Jó barátja győzte le a vb-ezüstérmes Cseh Lászlót

FINA2017, Úszás Vizes VB, férfi 200 m pillangó, döntő, Cseh László, Chad le Clos
Vágólapra másolva!
A szerda délutáni döntők és középfutamok hatalmas izgalmakat hoztak, előbb Hosszú Katinka mérte össze erejét Katie Ledeckyvel, majd Kenderesi Tamás és Cseh László készült egymás ellen a 200 pillangó döntőjében, ám a show-t végül a dél-afrikai Chad Le Clos lopta el. A nőknél ugyanebben a számban Hosszú Katinka és Szilágyi Liliána is a középdöntőben volt érdekelt.
Vágólapra másolva!

Női 200 m gyors, Hosszúék Ledecky ellen

Hosszú Katinka, Federica Pelelgrini, Emma McKeon és Veronika Popova is megpróbálkozott a lehetetlennel, azaz gyorson megverni Katie Ledeckyt.

Hosszú Katinka a 200 gyors után Fotó: Mudra László - Origo

50 méternél még Mckeon, Hosszú volt a sorrend, majd 100-nál kettejük közé ékelődött Ledecky. 150-nél az ausztrál McKeon Ledecky előtt fordult egy századdal, majd az utolsó hosszon

hihetetlen hajrát mutatott be az olasz Federica Pellegrini és mindenkit faképnél hagyott, 1:54.73-as idővel pedig megnyerte a világbajnoki címet. Mögötte Ledecky és McKeon holtversenyben érkezett be 1:55.18-cal, 1:56.35-tel Hosszú Katinka a hetedik lett. Egy dolog kiderült, nem lehetetlen megverni az amerikai Ledeckyt sem!

Federica Pellegrini öröme Fotó: Mudra László - Origo

A döntő sorrendje:

1. Federica Pellegrini (Olaszország) 1:54.73
2. Katie Ledecky (Egyesült Államok) 1:55.18
2. Emma McKeon (Ausztrália) 1:55.18
4. Veronika Popova (Oroszország) 1:55.26
5. Sioban Haughey (Hongkong) 1:55.96
6. Leah Smith (Egyesült Államok) 1:56.06
7. Hosszú Katinka (Magyarország) 1:56.35
8. Charlotte Bonnet (Franciaország) 1:56.62

A legjobban várt

Magyar szempontból a legjobban várt döntő a férfi 200 méter pillangó volt. Kenderesi Tamás harmadik, Cseh László pedig a második legjobb idővel jutott a fináléba a japán Szeto mögött, de ott volt a legjobbak között a dél-afrikai Chad Le Clos is, aki hihetetlen tempóban kezdte a döntőt és nem fáradt el a végére sem.

Cseh László mindent megpróbált, de ezúttal nem lehetett megverni a dél-afrikait, aki a célig meg tudott tartani az előnyéből négy tizednyit. Cseh László másodikként csapott a célba, Kenderesi Tamás a negyedik helyen érkezett a japán Szeto mögött.

Cseh és Le Clos a célban Fotó: Mudra László - Origo

A címvédő Cseh 1:53.72 perccel csapott célba a 2012-es olimpiai bajnok dél-afrikai Chad Le Clos (1:53.33 p) mögött, míg a Rióban bronzérmes Kenderesi 1:54.73 percet úszott. Cseh László a magyar csapat harmadik érmét szerezte.

Le Clos sportszerű volt barátjával Fotó: Mudra László - Origo

A végeredmény:

1. Chad le Clos (Dél-Afrika) 1:53.33 perc
2. Cseh László (Magyarország) 1:53.72
3. Szeto Daija (Japán) 1:54.21
4. Kenderesi Tamás (Magyarország) 1:54.73

Kenderesi Tamás Fotó: Mudra László - Origo

„Sajnos semmi biztatót nem tudok mondani se magamnak, se senki másnak. Sokkal többre számítottam, ezt elmondtam tegnap is. A célomhoz mérten kezdtem el az első 100 métert, utána viszont érthetetlen módon nem tudtam tartani a tempót az élmezőnnyel. Nem láttam még az időket, de az utolsó 50 egész biztos, hogy 30-on kívüli volt, nem tudom megmondani, hogy miért. Rendkívül csalódott vagyok” – mondta Kenderesi az Origónak.

Cseh László Fotó: Mudra László - Origo

„Nem tudom, lehetett volna-e ez gyorsabb, az idő teljesen jó, elégedett vagyok. Az, hogy idén eljutottam idáig óriási csapatmunka volt. Az volt a taktikám, hogy az első százon nem úszom ki magam, aztán fokozatosan gyorsítok.

Úgy gondoltam, hogy Chad nem fogja bírni a végét, hiszen nagyon bekezdett, de szenzációsan tempózott az utolsó pillanatig. Boldog vagyok az ezüstéremmel, főleg, mert itthon sikerült második helyre bejönnöm, hazai közönség előtt. Mindig azt mondom, ha valakinek meg kell vernie, akkor Chad legyen az, ő az egyik legjobb úszó a világon

és mindig várom, hogy ellene versenyezhessek. A továbbiakat tekintve, szeretném kijavítani azokat a kisebb hibákat, amiket ma is elkövettem” – mondta Cseh László az Origónak.

A 31 éves Cseh pályafutása 13. világbajnoki érmét gyűjtötte be, ezzel vezeti a magyar örökrangsort Hosszú Katinka (11) előtt.

Az ezüstérmes Cseh László és a világbajnok Chad Le Clos Fotó: Mudra László - Origo

Két magyar a női 200 m pillangón

Hosszú Katinka és Szilágyi Liliána is a második középfutamban kapott szerepet. Egymás mellett úszott a két magyar lány.

Az ebben a számban Eb-ezüstérmes Szilágyi, akárcsak a délelőtti előfutamban, erősen kezdett, féltávnál második volt, míg Hosszú egy rossz fordulót követően visszaesett. Emiatt csak negyedikként fordulhatott rá az utolsó 50 méterre, s nagy hajrával, éppen Szilágyit megelőzve a harmadik helyen ért célba.

Szilágyi Liliána Fotó: Mudra László - Origo

Szilágyi tovább javította délelőtti idejét, 2:07.67 perccel csapott be, míg Hosszú 12 századot rontott a 2:07.25-höz képest, ami elenyészőnek számít, tekintve a 200 méter gyors döntőjét.

Hosszú Katinka 2:07.25-ös idővel a futamban harmadik, Szilágyi Liliána a negyedik lett. Ami az összesített eredményeket illeti Hosszú a hatodik, Szilágyi hetedik helyen jutott a csütörtöki döntőbe.

Hosszú Katinka újabb döntőbe úszta be magát Fotó: Mudra László - Origo

„Nyilván szerettem volna jobb időt és jobb helyezést 200 gyorson, de tisztában voltam vele, hogy dobogós helyezéstől kezdve nyolcadikig bármi lehet. Örülök, hogy ott voltam a döntőben, az aranyérem után már minden számban felszabadultan úszom, szeretném élvezni, hogy itthon versenyezhetünk. Így volt ez a 200 pillangón is, ahol bőven maradt bennem holnapra is egy-két gyorsabb tempó, meglátjuk mire lesz elég” – mondta Hosszú Katinka az Origónak.

„Nem figyeltem a többieket, saját ritmus és elképzelés szerint úsztam, és iszonyatosan boldog vagyok, hogy ott leszek holnap a döntőben. Van ennél jobb időm is, de délután nekem mentálisan mindig nehezebb felkészülni, úgyhogy tényleg nagyon örülök, hogy megvan a finálé.

A célom sportolóként nyilván a legjobbnak lenni, szerintem holnap bármi lehet” – mondta Szilágyi Liliána az Origónak.

A klasszikus táv, férfi 100 m gyors

Bohus Richárd és Kozma Dominik ide nem verekedte be magát. A döntőben 47.65-tel Mehdy Metella jutott a legjobb idővel, nyolcadikként a brazil Marcelo Chieroghini jutott a fináléba, kettejük között mindössze 66 századnyi volt a különbség.

A döntő mezőnye:

1. Mehdy Metella (Franciaország) 47.65 mp
2. Caeleb Remel Dressel (Egyesült Államok) 47.66
3. Nathan Adrian (Egyesült Államok) 47.85
4. Cameron McEvoy (Ausztrália) 47.95
5. Jack Cartwright (Ausztrália) 47.97
6. Duncan Scott (Nagy-Britannia) 48.10
7. Szergij Szevcov (Ukrajna) 48.30
8. Marcelo Chierighini (Brazília) 48.31

Női 50 méteres hátúszás

Itt is két középdöntőt rendeztek, magyar érdekeltség itt sem volt. A döntőbe a brazil Medeiros jutott a legjobb idővel.

A döntő mezőnye:

1. Etiene Medeiros (Brazília) 27.18 mp
2. Fu Jüan-huj (Kína) 27.19
3. Kathleen Baker (Egyesült Államok) 27.48
4. Georgia Davies (Nagy-Britannia) 27.49
5. Emily Seebohm (Ausztrália) 27.51
5. Holly Barratt (Ausztrália) 27.51
7. Aliakszandra Heraszimenia (Fehéroroszország) 27.54
8. Vang Hszüe-er (Kína) 27.60

Férfi 50 méteres mellúszás

Természetesen Adam Peaty nyerte a világbajnoki címet, az előfutam és a középdöntő után ezúttal nem úszott világcsúcsot, 25.99-cel nyerte meg a finálét a brazil Gomes Júnior és a dél-afrikai Cameron van der Burgh előtt.

Adam Peaty a dobogó tetején Fotó: Mudra László - Origo

Férfi 200 m vegyes

Két középdöntőt rendeztek ebben a számban. Az előfutam magyar indulója, Sós Dániel nem jutott el a délutáni futamokig, a döntőbe az amerikai Chase Kalisz került a legjobb idővel. Hagino Koszuke (Japán) és Max Litchfield (Egyesült Királyság) előtt.

Férfi 800 m gyors

Gyurta Gergely volt a magyar induló, aki nem jutott el a döntőig. A fináléban két érmet nyertek az olaszok, egy jutott Lengyelországnak. A sorrend: Detti, Wojdak, Paltrinieri.

Paltrinieri, Detti és Wojdak Fotó: Mudra László - Origo

A 4x100 méteres vegyes vegyesváltót

az amerikai csapat nyerte világcsúccsal Ausztrália előtt, Kanada és Kína holtversenyben kapja a bronzérmet.

Világcsúccsal nyert az Egyesült Államok váltója Fotó: Mudra László - Origo