Társoldalunk:

Märcz Tamás: Emberfelettit nyújtott a válogatott

2017.07.31. 13:52

Märcz Tamás szerint a közvélemény és a szakma szempontjából is várakozáson felül teljesített a magyar férfi vízilabda-válogatott azzal, hogy a második helyen végzett a vasárnap véget ért 17. vizes világbajnokságon.

A szövetségi kapitány a hétfői sajtótájékoztatón gratulált játékosainak, akik szerinte emberfeletti teljesítmény nyújtottak. Märcz Tamás úgy látja, a vb tanulsága az volt, hogy az emberelőnyös és emberhátrányos helyzetekben fejlődnie kell a magyar vízilabdának. A jövőt illetően kifejtette, hamarosan az Universiadén (augusztus 19-30., Tajpej) fogja irányítani a magyar válogatottat, és elképzelhetőnek tartja, hogy hosszabb távon egy-két fiatal be tudja majd verekedni magát a nemzeti együttesbe. Újságírói kérdésre válaszolva elmondta, jelenleg nem gondolkodnak abban, hogy külföldi játékosokat honosítsanak.

Märcz Tamás szerint a magyar válogatott tagjai szinte emberfelettit nyújtottakFotó: Polyák Attila - Origo

Varga Dénes csapatkapitány hangsúlyozta, nehéz folyamaton ment át, amíg eldöntötte, hogy ezen a budapesti vb-n a válogatott rendelkezésére áll, de most úgy érzi,az a legésszerűbb, ha a következő nyarat pihenéssel tölti, mert nem szeretne felőrlődni. Ugyanakkor nem zárta ki, hogy később visszatér még a válogatottba.

Nagy Viktor, a csapat All Star-válogatottba beválasztott kapusa azt mondta, bár a felkészülés elején aláírta volna a második helyet, még mindig csalódott, és az elvesztett vb-döntő óta nem alszik jól.
"Büszke vagyok a csapatra, mert nehéz úton mentünk végig, de ebbe keserűség is vegyül, mert emlékszem, hogy mekkora örömet okoztunk a szurkolóknak akkor, amikor 2013-ban megnyertük a világbajnokságot, és mekkora szeretet áradt tőlük felénk. Ez azért nem ugyanaz az érzés - fogalmazott a kapus.

Varga Dénesnek most pihenésre van szüksége, de nem zárja ki, hogy egyszer még visszatér a válogatottbaFotó: Polyák Attila - Origo

Erdélyi Balázs is elismerte, hogy még tombol benne a csalódottság, mert nagyon közel voltak a világbajnoki aranyéremhez,ugyanakkor büszkén és boldogan gondol vissza az elmúlt két hétre.Vámos Márton, akit a vb legértékesebb játékosának választottak, azt mondta: nem lett volna nagyobb büszkeség annál, mint amit akkor érzett volna, ha megnyerik a vb-döntőt. "Rio után visszaküzdöttük magunkat az elitbe,a görögök elleni győzelem után örömérzet fogott el, de a döntő óta túlnyomórészt csalódottság van bennem - jelentette ki Vámos, aki szerint sokat kell majd dolgozniuk azon, hogy kiderítsék, mi okozta a horvátok elleni mérkőzés elején tapasztalt rövidzárlatot.

A játékos köszönetet mondott a szurkolóknak, akiktől "annyi üzenetet és biztatást kaptak, hogy az valósággal besegítette őket a döntőbe".

Pólófesztivál és kommunikációs profizmus
A budapesti pólófesztivál – másképpen nehezen lehet minősíteni a Szigeten történteket – újra megmutatta: ha olyan ország rendezi az eseményt, ahol a sportág beágyazottsága mély, akkor ez a világ egyik legnagyszerűbb eseménye lehet. Ebben a tekintetben a jövőt illetően van némi kétségünk, mert 2019-ben Kvangdzsu (Dél-Korea) nem éppen ilyen helyszín. De ez legyen az ázsiai ország, meg a FINA problémája, nem a miénk. Budapest két hétig diadalt ült a póló, ehhez persze olyan professzionális rendezés kellett, mint amit a Hajós Alfréd uszodában tapasztalhattunk. És még valami. Kommunikációs szempontból az egész vb legprofibb munkáját a Magyar Vízilabda Szövetség sajtócsapata végezte. Nem volt olyan kérés, amelyet ne teljesítettek volna, olykor a lehetetlennel is megpróbálkoztak. Nem véletlen, hogy az amúgy is tökéletes budapesti rendezést méltató nemzetközi médiahad külön megemlékezett a szigeti szép napokról.