Társoldalunk:

Tízgólos siker születésnapi ajándékba

2017.07.17. 23:08

Hétfőn este a férfi vízilabda-válogatott is megkezdte szereplését a budapesti világbajnokságon. Märcz Tamás együttese Ausztrália ellen szállt vízbe, s bár az utóbbi években rengeteget fejlődött a póló a szigetországban, kötelező volt a győzelem a fiúknak. Nyilatkozatcsokor a végül kiütéses, 13-3-as siker után.

Az első negyed mégis nyögvenyelősen indult, az auszik szereztek vezetést, és hiába voltak meg a lehetőségek hazai oldalon, csak nem akart megszületni az első magyar vb-gól. Végül 6 percre, és 19 másodpercre volt szükség ahhoz, hogy talpra ugorjon a Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszoda közel nyolcezres közönsége, ekkor Vámos Márton egalizált. 

A következő játékrész Nagy Viktorról és Varga Dénesről szólt, előbbi káprázatos védéseket mutatott be, a csapat kapitánya pedig három góllal zárta a negyedet.

A női után a férfi vízilabda-válogatott is magabiztos sikerrel kezdett a hazai rendezésű világbajnokságonFotó: Mudra László - Origo

A folytatásban egyre meggyőzőben játszottunk, hátul stabil védekezés, elől pedig könyörtelen befejezés volt a jellemző. Panaszunk egyedül a kapufára lehetett, rengeteg lövés csattant a lécen. Bízzunk benne, hogy a következő mérkőzéseken már befelé pattannak a labdák, ahogy az hazai pályán elvárható. 

A vége 13-3 ide,  a négy góllal záró csapatkapitány így összegzett a meccs után.

"Nincs igazán kivetnivalóm a játékunkban, mindent úgy alakult, ahogyan elterveztük. Azt kértem a csapattól, hogy az első félidőben koncentráljunk a védekezésre, azzal alighanem felőröljük az ausztrálokat. Szerencsére így is történt."

A közönség szenzációs hangulatot teremtett a lelátóra, Varga szerint ez is közrejátszott a kiütéses sikerben. 

"Szó sem volt arról, hogy blokkolt volna minket a hazai pálya, sokkal inkább élményként éltük meg, hogy abban a medencében, ahol kis túlzással mindannyian felnőttünk, több ezren szurkoltak nekünk. Köszönjük szépen a biztatást, mindent megteszünk, hogy a hátralévő meccseinken is jó játékkal háláljuk meg."

13 alkalommal emelkedhettek magasba a magyar kezek a medencében és a lelátónFotó: Mudra László - Origo

A felnőttek között élete első világversenyén szereplő Mezei Tamás kitörő örömmel nyilatkozott.

"Előzetesen kicsit tartottunk az ausztráloktól, ennek fényében külön öröm, hogy ilyen magabiztos sikerrel nyitottuk a tornát. Hatalmas élmény volt hazai közönség előtt bemutatkozni, örülök, hogy gólt is dobtam, nagyon várom a folytatást."

Az ihletett formában védő Nagy Viktor a védelmet emelte ki. 

"Boldog vagyok, hogy fantasztikus közönségünk előtt ilyen jól sikerült a bemutatkozás. Számítottunk rá, hogy az eleje szoros lesz, de bíztunk egymásban, a védelmünk pedig nagyszerűen zárt, így csak idő kérdése volt, hogy mikor fáradnak el az ausztrálok, és mikor lépünk el tőlük. Ilyen különbséggel is megérdemelt a győzelmünk, de nem bízhatjuk el magunkat, hiszen szerdán egy sokkal nehezebb mérkőzés vár ránk."

Nagy Viktor szenzációs bravúrokkal segítette a csapatotFotó: Mudra László - Origo

Az az olasz válogatott lesz aznap az ellenfél, mely a csoport másik mai mérkőzésén 18-9-re verte a franciákat. A szövetségi kapitány, Märcz Tamás azonban még nem tekintett előre, a ma esti mérkőzést értékelte.

"Mentálisan és fizikálisan is rendben voltunk, és attól, hogy az első negyedben még nem tudtuk a magunk javára billenteni az eredményt, egy percig sem izgultam. Örülök, hogy több játékosunk is lőtt gólt, annak pedig különösen, hogy rengeteg alkalommal olvastuk a játékot."

A kapitány egyébként éppen a mérkőzés napján ünnepelte 43. születésnapját, a közönség pedig fel is köszöntette. Adta magát a kérdés; mi a jobb érzés, nyolcezer torokból hallgatni a Boldog születésnapot!, vagy tíz góllal nyerni egy hazai rendezésű világesemény megnyitóján?

"Nehéz erre válaszolni. Az biztos, hogy ennyien még soha nem köszöntöttek fel egyszerre, meg is hatódtam, biztosan elrakom majd emlékbe a felvételeket. De rendkívül fontos volt, hogy jól mutatkozzunk be, és nyerjünk, így egyformán örülök mindkettőnek."

Folytatás szerdán, 20:10-től Olaszország ellenFotó: Mudra László - Origo

Folytatás tehát szerdán 20 óra 10 perckor, Olaszország legjobbjai ellen.