21 góllal melegített a pólóválogatott

Vágólapra másolva!
A magyar férfivízilabda-válogatott első csoportmérkőzésén 21-5-ös győzelmet aratott Új-Zéland csapata felett a Melbourne-ben zajló vizes világbajnokságon.
Vágólapra másolva!

D csoport, 1. forduló:
Magyarország - Új-Zéland 21-5 (5-1, 6-0, 3-2, 7-2)
gól: Kiss G., Biros 4-4, Varga Dénes 3, Kis G., Kásás, Szivós 2-2, Madaras, Benedek, Fodor, Varga Dániel 1-1, illetve Grace 3, Claridge 2

Nemigen tudnánk olyan oddszot elképzelni, amiért érdemes lett volna az új-zélandiakra fogadni a magyar pólóválogatott világbajnoki bemutatkozása előtt, olimpiai bajnok együttesünk első melbourne-i ellenfelének legfeljebb annyi esélye volt a sikerre, mint egy hazai focicsapatnak a jövő évi BL-döntőre. Kásásék ennek megfelelően afféle "bemelegítésként" fogták fel a nyitómérkőzést, Kemény Dénes pedig azt hangsúlyozta, a szerencsés sorsolás lehetővé teszi, hogy a csapat fokozatosan érje el csúcsteljesítményét, illetve ne játssza ki a torna első felében az összes ütőkártyáját.

Új-Zéland eddig háromszor vett részt világbajnokságon (1991, 1994, 1998), s mindháromszor utolsó lett, a magyarokkal egyszer találkozott egy 1988-as olimpiai selejtezőn, a mieink 20-5-re nyertek. A borítékolhatóan hasonló mértékű győzelem gólkülönbségén kívül ezúttal leginkább az volt a találkozó kérdése, milyen variációs lehetőségeket próbál ki a szövetségi kapitány a torokgyulladással ágynak esett Molnár Tamás pótlására. "Papesz" helyén a világbajnoki újonc Kis Gábor kezdett, de kipróbálhatta magát centerposzton Szivós Márton is.

"...ha küzd ellenséggel" - eddig tartott a Himnusz rövidített változata a találkozó előtt, a balsorssal pedig ezúttal Új-Zélandnak kellett szembenéznie, amit Kiss Gergely két óriási bombagólja nyomatékosított az első két percben. A harmadikat Biros pattintotta a kapufáról a hálóba, majd Kásás bejátszásából húzta be a labdát Madaras. A statisztaszerepre kényszerült szigetországiak mindössze kétszer tudtak lövőhelyzetbe kerülni az első negyedben, igaz, ebből egyet kihasználtak: Kis Gergyely harmadik beköszönése után Claridge emberelőnyből szépített, (5-1).

A második negyedet Benedek büntetőgólja nyitotta, majd az új-zélandi védelem oktatása után Biros tette át a labdát az elsüllyedő kapus sapkája felett. A többieknek is megjött a góllövő kedve, és még a változatosságra is ügyeltek: Fodor Rajmund távolról, Varga Dénes éles szögből, Kis Gábor szép ejtéssel talált be (10-1). A negyed leglátványosabb gólját azonban Szivós szerezte, az alkalmi center Varga Dénes keményen belőtt labdáját terelte a bal alsó sarokba. 11-1 a nagyszünetben.

A harmadik felvonás nyitányaként Kásás mutatta meg, hogy eddig csak azért nem lőtt gólt, mert nem feltétlenül akart, ezután azonban új-zélándi fellángolás következett, Grace előbb akcióból, majd ötméteresből kozmetikázott az eredményen (12-3). A magyar csapat kicsit visszaesett támadójátékban, hol a kapus fején, hol a kapufán haltak el próbálkozásai, Varga Dénes és Kis Gergely ötméterese kellett hozzá, hogy megnyerjük a negyedet (14-3).

A záró negyed felütéseként Biros zúzta be a labdát a hálóba, Kis Gábor inkább a pontos helyezést tartotta szem előtt újabb centergóljánál (16-3). Egy új-zélandi emberlőny befejezésébe Szécsi csak beleérni tudott, Kásás ötméteresből büntetett. Szivós a futballtudományát is bemutatta, lábbal a kezére, majd a kapuba tette a labdát, Grace ötméteresből triplázott, válaszul Biros egy megúszást zárt le eredményesen (19-5). A végét még megnyomta az olimpiai címvédő, Szivós a kapunak háttal, Varga Dénes a messzi távolból tüzelt a bal felső sarokba.

Összességében az történt, amit vártunk, 21-5 lett a vége, két nap múlva pedig az a Kanada lesz az ellenfél, amely meglepetésre 9-8-ra legyőzte az Európa-bajnokságon negyedik Romániát.

"Fontos volt, hogy a játékosok megszerezzék a saját kis sikerélményüket, és ez lehetőleg minél kevesebb kudarcélménnyel párosuljon. Ez nagyjából rendben is volt" -összegzett a meccs után Kemény Dénes, aki a válogatott honlapjának (vlv.hu) nyilatkozott.

"Nem mondom, hogy nem voltak rossz megoldásai bármelyik játékosnak, de jó megoldásai is sokaknak voltak, és itt ez volt az érdekes, nem a végeredmény. Úgyhogy összességében elégedett vagyok, ahhoz képest, hogy három napja jöttünk, úgy játszottunk, minthogyha tíz napja érkeztünk volna, tehát úgy tűnik, hogy a szisztéma működik. Lehet, hogy most lesz egy holtpont a következő négy-öt napban, remélem, ez nem megy sem a kanadai, sem a román meccs eredményének rovására".

Kemény hozzátette: a torokfájással bajlódó Molnár Tamás az új-zélandiak elleni bemelegítésen már részt vett, és Kanada ellen mindenképpen játszani fog.

Az A csoportban a világbajnoki címvédő Szerbia a vártnál szorsabb meccsen, 11-7-re verte Németországot, Dejan Savic a negyedik negyedben megütött egy német játékost, amiért végleg kiállították.

További eredmények:
A csoport:
Olaszország - Japán 20-6

B csoport:
Horvátország - Dél-afrikai Köztársaság 13-5

C csoport:
Spanyolország - Kína 15-4
Görögország - Oroszország 10-7

[origo]