekben szokott véget érni egy GS-finálé. És az imént, ugye azt írtuk, hogy hagyományosan, ami alatt egy több mint százéves, angliai hagyományt kell érteni –

azaz a férfi egyes döntő akkor is 14 órakor fog kezdődni, ha Anglia a világ összes döntőjében egyszerre lép pályára.

A Times cikke azonban rámutat, azért az All England Clubban sem csupa szőrös szívű tweed zakós fickó ül. Jelentősen enyhítik ugyanis a mobiltelefonok használatára vonatkozó egyébként igen szigorú - a pálya területére belépve a telefonokat ki kell kapcsolni - rendelkezéseket. Lehet követni a meccseket, de csak csendben.

Enyhítenek a szabályon:

"Ha nem zavarnak vele másokat a teniszmérkőzés élvezetében, akkor nincs akadálya" – mondta a Richard Lewis, az All England Club igazgatója, hozzátéve, eddig jó tapasztalataik vannak, mert a pálya körül ülő nézők valóban vagy lehalkították a telefonjaikat, vagy fülhallgatón keresztül élvezték a meccseket. Síri csöndet persze nem lehet várni, de Mr. Lewis ezen a téren is megengedő.

"Természetesen hallatszik, amikor valami történik, és a nézők reagálnak, de biztos vagyok benne, hogy ezt mindenki elfogadja" – mondja Richard Lewis.

A női torna nagy visszatérője, a hétszeres bajnok, Serena Williams fel van rá készülve, hogy szerda esti mérkőzése alatt nem tudja magát függetleníteni az angol-horvát elődöntőtől, de nem is akarja.

– szerzett egy hatalmas piros pontot a bajnoknő az angol drukkereknél.

A torna történetének legeredményesebb férfi versenyzője, a svájci szupersztár, Roger Federer viszont nem fél attól, hogy vasárnap esetleg éppen az ő döntőjét zavarná meg holmi focivébé.

Roger Federer, avagy egy vicces svájci Forrás: AFP/Oli Scarff

"Akár bejutok a döntőbe, akár nem, biztos, hogy meg fogják rendezni, ahogy a focivébé döntőjét.

Minden pontot hallani fognak, semmi-tizenöt, tizenöt-harminc, és a többi, a focisták majd csak pislognak föl a lelátóra, és nem értik, hogy mi történik Wimbledonban – váltott tréfásra legutóbbi sajtótájékoztatóján a mindig halálosan komoly sávjci világsztár. Majd hozzátette: – Számomra és azoknak akik itt vannak, tényleg ennyire fontos Wimbledon. Szóval inkább Oroszországban kellene megkérdezni, vajon mit szólnak hozzá, hogy a döntőjüket egy időben rendezik a wimbledoni döntővel."