Vágólapra másolva!
A magyar férfivízilabda-válogatott 10-9-es vereséget szenvedett Szerbiától a római világbajnokság negyeddöntőjében, így olimpiai címvédőként ezúttal csupán az 5-8. helyért játszhat a továbbiakban. Kemény Dénes csapata visszafogottabb kezdés után megrázta magát, zsinórban öt gólt szerzett és megfordította az állást, a szerbek azonban nem adták fel, és a hosszabbításban kiharcolták a továbbjutást. A magyarok öt éve, az athéni olimpia döntője óta nem tudják legyőzni Szerbiát. 

Világbajnoki negyeddöntő:
Magyarország - Szerbia 9-10 (2-4, 1-1, 4-2, 1-1, 1-1, 0-1)
v.: Filippo Gomez (olasz), Sergio Borrell (spanyol)
gól: Kiss Gergely 3, Varga Dénes 2, Madaras 2, Hosnyánszky, Kis Gábor, illetve Udivicic 3, Prlainovic 3, Filipovic 2, Aleksic 2

Az athéni olimpia döntője óta kilenc mérkőzésen nyolc vereség és egy döntetlen, illetve 68-87-es gólkülönbség volt a magyar férfivízilabda-válogatott mérlege a szerb (illetve a szerb-montenegrói) csapat ellen. Ennek alapján Szerbia még úgy is számottevő lélektani fölényben készülhetett a keddi összecsapásra, hogy az utóbbi évek legfontosabb tornáján, Pekingben - ahol a két csapat nem találkozott egymással - sorozatban harmadszor is a magyarok nyerték meg az olimpiai aranyat.

Birosék legutóbb július 12-én, a margitszigeti Unicum-kupán mérték össze az erejüket Dejan Udovicic tanítványaival, és 8-6-ra kikaptak tőlük. A meccs után ugyanakkor mindkét szövetségi kapitány kiemelte, hogy az eredmény nem biztos, hogy reális képet ad az erőviszonyokról, a szerbek ugyanis hamarabb kezdték a felkészülést, míg néhány magyar pólós a megelőző napok intenzív terhelése miatt elmaradt a csúcsformájától.

"Nyilván úgy állunk hozzá, mintha a döntő lenne" - nyilatkozta a római találkozó előtt a kétszeres olimpiai bajnok Madaras Norbert a vlv.hu-n. "Ez a két csapat játszhatta volna akár azt a meccset is. Talán nem nevezném balszerencsének, mindenesetre így alakult, hogy már most összekerültünk. Nem szoktuk ezt meg, mindig a végén találkozunk, az elődöntőben vagy a döntőben - legalábbis az elmúlt években ez volt."

Való igaz, az összecsapás mind színvonalát, mind izgalmait illetően beillett volna finálénak, és akkor most ezüstérmet ünnepelhetnénk, a Kemény-csapat így azonban csupán az 5-8-helyért folytathatja a szereplést.

Pedig, mint oly sokszor korábban, ezúttal is csak egy hajszálon múlt a szerbek sikere, több sorsdöntő mozzanat után végül a hosszabbítás utolsó másodpercében, egy blokkolt emberelőnyön buktuk el a meccset. Ennek ellenére jó volt látni azt, ahogy összekapta magát a válogatott a harmadik negyedben, ám a szerbek az öt zsinórban beszedett góltól sem omlottak össze, és iszonyatos izgalmak után kibrusztolták a győzelmet.

Első negyed:

Szerbia vezethette az első támadást, míg az első emberelőnyt a magyarok kapták, de Varga Dániel elkapkodta a lövést. Udovicic szinte azonnal büntetett (0-1), a második fórból azonban Kiss Gergő jobbról pazarul vágta a labdát a jobb felső sarokba és egyenlített (1-1).

Forrás: MTI

A szerbek is kihagytak egy emberelőnyt, Gergely szépen védett, de a másodikat Prlainovic révén már ők is értékesítették (1-2). Varga Zsolt centerből nem tudott élni a kínálkozó eséllyel, a másik oldalon Prlainovic távolról ejtette át Gergelyt (1-3).

A harmadik fórunkból Varga Dénes finom mozdulattal óriási gólt ragasztott a léc alá (2-3), és bár majdnem sikerül kivédekézni az emberhátrányt is, Filipovic az utolsó pillanatban közelről visszaállította a kétgólos különbséget (2-4).

Második negyed:

Másodszorra is Gak nyerte az úszóversenyt, de Hosnyánszky elegánsan lekapcsolta a szerbek támadását. A másik oldalon hiába nyomorgatták Kis Gábort, nem ítéltek a bírók, a szerbek viszont megkapták az előnyt, szerencsére Gergely a legjobb ütemben mozdult ki a kapuból, és megakadályozta annak értékesítését.

Varga Dénes, majd Hosnyánszky is gyors lövéssel kísérletezett, de egyikük sem volt eredményes, Udivicic próbálkozása ellenben átcsorgott Gergely hóna alatt (2-5).

Varga Dénes megint csak a kapufát találta el, Kemény Dénes kapust cserélt, behozta Nagy Viktort, Dejan Udovicic pedig kikérte az első idejét. Ki is játsszák az emberelőnyös figurát a szerbek, a falból kiemelkedő center azonban a keresztlécet döngeti meg.

A magyarok ugyanakkor a játékrészben először kihasználták a fórt, Madaras bombagóljával a nagyszünetben is két gól volt a hátrányunk.

Forrás: MTI

Harmadik negyed:

A ráúszásban megint a szerbek vitték el a labdát, de ezúttal sem tudtak élni az első akcóval, Varga Dénes azonban belőtte a büntetőt (4-5), és némi szerencsével Udivicic befordulását is sikerült megúsznunk. Sőt, Madaras egy gyönyörűen kijátszott emberelőny végén bevette a hosszú sarkot (5-5), majd Nagy Viktor bravúros védésével az emberhátrányt is kivédekeztük.

Egy újabb magyar fór végén Kiss Gergely is bevágta a második a gólját (6-5), amivel először vezettünk a mérkőzés során.

Nagy Viktor újból nagyot halászott, de egyébként is hatalmasat javult a magyar csapat védekezése, és támadójátékra sem lehetett panasz, Madaras újra megvillant elöl, de ezúttal a kapufát találta el. Ez azonban nem törte meg a lendületünket, Varga Dénes kiharcolt egy ötméterest, amelyet Hosnyánszky értékesített (7-5), ötödik gólját lőtte zsinórban a magyar válogatott.

Emberelőnyből Udivicic sajnos véget vetett a szerb rövidzárlatnak, két védő között pattintva be a labdát a hálóba, majd Prlainovic nem sokkal ezután közelről máris kiegyenlített, így 7-7-ről fordultunk a negyedik felvonásra.

Negyedik negyed:

A végére a szerbeknek nem maradt centerük, Kemény Dénes pedig Gór-Nagy és Hosnyánszky játékával nem számolhatott. Végre sikerült elhozni a labdát, Kis Gábor azonnal ki is harcolt egy ötméterest, amelyből Kiss Gergely szerzett ismét vezetést (8-7).

Keményt reklamálásért a lelátóra száműzték a játékvezetők (más kérdés, hogy továbbra is a kispad közelében maradt), Nagy Viktor pedig hiába hárított emberhátrányban, a kiegészülés pillanatában Aleksic a léc alá zúdította a labdát (8-8).

Újabb magyar hátrány és újabb Nagy-bravúrok következtek, elsősorban a Vasas kapusának köszönhettük, hogy át tudtuk vészelni ezt az időszakot. Emberelőnyünket az időkérés ellenére sem tudtuk gólra váltani, Kiss Gergely is hiába csillogtatta meg technikáját egy csavart húzással, és ezúttal Madaras sem célzott elég pontosan.

Egy perccel a vége előtt döntetlen állásnál támadhattak a szerbek, de elrontották az utolsó átadást. Sajnos mi sem tudtunk ennél többet kezdeni a labdával, a végén így ismét a szerbek jöhettek, emberelőnyt is kaptak, Udovicic azonban a felső kapufát találta el három másodperccel a vége előtt.

Forrás: MTI

Hosszabbítás:

A ráadás elején Gak labdaelhozása után Filipovic messziről még a kapufát találta el, Aleksic távolija viszont már utat talált a magyar kapuba. Ám mielőtt a szerbek beleélhették volna magukat, hogy hosszú idő után újra vezetnek, egy emberelőnyös iskolajáték végén Varga Dániel beadásából Kis Gábor terelte be a labdát a kapujukba (9-9). A játékrész végén kivédekeztünk egy szerb emberelőnyt, így az utolsó három percre is egyenlő állással fordultak a csapatok.

Az oroszrulettel felérő zárószakaszban Kiss Gergely magára vállalta a lövést, de nem tudta meglepni Sorót, Kis Gábort pedig ütésért cserével végleg kiállították. Filipovic gólt szerzett emberelőnyből, a magyarok viszont nem tudtak túljutni a szerbek kőkemény védőfalán.

Az utolsó percen belül ismét emberhátrányba kerültünk, ekkor azonban már nem erőltették a támadást a szerbek, 14 másodperc és egy időkérés maradt az egyenlítésre. Varga Dániel jó helyzetből nem merte elvállalni a lövést, Madaras kísérletét pedig blokkolták a védők, így 10-9-es győzelemmel Szerbia jutott a legjobb négy közé.

A magyar együttes a Kovács István vezette román csapattal találkozik az 5-8. helyért sorra kerülő csütörtöki mérkőzésen.

Kemény Dénes: "Az eredményjelző mindig őszinte, ahogy ma is az volt, márpedig ott az állt, hogy kikaptunk. Ezzel együtt most nagyon közel voltunk ahhoz, hogy nyerjünk. Amikor átvettük a vezetést 2-5-ről 7-5-re, s kiegyenlítettek, még nem volt probléma, hiszen aztán újra vezettünk, de komoly esélynél nem lőttük be a labdát. Ahogyan azt eddig is gondoltam, valószínűleg hosszú az út ahhoz, hogy a csapat ilyen helyzetekben halál profi legyen... Ami a piros lapot illeti, nem érzem indokoltnak az ítéletet, de hát az edző elfogult maga és csapata iránt, így nem foglalkoznék a bírókkal, de visszanézem majd videón a meccset, hogy teljesen képben legyek. A játékvezetők helyett inkább saját hibáinkkal és fejlődési lehetőségeinkkel kell foglalkozni. Már csak azért is, mert a játékvezető olyan, mint a kapu vagy a kapufa, bár ma kissé elhajlott."

További eredmények, negyeddöntő:
Horvátország - Románia 7-5 (2-0, 1-1, 2-1, 2-3)
Egyesült Államok - Németország 8-5 (1-2, 1-0, 5-1, 1-2)
Spanyolország - Kanada 11-4 (1-2, 1-2, 6-0, 3-0)

a 9-12. helyért:
Montenegró - Kína 13-5 (2-1, 2-0, 5-1, 4-3)
Ausztrália - Olaszország 8-6 (2-2, 1-1, 3-2, 2-1)

a 13. helyért:
Brazília - Macedónia 16-15 (0-2, 6-2, 3-4, 2-3, 1-0, 0-1) - büntetőkkel: 4-3

a 15. helyért:
Dél-afrikai Köztársaság - Kazahsztán 6-5 (1-2, 3-1, 2-1, 0-1)

A további program, csütörtök, a 11. helyért:
Kína - Olaszország 9.00

a 9. helyért:
Montenegró - Ausztrália 10.20

az 5-8. helyért:
Magyarország - Románia 11.40
Kanada - Németország 15.30

elődöntő:
Szerbia - Horvátország 16.50
Spanyolország - Egyesült Államok 21.00