Egy gyáva holland edző és egy majdnem-csoda az MTK-tól Prosineckiék ellen

FBL-UEFA-DINAMO-MTK Square Horizontal SPORT-ACTION PROFILE MATCH FOOTBALL
Edin Mujcin (L) of Dinamo vies with Zoltan Molnar of MTK during their first round UEFA cup match in Zagreb 24 September 2003. AFP PHOTO DENIS LOVROVIC / AFP PHOTO
Vágólapra másolva!
A labdarúgó Bajnokok Ligája 1999-2000-es idényében a selejtező harmadik fordulójában a magyar bajnok MTK-t a horvát Croatia Zagreb (ma Dinamo Zagreb) együttesével sorsolták össze. A páros csata előtt egy fikarcnyi esélyt sem adtak az MTK-nak, hiszen Horvátország egy évvel korábban, az 1998-as világbajnokságon bronzérmes lett. Márpedig az akkori Croatia legnagyobb sztárja, Robert Prosinecki is pályára lépett az MTK ellen.
Vágólapra másolva!

Nem lelőve a poént, a Croatia végül 2-0-s összesítéssel ment a BL akkori főtáblájára, de hogyan! Úgy, hogy

az MTK-nak simán meglett volna az esélye a világszenzáció eléréséhez, csak éppen a magyar bajnok kispadján egy gyáva holland edző, Henk ten Cate ült.

1999. augusztus 11-én a zágrábi Maksimir Stadionban 20.000 néző figyelte döbbenten, hogy az MTK mennyire kulturáltan focival kényszerítette ki a 0-0-s végeredményt nagynevű ellenfelével szemben. A meccsre küldött angol bíró, Graham Poll nem volt szívbajos, és ami a lényeg, nem esett hasra a horvátok alakításaitól. Az angol már a 17. percben második sárgával kiszórta Mujcsint, a horvát futballista műesés miatt kapta a piros lapot eredményező második sárgát. A 67. percben Halmai is mehetett zuhanyozni, mert felvágta Prosineckit.

Henk ten Cate amúgy annyira tartott ettől a meccstől, hogy

a kezdés előtt két órával a juniorcsapat akkori edzőjét, Lőrincz Emilt is a kezdőbe tette.

A húzás bejött, Lőrincz az egész mezőny legjobbja volt. A sokáig emberelőnyben focizó magyarok nem tudták gólra váltani létszámfölényüket, aztán Halmai kiállítása után már csak a 0-0 tartására törekedtek.

Henk ten Cate, aki az MTK edzőjeként nem volt elég bátor Forrás: AFP/Nezar Balout

A 0-0 így is remek eredmény volt. A Nemzeti Sport két nappal a meccs után a címoldalon azt írta, hogy Európa várja az MTK-t. A magyar csapat holland edzője arról beszélt, hogy aki csak egy kicsit is szereti a magyar focit, az menjen ki az augusztus 25-i budapesti visszavágóra.

Hatezren döntöttek úgy, hogy a helyszínen nézik meg a második meccset, és ennyien látták döbbenten, hogy az MTK az első meccsen elért remek eredmény ellenére a visszavágón is módfelett visszafogott játékot nyújt. Olyan érzése volt az embernek, mintha Henk ten Cate bőven megelégedett volna itt is a 0-0-s végeredménnyel, hogy aztán a tizenegyesek döntsenek majd.

A Croatia 59 percig várta, hogy történjen valami, majd jött Simics, aki a semmiből szerzett vezetést a horvátoknak.

Simics nem sokkal a lefújás előtt bevert még egyet, ezzel minden eldőlt. Az MTK bátortalan játéka (pontosabban az MTK gyáva edzője) nem eredményezhetett mást, mint a sima kiesést.

Pedig másfél héttel a visszavágó előtt az MTK négy csatárral (Madar, Balaskó, Illés, Helder) állt ki a Tatabánya elleni bajnokira.

Az emberek elismerően nézték Henk ten Cate bátorságát, aki teljesen szokatlan felállásban kezdte ezt a bajnokit.

Mindenki arról beszélt, hogy a Croatia ellen is ez lesz majd. Arról nem beszélve, hogy a kispadon Egressy, Ilea, Kenesei Krisztián és Preisinger Sándor ült. Csupa olyan támadójátékos, aki máshol kezdő lett volna idehaza. Csakhogy ami az NB I-ben elég volt, az a nemzetközi szinten roppant kevés.

Arról nem beszélve, hogy 0-1 után sem váltott az MTK. A holland tréner ezt azzal magyarázta, hogy fejetlenség és öngyilkosság lett volna kitámadni. A Nemzeti Sportban el is ismerte azt, amiről az egész város beszélt: azt kérte csapatától, hogy azok játszanak a visszavágón is 0-0-ra.

– így a holland, aki azt fejtegette, hogy ennél többet nem nagyon lehetett volna elvárni a csapattól.

Akik látták a 19 évvel ezelőtti két BL-selejtezőt, jól tudják, hogy lehetett volna. Ha nem egy teli nadrágos edző vezényli az MTK-t, hanem olyan, aki a visszavágón úgy küldi csatába a játékosokat, hogy azok tegyenek meg mindent a győzelemért. Nem pedig arra bazíroz, hogy 120 perc után is 0-0 legyen az állás, és a tizenegyesek döntsenek.

Nem sokkal később, az UEFA Kupa első fordulójában a török Fenerbahce ellen mutatta meg az MTK, hogy mégis képes olyan játékra, amelyet a Croatia ellen kellett volna bemutatni.

A BL-selejtezőből való kiesés után a magyar bajnok az UEFA Kupa 1. fordulójában folytathatta, ahol a török sztárcsapatot kapta ellenfélnek. A hazai 0-0 után (már megint 0-0!) az isztambuli visszavágón Kenesei Krisztián két góljával idegenben 2-0-ra nyertek a kék-fehérek, és továbbmentek. A második körben a görög AEK Athén állította meg az MTK-t, amely 2-2-es összesítéssel esett ki úgy, hogy a görögök Budapesten 2-1-re kikaptak, de az athéni visszavágón 1-0-ra nyertek.