Tömlöcbe zárták Lukakut a francia zsandárok

fbl Horizontal
Belgium's forward Romelu Lukaku (3L) eyes the ball during the Russia 2018 World Cup semi-final football match between France and Belgium at the Saint Petersburg Stadium in Saint Petersburg on July 10, 2018. / AFP PHOTO / CHRISTOPHE SIMON / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - NO MOBILE PUSH ALERTS/DOWNLOADS
Vágólapra másolva!
Mottó: Kommentátor az, aki a meccs előtt elmagyarázza, hogy mi fog történni, a meccs után pedig elmagyarázza, hogy miért nem az történt. A jogot fenntartom!
Vágólapra másolva!
Gundel-blog Forrás: Origo

Nüánsznyi különbség

Az biztos volt, hogy szoros meccs lesz. Persze volt már úgy, hogy mégsem lett az, de ez most tényleg csak nüánszokon múlt.

A belgák az elején meg tudták lepni a franciákat

azzal, hogy Chadli a jobb oldalon kezdett – igaz kényszerűségből - és Lukaku mellé Fellaini is rendszeresen felment fejelni már az elejétől fogva. Inkább az övék volt az első 20-30 perc.

A franciáknak eltartott egy darabig, míg reagálni tudtak.

Ők nem húztak semmi váratlant. Játszották azt, ami eddig is bevált. Az első félidő közepétől kiegyenlítetté vált a meccs, és végül két apróság döntött. Az egyik az a pár centi volt, amivel Umtiti megelőzte Fellainit és a hálóba fejelt. A másik, hogy a franciáknál csak egy gyengébb teljesítmény volt, a belgáknál kettő.

Pedig remek helyzeteket teremtett magának és teremtettek neki. Még mindig nullagólos a világbajnokságon.

Olivier Giroud-nak semmi nem jött össze Forrás: AFP/Giuseppe Cacace

A másik oldalon De Bruyne játéka maradt el attól a szinttől, amit megszokhattunk tőle. Meglepően sok volt a rossz passza, mindössze 66%-os pontossággal játszott, és a lövései is – mindössze kettő - veszélytelenek voltak.

A másik gyengébb teljesítmény Lukakué volt. Persze, hogy ez mennyire rajta múlt az kérdés, de összességében nagyon keveset volt érdemben játékban.

97 perc alatt 16-szor(!) passzoltak neki, De Bruyne például egyszer sem. Egy lövése volt, és egyszer tört be a 16-oson belülre. Beívelésekkel sem lehetett megtalálni, mert Varane és Umtiti uralta a francia kapu előterét, elfejelték a beívelt labdákat, nem engedték Lukakut kibontakozni.

Lukakut nem engedték kibontakozni a franciák Forrás: AFP/Christophe Simon

Egyszóval csak nagyon kis különbség volt a két csapat között, és ezt a mérkőzés utáni nyilatkozatok is alátámasztották. „Így ki lehet kapni" - nyilatkozta Roberto Martínez belga szövetségi kapitány. Valóban, így ki lehetett kapni, bár nyilván jobban fáj, ha csak kicsivel marad le egy csapat a döntőről.

A statisztika arról árulkodik, hogy a hatékonyság döntött a franciák javára.

A belgák ugyan 60%-ban birtokolták a labdát, de a kapura lövés/kaput eltaláló lövés mutatóban jobbak voltak a franciák - 19/5 vs. 9/3. Picivel több szerencséjük is volt, és így végül a gólok számában is volt egy minimális, de nem elhanyagolható különbség.

Nálam Griezmann

Umtitit választották a mérkőzés játékosának, és kétségtelenül ő döntötte el a fejesével a mérkőzést amellett, hogy magas színvonalon látta el védekező feladatát. De rajta kívül is több kiemelkedő teljesítményt láttunk a mérkőzésen, legelsősorban a két kapust kell megemlíteni, akik nélkül ez egy többgólos meccs lett volna. Engem azonban ezúttal is Griezmann nyűgözött le a legjobban. Tény, hogy ő csavarta be azt a szögletet, amiből a gól lett, de túl azon, hogy veszélyesek voltak az általa elvégzett pontrúgások,

Nem ez volt az első olyan mérkőzés, amelyiken a játékszervezésben nagyot alkotott. Nagy területen játszott a pálya szélességében és mélységében egyaránt. 39 passzkísérlete volt, ebből 34 sikeres. Mindhárom hosszú passza jó volt.

Antoine Griezmann vitte a hátán a franciákat Forrás: Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit/Frank Hoermann/Sven Simon

A passzaiból 19 a támadóharmadban volt. Összességében 87%-os passzpontosság egy támadó játékosnál nagyon jó, összehasonlításul: Giroud 77%, Mbappé 74%. Kanté futotta legtöbbet a csapatból, 11,1 km-t, utána Griezmann jön 10,9, majd Pogba 10,1. A többiek kevesebb, mint 10 kilométert futottak. Az ellenfél csapatából sem futott nála többet senki. Dörzsölhetik a tenyerüket az Atletico Madridnál, hogy már korábban aláírták vele az új szerződését.

Focievolúció

Érdekes, hogy milyen sok gól születik pontrúgás után, és milyen sok gól születik akár pontrúgás, akár egyszerű beívelés után fejesből.

Az elmúlt évek arról szóltak, hogy sok lapos passzal kell eljutni az ellenfelek kapujáig. A labdának a füvön van a helye.

De mára a védelmek szervezettsége eljutott arra a szintre, hogy rövid passzokkal nehéz áttörni a falon, ehhez több klasszis játékos szükséges egyszerre. Ha nem megy, akkor viszont a védelem fölött kell próbálkozni.

- Umtiti mellett a védőpárjának, Varane-nak is van már fejesgólja -, pedig a rögzített helyzetekre külön készülnek a csapatok, és hibának tartják az ezekből kapott gólokat. Az elsősorban a biztos védekezésre építő kiscsapatoknak is leginkább egy gyors kontra vagy a pontrúgások jelentik a gólszerzési lehetőséget. Egy világbajnoki elődöntőben pedig végképp elengedhetetlen a sokoldalúság.

Ki lesz az ellenfél?

Anglia vagy Horvátország? Hasonlóan nehéz tippelni. A legelső kérdés, amit mindenki feltesz, hogy mennyi erejük maradt a horvátoknak két olyan mérkőzés után, amelyek egyaránt 11-esekkel dőltek el? Anglia gyakorlatilag 90 percet sem játszott teljes erőbedobással Svédország ellen.

Ám ahogy Modric is mondta, ez egy világbajnoki elődöntő, nem lesznek fáradtak.

De akkor mi fog dönteni? És kinek a javára?

Modricon és Kane-en is sok múlhat ma este Forrás: AFP/Adrian Dennis

Mindenesetre érdekes, hogy miközben mindkét országban alapvetően eufórikus a hangulat, azért Horvátországban vannak olyanok is, akik nem örülnek a sikernek, mert a korrupcióval vádolt – többen egyszerűen csak bűnszövetkezetnek nevezik – szövetséget legitimálja a siker.

a Tottenhambe való igazolása körülményeivel kapcsolatban. Bár lehet, hogy a világbajnoki szereplés már így is enyhítő körülmény lenne.