A Balaton ékszerdoboza a vizes vb-n is csillog

Balatonfüred
Hosszútávúszók a Balatonban
Vágólapra másolva!
A július 14-én kezdődő vizes világbajnokság kapcsán sok szó esik a rendező városról, Budapestről, kevesebb a másik helyszínről, Balatonfüredről. A Balaton ékszerdobozának nevezett északiparti település ad otthont a hosszútávúszók világbajnoki versenyeinek.
Vágólapra másolva!

A Balaton a vízi sportok jól bejáratott helyszíneként a nyílt vízi úszók számára egy igazi paradicsom.

A versenypályát a Tagore sétány közelében, a balatonfüredi kikötőnél alakítják ki, tökéletes látványt nyújtva mind a versenyre, mind pedig a Tihanyi-félszigetre.

Közép-Európa legnagyobb édesvízi tava a résztvevőknek kellemes és biztonságos vízhőmérsékletet ígér.

2010-ben a hosszútávúszó Európa-bajnokságot rendezték meg Balatonfüreden Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

A Balaton déli (sekélyebb) és az északi (mélyebb, úszásra és vitorlázásra alkalmas) partjai közül az utóbbi területén található a tó legrégebbi fürdővárosa, Balatonfüred. A város legjellegzetesebb látképei a fehér vitorlák, a kikötő a Kisfaludy gőzös hajóval, a Tagore sétány hattyúival, valamint a csodás Tihanyi-félsziget és az Apátság.

Frissítő állomás a Balatonban Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

Itt található a balatoni vitorlázás központja, és szintén Balatonfüredről indul Európa leghosszabb tókerülő vitorlás versenye, a Kékszalag.

Ha már sport: 2014 szeptemberében itt tartották meg a junior nyílt vízi úszó-világbajnokságot, 2015-ben pedig a 10 kilométeres nyílt vízi úszómaraton világversenye startolt el Balatonfüredről.

A majd 200 kilométeres balatoni bringakörút nemcsak áthalad Füreden, de jelentős állomása is.

Megérkezik Balatonfüredre a Kisfaludy gőzös Forrás: Lantos Gábor

A város emblematikus épülete a Szívkórház.

Többek között a Nobel-díjas hindu költő, Rabindranath Tagore is itt nyerte vissza az egészségét, s mint annyian mások, ő is beleszeretett ebbe a csodálatos városba, mely hálából a legszebb sétányát nevezte el róla.

A sétány – ahonnan a nyílt vízi úszás rendezvényeit követhetik nyomon a 2017-es Világbajnokság alatt - teljesen megújult, elegánsan és méltóságteljesen nyúlik el a vízparton árnyat adó fákkal és kanyargós ösvényekkel.

Balatonfüred, a tó egyik ékszerdoboza Forrás: robertharding/John Miller/John Miller

A Tagore sétány két kiemelkedő nyár végi, őszi rendezvénye a borhoz kapcsolódik. A három héten át tartó augusztusi Balatonfüredi Borheteket 1932 óta rendezik meg, és a térség minden jelentősebb borászata képviselteti magát az eseményen.

A cikk megjelenését támogatta a FINA Budapest 2017.