Vágólapra másolva!
Négy magyar csapatot is a medencébe szólít a női vízilabda két európai kupasorozatának hétvégi programja: a Honvéd és a Dunaújváros a BEK, a Szentes és az Újpest-OSC pedig a LEN-kupa elődöntős csoportjaiban próbál szerencsét péntektől vasárnapig.

A legnehezebb dolga alighanem a Bajnokcsapatok Európa Kupájában múlt évben harmadikként zárt Dunaújvárosi Főiskola-ELCO-nak lesz, amely abban a négyesben vívja körmérkőzéseit, ráadásul a szicíliai Cataniában, amelyben csupa elitegyüttes kapott helyet.

Nevezetesen a házigazdák legutóbbi BEK-győztes gárdája, az Orizzonte, továbbá a tavalyi második orosz Kirisi, és a másik olasz "leányság", a két magyar világbajnokkal, Drávucz Ritával és Stieber Mercedesszel a soraiban fellépő Fiorentina is a roppant erős rivális kategóriájába tartozik. Így aztán nemhogy a legjobb négy közé jutást jelentő első vagy második hely kiharcolása, de már egyetlen győzelem is valóságos bravúr lenne az egy év alatt alaposan megfiatalított magyar csapat részéről.

Jóval könnyebb helyzetben van a magyar bajnok, tavaly a LEN-kupát megnyerő, majd az Orizzonte legyűrésével az európai Szuperkupát is elhódító Domino-BHSE-Polo SC. Egyfelől a Kőér utcaiak adnak otthont a BEK másik elődöntőjébe sorsolt négyes küzdelmeinek, másfelől tudása alapján a Honvéd adott esetben idegen vizekben is képes lenne felülkerekedni, idehaza pedig egyenesen kötelező elérnie az áprilisi négyes döntőbe kerülést az orosz Uralocska és a két görög vetélytárs, a Glyfada és a Vuliagmeni ellenében. Méghozzá a teljesen megalapozott magyar remények szerint a csoportelsőség birtokában.

A LEN-kupa legjobb nyolc gárdája közé jutott Hungerit-Top Cop-Szentesi VK és Újpest-OSC-Cemelog balszerencsés módon egyazon elődöntős kvartettbe került, ráadásul az olasz fővárosban próbálkoznak meg a csaknem lehetetlen feladattal: az első két - továbbjutó - hely valamelyikét elhódítani a külföldi riválisok, a vendéglátó - a volt magyar, most olasz válogatott Valkay Erzsébetet is foglalkoztató - ASD Roma és az orosz Olimp Novgorod előtt.

Az UTE ezt a bravúrt amúgy Budapesten, a decemberi előselejtezős csoportkör gazdájaként éppenséggel már végrehajtotta, hiszen a Hajós uszodában legyőzte a Rómát és a Novgorodot is. Hangsúlyozandó azonban, hogy ez idehaza történt, s nem olasz medencében...

A körmérkőzéses négyes döntőket a BEK-hez hasonlóan a LEN-kupában is április 20. és 22. között bonyolítják le.