Vágólapra másolva!
Iskolajátékkal gyógyult ki a szerbfóbiából a magyar férfivízilabda-válogatott a zágrábi Eb-n hétfő délután. Kemény Dénes együttese elsősorban a 4-0-ra megnyert harmadik negyednek köszönhetően győzte le 9-6-ra Szerbiát, amely ellen 2004. augusztus 29-e, az athéni olimpia döntője óta nem sikerült nyernie.

Vízilabda-Eb, B csoport, második forduló:
Magyarország - Szerbia 9-6 (2-1, 1-2, 4-0, 2-3)
a magyar gólok:
Madaras 3, Kis 2, Biros, Varga Dániel, Hosnyánszky, Szivós 1-1

Igazi rangadót vívott hétfő délután a férfipóló-válogatott: az Európa-bajnokság második csoportmeccsén az idén már Világkupát és Világligát is nyert szerbekkel találkozott. A vlv.hu szerint mintegy 250 magyar szurkoló utazott a horvát fővárosba kizárólag ennek a meccsnek a kedvéért. A helyszínen esett az eső a meccs elején, és annyira hideg volt, hogy a csapatok bemutatásánál a játékosok a medencében, a falhoz lapulva sorakoztak fel.

Az átalakulóban lévő magyar válogatott magas színvonalú mérkőzést játszott az ugyancsak fiatalító szerbekkel. Az első negyedet szűken nyerte Kemény Dénes csapata, Biros és Varga Dániel talált a kapuba. A második szakasz elején már 3-1-re is vezettek a magyarok, de félidőre egyenlítettek a szerbek. Rendkívül sok támadóhibát fújtak a játékvezetők, ezért is mutatott mindössze 3-3 gólt az eredményjelző a félidőben. Dejan Udovicic csapata csak futott az eredmény után, egyetlen alkalommal sem jutott előnyhöz, érződött, hogy ez a magyar válogatott minden tekintetben felveszi a harcot rettegett ellenfelével.

Aztán következett a varázslatos harmadik negyed, melyet kapott gól nélkül hozott a magyar csapat, betalált viszont Hosnyánszky, Kis Gábor, Madaras és Szívós is, azaz 4-0-ra nyerte ezt a játékrészt a Kemény-csapat. Védekezésben Nagy Viktor kapussal az élen bravúrok sorozatát mutatta be a csapat, míg támadásban - a Szívós góljánál végletekig kijátszott helyzet kivételével - az egyéni villanások döntöttek. Az utolsó negyedben többnyire okosan tartotta az eredményt a magyar válogatott, a hajrában ugyan két gólra is felzárkóztak a szerbek, de Birosék sikere egy pillanatra sem forgott veszélyben, mi több, Kis Gergő egy távoli bombával gondoskodott a meccs egészéhez méltó befejezésről.

Forrás: MTI
Szívós támadásban és védekezésben is kitett magáért

A magyar válogatott ezzel két forduló után két győzelemmel áll a B csoportban, szerdán 16.30-kor pedig a görögökkel találkozik majd.

Első negyed

Az első ráúszásnál a szerbek hozták el a labdát, amit aztán hamar eladtak, a magyar ellenakció viszont támadó szabálytalansággal ért véget. A következő támadás végén viszont Biros Péter közelről a kapuba passzolt. Nem sokáig tartott a magyar vezetés, Varga Dániel kiállítása után Filipovic egyenlített. Mindkét csapat rendkívül komolyan vette a védekezést, a negyed feléig egy-egy gólt láthattak csupán a nézők. A csendet Varga Dániel törte meg, aki közelről használt ki egy fórt. A szerbek viszont kihagyták az előnyt, Udovicic lövése a blokkon lelassult, Nagy Viktor kezében pedig megállt. A következő percekben több kontrafaultot fújtak, Madaras lövését pedig könnyen fogta Soro - a negyedet viszont Nagy védése zárta, maradt a szűk magyar előny.

Második negyed

Ismét a szerbek hozták el a labdát, emberelőnyt is kaptak, de nem tudtak élni a lehetőséggel. Gyors magyar labdavesztést követően Mitrovic ziccerét védte Nagy, majd Madaras pattintott lövéssel növelte a magyar előnyt. A szerbek nem puskázták el az újabb fórt, Filipovic kilőtte a bal felsőt. Kis Gábor is kiharcolt egy kiállítást, az alaposan megjáratott labdát azonban a blokkba lőtte Varga Dániel. Udovicic nem habozott, a következő támadásnál egyenlített. Támadásban eredménytelen percek következtek, védekezésben Szívós Márton hátrányban mentett nagyot. A magyar emberelőny kimaradt, Madaras szépen centerezett Hárai Balázshoz, akinek nem sikerült kapuba húznia a labdát. Hibáztott Dejan Udovicic csapata is, Prlainovic a kapufát találta el. Az utolsó akciónál Hosnyánszky Norbert csavarral próbálkozott, de Soro kapus résen volt. A félidőben 3-3 állt az eredményjelzőn.

Harmadik negyed

Ezúttal is szerb akcióval és előnnyel indult a szakasz, de a magyar védekezés remekül működött. A támadás is: Hosnyánszky lerázta magáról védőjét, majd kilőtte a bal alsót. Egyre élesedett a meccs, a szerbek a kapujuktól messzebb kezdtek védekezni, de Kis Gábor távoli lövése hatásos ellenszert jelentett. Nagy Viktor újabb bravúrt mutatott be hátrányban, majd a magyar csapat kivédekezett még egy hátrány, a kettő közt pedig Madaras gólja szórakoztatta a közönséget. Három góllal vezetett Kemény Dénes együttese a harmadik negyed felénél. És még nem volt vége: egy időkérést követően Szívós Mártonra játszott ki egy fórt a csapat, aki centerből a léc alá bombázott.

Forrás: MTI
Nagy Viktor alapozta meg a betonvédelmet

Negyedik negyed

Nem változott a koreográfia, kihagyott helyzet követte a sikeres szerb ráúszást. Kissé túlkombinált magyar támadás következett, de az ellenfél sem talált be: Prlainovic lövése a vízről fölé pattant, majd Nagy Viktor hárított szépen. Magyar támadóhiba miatt ismét a szerbek jöhettek, akik Szívós kiállítása után emberelőnybe kerültek, Dejan Udovicic időt kért. Nem hiába: Filipovic harmadik gólját is meglőtte, de a túloldalon Madaras is megszerezte harmadik gólját, ugyancsak fórból, 8-4. Két perccel a vége előtt Udovicic csípett el egy labdát az alapvonal előtt, majd éles szögből Nagy kapujába küldte azt, ezzel ismét háromgólosra olvadt a magyar vezetés. A szerb szövetségi kapitány fia önzőzött kicsit a következő támadásnál, csak kapufáig jutott, később Prlainovic büntetőből tovább szépített. Maradt tíz másodperc, Kis Gábor pedig egy távoli góllal méltóképp fejezte be a meccset. Kemény Dénes együttese 9-6-ra verte a szerb válogatottat.

Előzmények

A magyar csapat nem kezdte jól az évet, a felkészülési időszakban négy vereséget is elszenvedett. Kemény Dénes szerint hiányzik a szükséges koncentráció, és néhány játékosnak meg kell értenie, hogy a mostani válogatottnak a középcsapatok ellen is tudása legjavát kell nyújtania, különösen azért, mert egyre többen elhiszik magukról, hogy meg tudják verni a magyarokat.

"A fiatalok helyett nyilván behívhattam volna olyan játékosokat, akikkel idén biztosan erősebbek lennénk, és a most elveszített meccseket megnyertük volna. Az viszont nem segítené a londoni olimpiára építendő csapatot" - mondta a csapatépítés valódi tétjéről a szövetségi kapitány az [origo]-nak.

Az augusztus végi Vodafone-kupát viszont már megnyerte a csapat, méghozzá a német, spanyol, olasz trió mindegyikét legyőzve.

Még fontosabb, hogy Birosék győzelemmel kezdték az Eb-t is: Németországot úgy verte 10-8-ra a csapat, hogy az utolsó negyed előtt 9-5-re vezetett. Közben a szerbek sem tétlenkedtek, 13-5-re intézték el a görögöket. A magyar válogatott utoljára a 2004-es athéni olimpiai döntőben győzte le a szerbeket, míg legutóbb, a tavalyi római vébén hosszabbítás után kapott ki egy góllal.

további hétfői eredmények:
A csoport:
Románia - Spanyolország 11-10 (2-1, 3-2, 3-5, 3-2)
Olaszország - Montenegró 11-10 (3-2, 3-4, 3-3, 2-1)
Horvátország - Törökország 16-3 (3-2, 4-1, 6-0, 3-0)

B csoport:
Németország - Oroszország 7-6 (2-0, 1-3, 2-2, 2-1)
Görögország - Macedónia 10-5 (2-2, 4-1, 0-1, 4-1)