Társoldalunk:

Milák Kristóf berúgta az ajtót, a 2020-as olimpián bajnok lehet

2017.07.29. 21:01

Elképesztő teljesítménnyel nyert világbajnoki ezüstérmet a férfi 100 méteres pillangóúszásban a 17 éves Milák Kristóf. A magyar sajtóban először 2015-ben írtak a fiatal magyar úszóról, most pedig ott tartunk, hogy világbajnoki ezüstérmet nyert. Portré.

2015 tavaszán az akkor még csak 15 éves Milák Kristófnak az volt a legnagyobb célja, hogy kiharcolja a részvételt a tbiliszi Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon. Az úszással nagycsoportos óvodás korában megismerkedő érdi fiú korábban elsősorban háton remekelt, majd felkerült a repertoárjára a pillangó. Edzője, Selmeci Attila ekkor úgy vélekedett, hogy a pillangó lehet az, amely később a fő száma lesz, de Milák még abban a korban volt, amikor minden úszásnemben versenyzett. 

Milák Kristóf született tehetségFotó: Mudra László - Origo

„Kristóf sokra hivatott versenyző, kiválóak az adottságai" - jellemezte tanítványát az Utánpótlássportnak Selmeci Attila. Hosszú kar, hosszú láb, magas, könnyű a fajsúlya, ráadásul olyan delfinlába van, amire csak születni lehet. Az állóképessége is nagyszerű. Nem szeretek jósolgatni, de azt hiszem, ha ugyanilyen tempóban fejlődik, olyan sportoló lehet, aki még a sok sikert számláló magyar úszósportban is kiemelkedhet. Nagy tehetség, az biztos" - tette hozzá a mesteredző.

2016-ban a Hódmezővásárhelyen rendezett ifjúsági Európa-bajnokságon Milák Kristóf ismét kiemelkedett a mezőnyből: 1.56,77-es idővel aranyérmes lett 200 méter pillangón.

Sós Csaba, az úszóválogatott szövetségi kapitánya korábban a szövetség szakmai alelnökeként nyilatkozott az Utánpótlássportnak. Véleménye szerint Milák a ritmust, légzést váltogatva, gazdaságtalanul úszott. Nem tudja még úszni ezt a számot, s mégis nyert, ez már világszínvonal."

Sós Csaba, a magyar úszóválogatott szövetségi kapitánya is csiszolatlan gyémántnak látjaForrás: MTI/Soós Lajos

A tehetséges úszónak az igazi berobbanására még várnia kellett, ugyanis tavaly decemberben lemaradt a windsori felnőtt rövid pályás úszó-világbajnokságról, mivel szívprobléma miatt novemberben egyáltalán nem úszhatott.

Az egészségügyi problémákat maga mögött hagyva Milák Kristóf 2017-ben már a netanyai junior Európa-bajnokságra és az indianapolisi világbajnokságra készült.

„Egy hónap kihagyás hosszú időnek számít, s mert problémám volt azzal, hogy kinyújtsam a lábamat, szinte újra kellett tanulnom járni meg úszni" – mondta Milák Kristóf, akinek az is fejtörést okozott, hogy hogyan hangolja össze a nyári programot. „Egyelőre nem tudom, hogyan lehetséges mindkét versenyen csúcsformát hozni, nincs tapasztalatom ezen a téren. Mindenesetre most azon dolgozunk, hogy ez sikerüljön." - mondta az év elején.

Tavasszal a 17 éves tehetség programja váratlanul tovább bővült. A felnőtt országos bajnokságon a világranglista hetedik legjobb idejével (51.98), a világ- és Európa-bajnok Cseh Lászlót legyőzve nyert aranyérmet 100 méter pillangón. Ezzel biztosította a helyét a budapesti vizes világbajnokságra is.

„Jól megleptem magam ezzel az idővel. Most aztán szépen fel van adva a lecke, junior Európa- és világbajnokság, a kettő közé meg bejön a felnőtt-vébé. De nagyon örülök, hogy ez így sikerült" – mondta Milák Kristóf, aki Cseh László mellett Pulai Bencét, Kenderesi Tamást, Biczó Bencét és Verrasztó Dávidot is maga mögött hagyta a medencében.

Milák Kristóf a debreceni országos bajnokságon rárúgta az ajtót a sztárokraFotó: Mudra László - Origo

„Mostanában határozottan hajlamos vagyok meglepni magamat. A kétszázra készültem, de azt azért nem gondoltam volna, hogy több mint egy másodpercet javulok, a száz méter pillangón pedig nem fogadtam volna a győzelmemre" - mondta az Utánpótlássportnak Milák Kristóf, aki még nem szokta meg, hogy tempót diktáljon a fiataloknak. „Nem vagyok az a magamtól úszom típus. Az ifjúsági bajnokságon nem lesz olyan, akivel mehetek, akkor csak magamra kell figyelnem, és még nehezen megy, hogy diktáljam a tempót. Sokkal könnyebb, és nagyon feldob, ha olyan klasszisok állnak mellettem a rajtkövön, mint Cseh László, Kenderesi Tamás vagy Pulai Bence, akik ellen tudom, hajtanom kell, hogy leelőzzem őket."

A debreceni országos bajnokság után Milák Kristóf rárúgta az ajtót a sztárokra, és bekerült a vizes vb-n tempózó magyar válogatott keretébe.

„Elképesztő, de a kétszázas idejével hatodik lett volna a riói olimpián, százon pedig az idei világranglista első tíz helyezettje közé került, ez csodálatos teljesítmény" - mondta tavasszal Selmeczi Attila. „Kristóf közelít a világklasszisokhoz. Már csak egy lépés, hogy rendszeresen pontszerző legyen a felnőtt-világversenyeken. Ha most nyáron elcsípné a döntőt száz méter pillangón, az maga volna a csoda" - tette hozzá a tréner.

A korábbi szövetségi kapitány, Hargitay András már korábban megmondta, a 17 éves tehetség ott lesz a vizes vb-n, ám még edzője sem hitte igazán, pláne Milák, aki sosem tekint előbbre, mint a következő verseny.

A szövetségi kapitány szerint Milak Kristof ott lesz a tokiói olimpiánFotó: Szabó Gábor - Origo

„Hétéves koromban Gyulán nyertem bajnokságot, akkor mondták először, hogy tehetséges vagyok, és nagyon szépen úszom. Akkor sem gondoltam arra, hogy hú, én olimpián akarok szerepelni, és most sem ez jár a fejemben. Még annyit sem képzeltem el, hogy bevonulok a Duna Arénába és rajtkőre állok. Egyelőre tényleg az foglalkoztat, hogy kitaláljuk, hogyan kerüljek csúcsformába a sok fontos versenyre."

Pedig Sós Csaba szövetségi kapitány rá is gondolva mondta: már látja a tokiói játékok magyar csapatának gerincét.

A cikkhez az Utánpótlássport.hu oldal írásait használtuk fel forrásként.