A világ tetejére úszna a gyönyörű és mosolygós Kapás Boglárka

Kapás Boglárka
Gyönyörű, mosolygós, sikeres. Kapás Boglárka
Vágólapra másolva!
Kapás Boglárka a 2016-os riói olimpián robbant be végérvényesen a magyar köztudatba és az úszó világelitbe. A 800 méteren szerzett bronzérme után a hazai közönség komoly eredményt vár a gyorsúszó specialistától. Kapás Boglárka már 2008-ban - a magyar csapat legfiatalabbjaként - ott volt a pekingi olimpián, 2012-ben, Debrecenben Európa-bajnok lett, majd 2016-ban Londonban ezt megtoldotta újabb négy Eb-arannyal. A 2015-ös kazanyi világbajnokságon bronzérmet nyert 1500 gyorson. A 24 éves úszónő célja, hogy előbb-utóbb a világ legjobbja legyen.
Vágólapra másolva!

Pár héttel az év főeseménye, a budapesti vizes világbajnokság előtt hogy halad a felkészülése?
Köszönöm szépen, jól haladunk. Volt ugyan egy kis hullámvölgy, a debreceni országos bajnokság után vírusos fertőzésem lett, ami miatt pihenésre volt szükségem, de nem állunk rosszul. Igyekszem utolérni magam, megyünk még edzőtáborozni Hódmezővásárhelyre a római nemzetközi verseny után. Nagyon közel van a világbajnokság, folytatjuk a kemény felkészülést.

Nemrégiben volt a Budapest Bajnokság a Duna Arénában. Hogy tetszik az új létesítmény?
Nagyon tetszik. Nekem természetesen az a fontos, hogy milyen a medence és az pont olyan, amilyennek egy világbajnokságot rendező város versenymedencéjének lennie kell. Tökéletes a vízmélység, óriási maga a tér. Nagy erőt fog adni, ha tele lesz a lelátó hazai szurkolókkal, ismerősökkel.

Kell arra külön készülni, hogy hazai medencében fog versenyezni?
Ha nem is készülni, de kicsit mentálisan rá kell erre hangolódni. Ennyi hazai szurkoló előtt még sosem úsztam. Új lesz, kicsit furcsa is, hogy mindenki a mi neveinknél tapsol majd a leghangosabban, de ez mindenképp pozitív hatással lesz rám, nagyon nagy erőt fog adni.

Gyönyörű, mosolygós, sikeres. Kapás Boglárka Forrás: DPPI/Stephane Kempinaire

A riói bronzéremnek is köszönhetően mindenki komoly eredményt vár öntől. Hogyan lehet erre felkészülni?
Minden sportolón van nyomás, főleg egy olimpiai érem után, de ezt nem szabad teherként megélni. Fontos tudni, hogy mindenkinek megvan a maga célja, amit el szeretne érni. Azt a célt szeretném elérni én is, amit kitűzök magam elé, nem pedig azt, amit a nézők szeretnének, hogy elérjek. Nagyon boldog leszek, ha ez sikerül.

Mik ezek a kitűzött célok? Helyezésekben vagy időeredményekben gondolkodik?
Is-is. A legfontosabb az, hogy az időeredményeken tudjak javítani. Olyan érzéssel akarok kiszállni a medencéből, hogy mindent beleadtam. Szívemet, lelkemet szeretném a medencében hagyni és akkor már nem lehetek csalódott. Akkor sem, ha ez éppen a negyedik, ötödik vagy a második helyre elég. A lényeg, hogy ússzam ki magam és azt érezzem, hogy nem maradt bennem semmi.

A világranglistát böngészve és az olimpiai eredményeket ismerve, Katie Ledecky megkerülhetetlen tényező az ön versenyszámaiban? Utol lehet őt érni?
Továbbra is tartom, hogy senki sem verhetetlen. Reálisan nézve nem az idei lesz az az év, amikor valaki meg tudja közelíteni Ledeckyt, de hosszú távon az a célom, hogy megelőzzem őt.

A célom ugyanakkor nem kizárólag az, hogy őt megelőzzem, hanem az, hogy én legyek a legjobb.

Az sem kizárt, hogy jelenleg ő az egyetlen, aki előttem jár, de én mindenkit szeretnék legyőzni és remélem, őt is le tudom majd egyszer.

A FINA nemrégiben új szabályokat vezetett be a világkupa versenykiírásával kapcsolatban. Erről mi a véleménye?
Én eddig egyszer voltam világkupán, még tavaly az olimpia után. Tervben van, hogy a világbajnokság után is megyünk. Én négy számnál többen nem indulnék, tehát ez a része engem annyira nem érint, az viszont nem jó dolog szerintem sem, hogy az olimpiai és világbajnoki érmesek egyből a döntőbe juthatnak. Mi van, ha összegyűlik alapból nyolc érmes? Akkor másnak érdemes egyáltalán elindulnia a versenyen? Ez kicsit fura, de kíváncsian várom, mit hoz majd az új lebonyolítás.

A cikk megjelenését a Bp2017 Nonprofit Kft támogatta.