Búcsúzik a vizes világbajnokság - a záróünnepség élőben

Vizes VB, FINA2017, világbajnokok
Vágólapra másolva!
A sportprogram a vasárnapi úszódöntőkkel már befejeződött, a budapesti Papp László Sportarénában 22 órakor kezdődő záróünnepséggel pedig hivatalosan is véget ér a 17. FINA világbajnokság. A vizes sportok világbajnoksága nagyszabású műsorral búcsúzik, melyről az Origo folyamatosan frissülő cikkben számol be.
Vágólapra másolva!

A vizes vb nagyszabású újcirkusszal és táncprodukcióval búcsúzik, ünnepelve a sportolókat, a szurkolókat és az önkénteseket. A Müpa szervezésében megvalósuló záróünnepségen a Recirquel Társulat több mint kétszáz artistát és táncművészt megmozgató produkciója látható. Vági Bence rendezésében a mintegy negyvenperces előadásban a csodaszarvas legendája éled újra.

A záróesemény keretében a közönség válogatást láthat a világbajnokság legjobb pillanataiból, és Magyarország az est részeként köszönti a 2019-es világbajnokság szervezőjét, Dél-Koreát.

22.00

A Himnusszal veszi kezdetét a hivatalos program.

22.03

Öt percben a 17. FINA világbajnokság legemlékezetesebb pillanataiból készült összeállítást vetítik le a helyszínen. 16 napon át Magyarország volt a sportvilág fővárosa, megannyi elképesztő teljesítmény született Budapesten illetve Balatonfüreden.

22.08

Vági Bence rendezésében a Recirquel Társulat mutatja be produkcióját. A nyitány során Navratil Andrea énekli a Mikor mentem hazafelé című dalt.

Az esőváró, majd esőt ünneplő tánc, a fecskék tánca a színpadon. A színpadon összesen 80 fecskét keltenek életre a Madách színház növendékei.

22.16

Az istenek erdeje jelenet a színpadon, amely a magyarok érkezését hivatott megjeleníteni az eső áztatta, termékeny talajjal borított földre.

Jelenet a műsorból Fotó: Mudra László - Origo

22.22

A szarvas megjelenése a következő szín. Az új érkezők felbolygatták az erdő életét, a fák közül pedig hamarosan előbukkan a csodaszarvas.

A csodaszarvas Fotó: Mudra László - Origo

A hatalmas csodaszarvas hat méter magas, 12 ember vett részt a tervezésében, öt ember egyidejű munkája kell a mozgatásához.

A csodaszarvas Fotó: Mudra László - Origo

Kasza Emese tervezte a jelmezeket, amelyeket mind kézzel festették.

22.30

A következő jelenet az élet forrása. A nomád népek áldal üldözött szarvas elvezeti a vadászokat a forrásokhoz, amely maga az élet. A jelenetben kézegyensúlyozó művészek, emelőakrobaták és rúdtáncosok is részt vesznek. A vízitündérek tánca víz végtelenségét szimbolizálja.

22.36

Egy világhírű orosz kézenálló művész produkciója került most a középpontba.

22.43

A következő jelenetsorban a levegő kerül a középpontba. Egy kazah tánccsoport 23 tagja mutat be akrobatikus elemeket a levegőben, pontosabban a plafonról leengedett kötelek segítségével.

Akrobaták a levegőben Fotó: Mudra László - Origo

Egy páros a násztáncot bemutatva a fogával tartja magát a magasban kötelek segítségével.

22.52

A koreai kapu elnevezésű jelenet következik. A 18. FINA világbajnokság házigazdája Dél-Korea lesz, mintegy átvéve a stafétát érkezik a színpadra egy dél-koreai énekesnő.

22.56

A csodaszarvas legendája című rész véget ért, hamarosan következik a protokoll része az ünnepségnek, azaz a sportvezetők beszédei, de most érkeznek a résztvevő országok lobogói.

Ezúttal nem egyesével, hanem egyszerre érkeznek a zászlók, az önkétesként dolgozók kapták a megtiszteltetést, hogy bevonulhatnak a zászlókkal.

23.01

Érkezik a színpadra Julio C. Maglione, a FINA elnöke, Seszták Miklós fejlesztési miniszter, a szervezőbizottság elnöke és Kvangdzsu polgármestere, Yanghyun Yoo, ugyanis ők szervezik majd a következő világbajnokságot.

23.04

Seszták Miklós, a szervező-bizottság elnöke kiemelte, Guadalajara visszalépése után – a szervezőknek házon belül nem volt szabad arról beszélniük, hogy negyedére csökkent az előkészületi idő, egyszerűen meg kellett oldaniuk ezt a feladatot.

FINA2017, Vizes VB, záró esemény, protokoll Fotó: Mudra László - Origo

„Ha a világbajnokság alatt nem lehetett észrevenni, hogy csupán két esztendőnk volt a felkészülésre, akkor valóban elmondhatjuk, hogy megcsináltuk a lehetetlent. És akkor joggal mondhatom munkatársaimnak a külföldön tartózkodó Orbán Viktor miniszterelnök úr nevében is, hogy köszönöm."
A fejlesztési miniszter kijelentette: „Tarthatnék hosszas névsorolvasást, de ha megbocsátanak, csupán egyetlenegy kiemelést tennék. Köszönöm az önkénteseknek."

Seszták Miklós jelezte, Magyarország kész újabb FINA-események rendezésére.

„Nem tagadom, nehéz volt ennek a kihívásnak megfelelni, ugyanakkor bizonyos értelemben vérzik a szívem, hogy vége a világbajnokságnak. Nehéz volt, de gyönyörű. Kedvet kaptunk hozzá. A magyar kormány nevében is kijelenthetem, Önöket bármikor, bármely új kihívás esetén tárt karokkal visszavárjuk."

23.09

Dr. Julio C. Maglione, a FINA elnöke beszél.

Juli C. Maglione beszél Fotó: Mudra László - Origo

Mozgalmas és felejthetetlen két hétnek nevezte a mögöttünk álló időszakot. A magyarok vendégszeretetét kiemelve elmondta, mindneki otthonérezhette magát Magyarországon. A közvetítések több milliárd embert értek el világszerte, ami hatalmas sikert jelent a vizes sportok tekintetében.

A beszédben hivatalosan is elhangzott a várva várt mondat: minden idők legjobb világbajnokságának nevezte a budapesti és balatonfüredi 17. FINA Világbajnokságot.

„Mindannyiuk támogatása, lelkesedése és profizmusa tette lehetővé, hogy ez legyen a FINA történetének legjobb világbajnoksága. Gratulálok" – jelentette ki az elnök.

23.15

Maglione beszédét követően szimbolikusan elapadt a Duna Aréna mellett álló, az elmúlt 17 napban a világbajnokság jelképének számító FINA-szökőkút.

23.18

Seszták Miklós Tarlós István jelenlétében a hazai szervezők nevében visszaadta a FINA-zászlót dr. Julio C. Maglione elnöknek, aki azt tovább adta a következő házigazdának, a 18. FINA Világbajnokságot rendező koreai Kvangdzsu polgármesterének, Yanghyun Yoonnak.

23.27

Kvangdzsu polgármestere, Yanghyun Yoon is elmondta, mekkora siker volt a magyar világbajnokság és hála a szervezőknek ő is érzi a felelősség súlyát, hogy hasonló színvonalú vb-t kell nekik is rendezniük.

Elmondta, hogy rendeztek már világbajnoki focimeccset és Universiádét is, így egyre jelentősebb sportvárosnak számít Kvangdzsu. A világbajnokságok jelmondata a dive into peace, azaz merülj el a békében lesz majd.

A polgármester egy Nelson Mandela idézettel zárta mondandóját. A politika megoszt, a sport egyesít, ennek fényében rendezik majd meg a 18. FINA világbajnokságot.

23.28

A dél-koreai himnusz zárja a beszédeket.

23.32

Most Kvangdzsu városáról vetítenek egy rövidfilmet.

23.36

Most koreai dobosok érkeztek a színpadra, majd koreai táncosokkal egészültek ki, ez a rész már a két múlva rendezendő vb jegyében zajlik.

23.42

Veréb Tamás előadásában felcsendül a vizes vb hivatalos dala, a We are the water.

23.45

Aki tehát teheti két év múlva merüljön el Kvangdzsuban. A 17. FINA világbajnokság hivatalosan is véget ért. Mi természetesen hétfőn is várjuk Önöket a friss sporthírekkel, mára jó éjszakát mindenkinek!