Birosék pólósulit tartottak Kanadának

Vágólapra másolva!
A melbourne-i világbajnokságon második mérkőzését is óriási fölénnyel nyerte a magyar férfivízilabda-válogatott, Kemény Dénes legénysége 19-3-ra verte az első fordulóban a románok ellen meglepetésgyőzelmet arató Kanadát, és ezzel bebiztosította csoportelsőségét.
Vágólapra másolva!

D csoport, 2. forduló:
Magyarország - Kanada 19-3 (4-1, 5-1, 4-0, 6-1)
gólszerzők:
Biros 4, Szívós 3, Madaras 2, Kásás 2, Benedek 2, Varga Dániel, Varga Dénes, Kiss G., Fodor, Kis G., Molnár, illetve Marks, Feltham, Noah Miller

Második csoportmérkőzésén az a Kanada volt a magyar válogatott ellenfele, amely a vb eddig legnagyobb megelepetését aratta azzal, hogy 9-8-ra legyőzte az Eb-negyedik Romániát.

A két gárda eddig huszonháromszor találkozott, és mindannyiszor a mieink nyertek, a legutóbbi két világbajnokságon is összeakadtunk a tengerentúliakkal, 2003-ban 11-3, két éve 13-3 volt a végeredmény. Kemény Dénes együttesébe visszatért az Új-Zéland ellen betegsége miatt pihentetett Molnár Tamás, a kapuban pedig Szécsi Zoltánnak szavazott bizalmat a kapitány.

39 másodpercet kellett várni az első magyar gólra, Benedek passza után Fodor úszott keresztbe, majd elhajolva lőtt a léc alá. A kanadaiak első emberelőnyét sikerült kivédekezni, de aztán egy magyar fór is kimaradt, Varga Dániel találta el a kanadai hálóőr kezét. A tengerentúliak a második létszámfölényes szituációt már kihasználták, Noah Miller találta meg valahogy a jobb sarkot a magyar kezek erdejében.

Nem sokáig maradt azonban döntetlen, Biros jelentkezett egy rá jellemző bombával, majd Kásás vágta a labdát a kapus szeme közé, másodpercek alatt gólra váltva egy előnyt. Hogy a látványos megoldások mellett a brusztolást is felvállalják a fiúk, azt Biros bizonyította, aki saját kipattanójára ment rá, és sikerült annyira megzavarnia a kapust, hogy végül közelről a hálóba pöckölt.

A második negyed a nagy visszatérő, Benedek felsősarkos rakétájával indult, aztán Birost rúgta állba a magyar kapu előtt a kick-box erényeket csillogtató Graham, amiért végleg cserével kiállították a bírók, akik egyébként bőkezűen szórták az előnyöket mindkét oldalra. Kis Gábor éppen egy kanadai kiállítás után köszönt be Randallnak egy tökéletesen végigvitt figura végén, aztán megint Benedek szaggatta a hálót a szélről.

Forrás: MTI

Biros Péter négyszer járt túl a kanadai kapus eszén

A másik oldalon az ellenfél szinte lövéshez sem jutott, vagy ha mégis, akkor a kapufa, Szécsi, vagy egy blokkoló kéz megakadályozta a gólszerzésben. Molnár ellen ugyanakkor nem volt ellenszere a juharleveleseknek, centerünk Benedek kapufája után védője szorításában előbb megfordult, majd finom mozdulattal helyezte el a labdát a kapus mellett. Szívós is jelezte, hogy a legendás elődök révén a vérében van a centerjáték, Kásás mesteri passza után húzta a kapuba a labdát, amire Feltham felelt egy rövidsaroknál becsorgó találattal, így 9-2-vel zárult az első félidő.

A fordulás után Benedek labdaszerzése után Biros tört egyedül kapura, és alaposan beletaposott Randall lelkivilágába, legalább ötször süllyesztette el a kanadai portást, mielőtt lazán átejtette volna. Az ifjabbik Varga fivér, Dénes is bemutatta, hogy nem sorsolással lett kerettag, remekül vált le emberéről, hogy utána egy egészen brilliáns csuklómozdulattal pöttyintse a labdát a kapus fölött a bal sarokba. A rögtönzött gólszépségversenyre Biros egy bődületes bombával nevezett be, de méltó vetélytársára akadt Madarasban, aki vagy hét méterről zúdított a léc alá.

A záró negyedben Kásás és Varga Dániel is ötméteresből büntetett, majd Madaras távolról lőtt látványos kapásgólt. A hosszú kanadai gólcsendet a Szécsit pattintott lövéssel meglepő Marks törte meg, aztán Szívós dugta el a labdát a fél kanadai csapat és a kapus elől, hogy a végén a hálóban találják meg.

A gólnál legjobban ujjongó Kásás is kedvet kapott, amit Randall bánt, és slusszpoénként Kiss Gergő is feliratkozott a gólszerzők közé, ezzel minden mezőnyjátékosunk betalált Kanadának, a 19-3-as végeredmény és a mutatott játék jó alapot nyújthat a komolyabb feladatokhoz. Szombaton, magyar idő szerint 9.40-től vívja a Kemény-csapat utolsó csoportmeccsét a románok ellen.

"Úgy gondolom, akkor is komolyan vettük volna ezt a meccset, ha a kanadaiak két napja négy-öt góllal kikaptak volna a románoktól, hiszen még csak a második mérkőzésünk volt a mai" - idézte Kemény Dénes szövetségi kapitányt a válogatott honlapja (vlv.hu).

"Az igaz, hogy mivel akkor győztek, alaposan kielemeztük őket, a legjobb játékosokra külön vigyáztunk, tényleg jobban fel voltunk pörögve. Azért azt hozzáteszem, hogy ellenfelünk jó partner volt, mert miután az elején el tudtunk egy kicsit húzni, hirtelen kapcsolt, hogy nem az a csapat, amelyik a magyarokat meg fogja szorítani. A lónak a közepén ma nem voltak, vagy az egyik oldalán, vagy a másikon..."

A csoport másik mérkőzésén:
Románia - Új-Zéland 18-4

Az állás:
1. Magyarország 4 pont, 2. Románia 2 (26-13), 3. Kanada 2 (12-27), 4. Új-Zéland 0

További mérkőzések:
A csoport:
Németország - Japán 17-7
Szerbia - Olaszország 6-3

Az állás: 1. Szerbia 4 pont, 2. Olaszország 2 (23-12), 3. Németország 2 (24-18), 4. Japán 0

B csoport:
Egyesült Államok - Dél-afrikai Köztársaság 14-4
Horvátország - Ausztrália 10-9

Az állás: 1. Egyesült Államok 4 pont (23-7), 2. Horvátország 4 (23-14), 3. Ausztrália 0 (12-19), 4. Dél-afrikai Köztársaság 0 (9-27)

C csoport:
Spanyolország - Oroszország 12-8
Görögország - Kína 11-5

Az állás: 1. Spanyolország 4 pont (27-12), 2. Görögország 4 (21-12), 3. Oroszország 0 (15-22), 4. Kína 0 (9-26)