Bede Ferenc: Nagy bírói hibákat hozott a vb-döntő

fbl Horizontal
France's forward Kylian Mbappe (R) celebrates next to Croatia's defender Sime Vrsaljko (front) after winning at the end the Russia 2018 World Cup final football match between France and Croatia at the Luzhniki Stadium in Moscow on July 15, 2018. / AFP PHOTO / Alexander NEMENOV / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - NO MOBILE PUSH ALERTS/DOWNLOADS
Vágólapra másolva!
Az Origo szakértője, Bede Ferenc a világbajnoki döntő után nem sokkal jelentkezett értékelésével.
Vágólapra másolva!
Bede Ferenc Forrás: Origo

A 18. percben szabadrúgásból a franciák kapu elé ívelték a labdát, a rúgás elvégzésekor Pogba valószínűleg leshelyzetben volt, bár a vonalat nem húzták be a nézők számára. A felugró fejelő horvát játékossal együtt ugrik Pogba, akinek testi közelsége - össze is érnek -, hatással van Manzukic cselekvő képességére. A horvát játékos saját kapujába csúsztatta a labdát.

A helyes ítélet lesállás miatt közvetett szabadrúgás a horvátok javára,

ha a francia játékos a rúgás pillanatában valóban lesen állt.

A 24. percben egy szabadrúgásnál a keresztbe szálló labdánál a tizenhatoson belül Mandzukicot kézzel szabálytalanul visszatartották. Megszokhattuk a világbajnokságon, ha a játékvezető nem észleli az esetet a videobíró ilyenkor nem jelez a számára.

A 35. percben az oldalról keresztbe rúgott labda Perisic kezéről a kapuvonalon kívülre került. A szituáció olyan gyorsan történt, hogy az argentin játékvezető szögletrúgás helyett kirúgást ítélt. A videobíró jelezte a játékvezetőnek, hogy nézze vissza a szituációt. Nem volt egyszerű eset, hiszen a játékvezető megnézte, majd elindult a játéktér felé, de visszafordult, újból megnézte, majd ezek után büntetőt ítélt a franciák javára.

A visszajátszáson látszik, hogy a keresztbe szálló labda nem elakadt Perisic balkezén, hanem kezét felülről lefelé mozgatva beleütött a labdába, így elkövette a szándékos kezezést.

A képanyag alapján elfogadható a videobíró ajánlása, jogos a büntető megítélése. Sárga lapot a kezezésért automatikusan nem kell adni, a labda nem a kapu felé, hanem keresztbe szállt, és nem állított meg ígéretes akciót.