Vágólapra másolva!
A Budapesten és Balatonfüreden rendezett 17. FINA vizes világbajnokság ideje alatt is elsöprő volt az esemény támogatottsága.
Vágólapra másolva!

A Századvég a Figyelő megrendelésére készített telefonos kérdőíves közvélemény-kutatást július 21-25 között (amikor még zajlott a világbajnokság). Ennek alapján a felnőtt magyar lakosság több mint háromnegyede – 78 százaléka – támogatta hazánk vb-rendezését, míg a megkérdezettek 16 százaléka ellenezte, hat százalékuk pedig tartózkodott a véleménynyilvánítástól.

A kutatás eredményei rávilágítottak arra, hogy a magyarok többségét büszkeséggel tölti el, hogy hazájában rendezték a világ egyik legnagyobb sporteseményét.

Ebben a kérdésben a megkérdezettek háromnegyede (74 százaléka) válaszolt úgy, büszke arra, hogy Magyarországon rendezik meg a vizes világbajnokságot, közel minden második válaszadó (47 százalék) nagyon büszke rá. A lakosság fele (50 százaléka) úgy véli, nagyon büszke lehet a főváros és az ország a rendezésre, további harmada (32 százalék) szerint pedig inkább pozitív érzésekkel kell, hogy eltöltse hazánkat az esemény. Mindösszesen 15 százalék nyilatkozott negatívan a kérdést illetően, három százalék pedig nem tudott válaszolni.

Büszke szurkolók Fotó: Szabó Gábor - Origo

A felmérés során arra is fény derült, hogy az emberek döntő többségére (93 százalékára) pozitív hatással van, ha kiemelkedően teljesítenek a magyar sportolók: háromnegyedüket (74 százalékukat) nagy büszkeséggel tölti el, minden ötödik válaszadó kicsit lesz büszke rájuk, és csupán 7 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy alig vagy egyáltalán nincs rá hatással a magyar sportolók teljesítménye.
A felmérés alapján a felnőttek 79 százaléka valamilyen formában figyelemmel kísérte a vizes világbajnokság eseményeit.

A lakosság döntő többsége osztja azt a véleményt, hogy érdemes vizes világbajnokságot rendezni Budapesten, mert megismerteti a világgal Magyarországot, illetve felpörgeti a turizmust.

Az előbbi állítással a megkérdezettek 89 százaléka ért egyet valamilyen mértékben – minden második válaszadó teljes mértékben –, a turizmust fellendítő hatásában pedig a kutatásban résztvevők 81 százaléka hisz. A magyar társadalom közel háromnegyede (73 százaléka) véli úgy, hogy büszkévé teheti a VB megrendezése a lakosságot, hogy ilyen esemény megrendezésére is képes Magyarország.

A megkérdezettek több mint fele (59 százaléka) szerint a munkahelyteremtésre is pozitív hatással van a kiemelt sportesemény. Szintén többségi egyetértést láthatunk azon állítás esetében, miszerint erősíti a magyar emberek összetartását a budapesti világbajnokság: a megkérdezettek ötöde (21 százaléka) teljes mértékben, 38 százaléka inkább egyetért ezzel.

A magyar sikerek sokat jelentenek a lakosságnak Fotó: Mudra László - Origo

A felmérés eredményei szerint az emberek háromnegyede elutasítja azt a nézetet, mely szerint a Budapesten rendezett vizes világbajnokság tönkreteszi az országot anyagilag. A megkérdezettek 43 százaléka egyáltalán nem ért egyet ezzel, közel harmaduk (31 százalékuk) inkább elutasítja ennek igazságtartamát, négyből egy válaszadó (23 százalék) viszont valamilyen mértékben egyetért az állítással.

A módszertan

A Századvég telefonos kérdőíves közvélemény-kutatást végzett 2017. július 21–25. között, amelynek során 1000 véletlenszerűen kiválasztott felnőtt korú személyt kérdezett meg CATI-módszerrel. Az elemzésben közölt adatok legfeljebb plusz-mínusz 3,1 százalékponttal térhetnek el a mintavételből fakadóan attól az eredménytől, amit az ország összes felnőtt lakosának megkérdezése eredményezett volna.